Megtelhet a főváros turistákkal az ünnepi hétvégén, és utána is fontos cél, hogy fellendüljön Budapest idegenforgalma - mondta a Magyarnemzet.hu oldalon hétfőn megjelent interjúban a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója.

Guller Zoltán hangsúlyozta, hogy a sikeres oltási kampánynak és a digitalizációnak köszönhetően a szálláshelyek kihasználtsága Magyarországon magasabb, mint a környező államokban, de a főváros bajban van a külföldiek elmaradása miatt. Miközben Budapesten a szálláshelyek hatoda ki sem nyitott erre a nyárra, a telítettségük mindössze 30 százalékos, míg vidéken a szobák 70 százalékát foglalták el vendégek - tette hozzá.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatójaForrás: MTI/Mohai Balázs

Az MTÜ vezetője szerint a belföldi vendégek menthetik meg a főváros idegenforgalmát, és ebben a nagyszabású állami ünnepség is segíthet. A kormány - mint mondta - régóta tervezett már többnapos ünnepséget az államalapítás tiszteletére, és ennek a járvány enyhülésével elérkezett az ideje. 

A rendezvények hírére csaknem 40 százalékkal nőtt az előzetes szobafoglalások száma, 56 százalékuk belföldről érkezett - fogalmazott. 

Guller Zoltán abban bízik, hogy a nemzeti ünnepet követő programok is hozzájárulnak majd a fővárosi idegenforgalom bővüléséhez. Várakozása szerint a nemzetközi eucharisztikus kongresszus, a vadászati világkiállítás, az MTV Europe Music Awards, a Bocuse d'Or európai döntője a légi forgalmat, vagy a szállodahajók népszerűségét is fellendíthetik.