Tömegesen pusztultak el védett madarak, valaki megmérgezte őket

Soha nem látott méretű ragadozómadár-mérgezés egy turai vadásztársaság működési területén, mérgezés, madár, Tura, 2021
Vágólapra másolva!
Több mint száz mérgezett csalétek és félszáz mérgezett állat teteme került elő néhány nap alatt a turai Szent András Dombi vadásztársaság működési területén - olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület parlagi sasokról szóló Pannoneagle nevű honlapján. Az áldozatok 96 százaléka védett madár. Az idegméreg, amivel megölték őket, emberre is nagyon veszélyes. Már nyomoznak a madárgyilkosok után.
Vágólapra másolva!

Az MME méreg- és tetemkereső kutyás egysége, a Duna Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata és önkéntesek segítségével a múlt héten

101 mérgezett csalétket és 50 mérgezés miatt elpusztult állat tetemét találta meg Tura határában.

Így néz ki egy mérgezett eledel Forrás: PannonEagle/Deák Gábor

Az eddig megtalált csalétkek számát tekintve

ez az eset minden idők legsúlyosabb szándékos mérgezéses bűncselekménye hazánkban,

amely akár helyi ökológiai katasztrófát is okozhatott volna, ha a természetvédelmi szervezetek nem reagálnak azonnal - írták.

mérgezett csalétkek Forrás: PannonEagle/Deák Gábor

A helyszínelés során talált bizonyítékok és az elpusztult madarak tünetei arra utalnak, hogy az támadók

erős idegméreggel kezelték a csalétkeket, amelyeket nagyon sok helyen elhelyeztek a területen.

Szakértők szerint a mérgezett csalétkek, főleg ha ilyen sokról van szó, nem kizárólag a ragadozómadarakra és dúvadakra jelentenek veszélyt, hanem bármilyen állatra, sőt, még az emberre is.

egy barna rétihéja teteme Forrás: PannonEagle/Deák Gábor

- írták.

A módszer és a kivitelezés is arra utal, hogy valaki nagy területről próbálta meg teljesen kiírtani a ragadozó fajokat.

A mérgezéses esetek hatalmas természetvédelmi veszélyét jelzi, hogy függetlenül attól, hogy mi lehetett a mérgezések eredeti célpontja az áldozatok 96%-át védett vagy fokozottan védett madárfajok tették ki.

A 44 elpusztított védett barna rétihéja, egy egerészölyv, két erdei pityer, egy fokozottan védett barna kánya és két róka tetemei mellett egy még életben lévő mérgezett fokozottan védett hamvas rétihéját sikerült a terepi helyszínelés során megtalálni.

A gyors állatorvosi beavatkozásnak köszönhetően sikerült stabilizálni a hamvas rétihéja állapotát, de továbbra is állatorvosi kezelés alatt áll és kérdéses, hogy teljesen felépül és elengedhető lesz-e.

a madár, amelyiket talán sikerül megmenteni Forrás: PannonEagle/Morvai Szilárd

Az MME méreg- és tetemkereső kutyás egysége, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és az önkéntesek az utóbbi napokban gőzerővel dolgoztak azon, hogy a mérgezett csalétkeket és a tetemeket is minél gyorsabban begyűjtsék, gátat szabva a további értelmetlen pusztításnak és a közvetlen életveszélynek.

A terület közvetlen közelében fészkelő parlagisas-pár eddig csodával határos módon eddig túlélte a mérgezést, de továbbra is nagy a kockázata, hogy a madarak rátalálnak egy még fel nem fedezett mérgezett csalétekre vagy a mérgezés miatt elpusztult más állatra.

A szakemberek továbbra is folytatják a terület folyamatos és alapos ellenőrzését. A rendőrségi helyszínelést követően az ügyben ismeretlen tettes ellen indult nyomozás.

Azt kérik, hogy aki érdemi információval rendelkeznek az esettel kapcsolatban, értesítse a rendőrséget.