Üzemen kívüli traktor rakodóvillájával ölte meg kollégáját egy férfi

ellopta a traktort a részeg férfi
Vágólapra másolva!
A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki egy sertéstelep alkalmazottjaként többszöri tiltás ellenére, munkája megkönnyítésére használta az üzemen kívüli járművet, mellyel aztán halálos balesetet okozott.
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint a férfi egy Csongrád-Csanád megyei falu mellett levő sertéstelepen dolgozott. Az egyik feladata az volt, hogy kézzel etesse meg az állatokat. Nem volt engedélye arra, hogy munkagépeket használjon, sőt, jogosítványát sem szerzett.

A telep vezetői többször szóban és írásban is megtiltották az alkalmazottak részére az üzemen kívüli járművek használatát. Ennek ellenére 2019. május 4-én kora délután a férfi az egyik munkatársával elhatározta, hogy a takarmányhordást felgyorsítja. Kitalálták, hogy beindítják a telephelyen levő, üzemen kívüli traktort.

Mivel a traktorhoz csatolt pótkocsi defektes volt, az emelővillára szögeltek össze falapokat, erre akarták felrakodni a takarmányt, amit el kellett vinniük az állatokhoz.

Hogy könnyebb legyen felpakolni a zsákokat, a férfi fel akarta emelni a traktor emelővilláját. Beindította a gépet, ami előremeneti fokozatban volt.

A kuplung kinyomásakor a férfi gumicsizmás lába lecsúszott a pedálról, amitől a traktor megugrott, és az előtte álló munkatársát az épület ajtajához nyomta a 85 cm magasságban levő rakodóvillával.

A traktor emelővillája a férfi hasába fúródott. Olyan súlyosan megsérült, hogy négy nappal később a kórházban meghalt. A balesetben egy kisfiú is megsérült, akinek 8 napon túl gyógyuló törése lett.

illusztráció Forrás: Police.hu

A férfi megszegte azt a közlekedési szabályt, mely szerint aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személyi biztonságot ne veszélyeztesse. A büntető törvénykönyv rendelkezései szerint a közúton elkövetett bűncselekményekre megállapított szabályokat kell alkalmazni akkor is, ha a közúti járművezetésre vonatkozó előírások megszegése nem közúton okoz legalább súlyos testi sértést, vagy halált.

A járási ügyészség a férfit halálos közúti baleset gondatlan okozásával és jármű önkényes elvételével vádolja.

Sorsáról a Makói Járásbíróság bírója fog dönteni.