A Szent István Napok egyik legínycsiklandozóbb programja a Csárdafesztivál – A magyar virtus íze és ritmusa a belvárosban. A Vörösmarty téren augusztus 20. és 22. között válogathatunk a legnépszerűbb és legkülönlegesebb csárdaételek között a páratlan dallamvilágú és ritmusú magyar muzsika ölelésében - írja a rendezvény szervezőinek közleménye.

A csárdák és a csárdák által kínált ételek nagy múlttal és hagyományokkal rendelkeznek.

Természetesen a mai kor csárdái már nemcsak a hosszú úton lévő vándoroknak, fuvarosoknak kínálnak megpihenési és étkezési lehetőségeket, hanem remek helyszínei is a családi rendezvényeknek, eseményeknek, baráti találkozóknak, a külföldről érkezett vendégek fogadásának.

A csárdák ízvilága a klasszikus magyar konyha hagyományos ízeire és alapjaira építkezik, ezért minden idelátogató magyar és külföldi vendéget elvarázsol hangulatával, egyediségével és egyedülálló stílusával.

A mai kor csárdája nem létezhet ikonikus csárdaételek nélkül, ilyen a hortobágyi húsos palacsinta, a serpenyős libamáj, a frissen sült kovászos kenyér, a cigánypecsenye és a halászlé, hogy csak a fő kedvenceimet említsem. Természetesen nagy élvezettel fogyasztom el a harcsapaprikást túrós csuszával, a szürkemarha-pörköltet reszelt tarhonyával, tejfölös vagy kovászos uborkasalátával. A palacsinták, rétesek és bélesek pedig a csárdadesszertek királynői"

– mondta Kovács Lázár chef, a Csárdafesztivál házigazdája.

A kürtőskalács igazi tradicionális klasszikus, mindenki nagy kedvence, ami szintén a kínálat részét képezi.

A Vörösmarty téren a Gerbeaud is követi a csárdatematikát.

Az Émile halászleve mellett a Gerbeaud gulyáslevessel, hortobágyi palacsintával, rántott sertéskarajjal, sült tarjával és lecsóval, és olyan elmaradhatatlan édes fogásokkal készül, mint a Gerbeaud palacsinta és a somlói galuska. Továbbá az Onyx legutóbbi, Relikvia eseményén debütált és óriási sikert aratott kapros túrópitéje tejfölfagylalttal és sült barackkal koronázza meg a csárdamenüt. A magyar gasztronómia szerves részeként, a hungarikumként számontartott magyar bor és szikvíz párosítás fröccsválogatásként szerepel italkínálatunkban"

– fejtette ki Niszkács Anna, a Gerbeaud Gasztronómia Kft. ügyvezető igazgatója.

Emellett megkóstolhatjuk a Baricska Csárda káposztás bablevesét csülökkel és kolbásszal, vagy a Fehértói Halászcsárda haltepertőjét remuládmártással.

A Szent István Napok egyik legínycsiklandozóbb programja lesz a CsárdafesztiválForrás: Origo

Érkezik a Kerekes Csárda  vörösboros szürkemarha-pörkölttel és tarhonyával, a Király Csárda lassan sült sétálós tarjával, míg a Tenkes Csárda eredeti parasztos hízott libamájából is falatozhatunk házi kukoricás kenyérrel.

A Csíki Söröző és Csárda többek között fűszeres miccset ízes mustárral kínál, míg a Kővári Grill kínálatában a „Kárpátok Koszorúján: Erdély-Csallóköz-Bodrogköz ízei" fognak visszaköszönni.

A gasztroélményt változatos színpadi programok kísérik, fellép többek között

a kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band, közös előadással érkezik az Ötödik Évszak zenekar és a Csángálló zenekar, valamint színpadra lép az EtnoRom is.

További információk: www.szentistvannap2021.hu