Az iskolákban is lesz oltási akció tanévkezdésre

újra jelenléti oktatás van, felső tagozatosok és gimisek is újra mennek suliba, iskola, oktatás, gimnázium, covid-19 koronavírus korona vírus nyitás iskola járvány fertőzés általános iskola maszk, védőfelszerelés, tanár, diák,
Nyíregyháza, 2021. május 10. Nyolcadik osztályos diákok beszélgetnek osztályfőnöki órán a jelenléti oktatás első napján a Szent Imre Katolikus Gimnázium és Általános Iskola osztálytermében Nyíregyházán 2021. május 10-én. A beoltottak számának növekedésével életbe lépett új szabályok nyomán ezen a napon újraindult a jelenléti oktatás az általános iskolák felső tagozatán és a középiskolákban a koronavírus-járvány miatt elrendelt lezárás után. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A tanévkezdés közeledtével az iskolákban is lehetőséget biztosítanak a 12 év feletti diákok oltására azoknak, akik valamilyen oknál fogva az interneten nem tudnak időpontot foglalni - közölte a koronavirus.gov.hu kedden.
Vágólapra másolva!

A kormányzati portálon hangsúlyozták: Magyarország az elsők között jutott el oda, hogy a 12-15 éves fiatalok is megkaphatják az oltást, a szülők június óta tudják regisztrálni gyermeküket erre.

A 12-17 éves korosztályban eddig már csaknem 200 ezren regisztráltak oltásra és 162 ezren (81 százalékuk) már fel is vették

- tájékoztattak.

A 12-17 éves korosztályban eddig már csaknem 200 ezren regisztráltak oltásra Forrás: MTI/Balázs Attila

Felhívták a figyelmet arra, hogy az internetes regisztráció és időpontfoglalás továbbra is nyitott, ez a legegyszerűbb módja a gyermek beoltásának.

- közölték.

Hozzátették: az oltás Pfizer-vakcinával történik, az iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával.

Augusztus 25-éig kell visszajeleznie a szülőnek

A közlemény szerint a diákok oltása Magyarországon május óta zajlik, elsőként a 16-18 év közötti, majd a 12-15 év közötti korosztály számára lett elérhető. A diákok és a pedagógusok átoltottságának köszönhetően az idei iskolakezdés jóval biztonságosabb, mint az egy évvel ezelőtti, amikor még nem volt vakcina és csak korlátozásokkal lehetett védekezni a vírus ellen - emelték ki.

Azt írták:

a kormány célja, hogy az iskolák továbbra is zavartalanul, jelenléti oktatásban működjenek,

hiszen a munkába járó szülőknek és a gyermekeknek is ez a legjobb. Ezért továbbra is az oltást javasolják mind a diákok, mind a pedagógusok védelme érdekében.

Az iskolák a napokban elektronikus úton értesítik a szülőket az iskolai oltás lehetőségéről - írta a koronavirus.gov.hu.

A szülőnek legkésőbb augusztus 25-éig kell visszajeleznie az iskolának, hogy kéri vagy nem gyermekének az oltást. Az iskolák ez alapján összesítik az igényeket, és a létszám alapján vagy a tanuló saját iskolájában, vagy egy közeli iskolában jelölik ki az oltás helyszínét. Erről a szülők az oltás pontos időpontjával együtt külön értesítést kapnak.

Nem kell feltétlenül megvárni az iskolai oltást

Az oltásra a 18 év alatti diáknak magával kell majd vinnie a kitöltött szülői hozzájáruló nyilatkozatot, a 18 évet betöltött diáknak pedig a jelentkezési lapot. Ezeket a dokumentumokat szülők emailben megkapják - közölték.

Hozzátették:

a második oltást az első után három héttel adják be ugyanabban az iskolában, ahol az első oltás is történt.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy nem kell feltétlenül megvárni az iskolai oltást, hiszen a gyermeket továbbra is könnyedén lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu holnapon, majd automatikusan időpontot lehet foglalni a kórházi oltópontokra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Ugyanez azokra a pedagógusokra és iskolai dolgozókra is igaz, akik még nem vették fel az oltást. A már korábban beoltott pedagógusok és iskolai dolgozók pedig akár a harmadik oltásra is tudnak időpontot foglalni - ismertette a koronavirus.gov.hu.