Közös kincsnek nevezte a magyar kultúrát az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Rákóczi Szövetség külhoni régióból érkező középiskolás fiatalok számára rendezett színjátszó táborának záróeseményén hétfőn, Székesfehérváron.

Rétvári Bence úgy fogalmazott: 1100 év magyar történelme van a Kárpát-medencében. 

Ez alatt számtalan népcsoport felbukkant és eltűnt itt, nekünk mégis megvan a saját történelmünk, mítoszaink, legendáink, irodalmi alkotásaink, amelyekre büszkék lehetünk 

- mondta.

Az elmúlt évtizedben 185 százalékkal nőttek a kultúrára fordított költségvetési források Magyarországon.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) parlamenti államtitkára beszédet mond a Rákóczi Szövetség IV. Kárpát-medencei Színjátszó Tábora székesfehérvári záró rendezvényén 2021. augusztus 16-ánForrás: MTI/Vasvári Tamás

Rétvári Bence felhívta a figyelmet arra, hogy ha egy nemzet nem őrzi, erősíti, éli meg kultúráját, akkor nehéz helyzetbe kerül, mert más országok ráerőltethetik sajátjukat, gazdasági befolyásra is használva azt.

Cser-Palkovics András (Fidesz-KDNP), Székesfehérvár polgármestere azt mondta, hogy 

a fiatalok a leghitelesebb helyen idézhették meg a magyar történelmet, hiszen a városban koronázták az ország királyait ötszáz éven át. 

A polgármester reményét fejezte ki, hogy folytatódik az együttműködés a Rákóczi Szövetség, a Vörösmarty Színház és az önkormányzat között.

Csoportkép a Rákóczi Szövetség IV. Kárpát-medencei Színjátszó Táborának székesfehérvári záró rendezvényén 2021. augusztus 16-án. Elöl Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára (b2), Vargha Tamás, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b3), Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke (b), Cser-Palkovics András polgármester (j2) és Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója (j)Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Vargha Tamás, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy a fiatalok a táborban és az ott létrehozott koronázási előadásukkal összekötötték a történelmi örökséget a székesfehérvári színjátszási hagyományokkal.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke azt mondta, negyedszer rendezték meg a színjátszó tábort Székesfehérváron, idén több mint húsz fiatal részvételével. 

A szövetség táboraiban összesen több mint ötezren vesznek részt idén. 

Szikora János, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója arról beszélt, hogy a tábor résztvevői is hozzájárulnak a magyar hagyományok továbbviteléhez.

A Rákóczi Szövetség korábbi tájékoztatása szerint a székesfehérvári színjátszótáborba középiskolás fiatalok érkeztek valamennyi külhoni régióból. A résztvevők betekinthettek a kulisszák mögé, és részeseivé váltak a színházi próbáknak, majd egy közönség előtti bemutatóval zárták a tábort.