Egy 49 éves férfi házilag készített egy csőbombát, amit felszerelt a másik férfi autójára azért, hogy megölje.

A külföldi férfi a 2010-es évek elejétől élt Magyarországon, és többnyire külföldön, villanyszerelői szakmában dolgozott. Egy magyar nőt vett el feleségül. Házasságuk 2016 körül megromlott. Felesége közölte a férfival, hogy válni akar, majd fél évvel később azt is elmondta neki, hogy viszonya van egy másik férfival. A házasságuk felbontására végül 2019 nyarán került sor.

A férfi időközben megtudta, hogy ki a felesége szeretője. A vád szerint elhatározta, hogy egy csőbombát készít, és azt rögzítette a férfi autójára azért, hogy megölje, mivel őt hibáztatta a már folyamatban lévő válásuk miatt. 

Terve megvalósítása érdekében, műszaki ismereteit felhasználva, 

otthon, saját maga készített egy csőbombát.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A kiszemelt áldozat 2019 márciusában vásárolta az autóját, amire a féltékeny férj nem sokkal később,  még márciusban, egy ismeretlen helyen felhelyezte a bombát úgy, hogy műanyag gyorskötözőkkel az autó aljára rögzítette. 

Amikor a férfi június 1-jén hazaért, és beparkolt az udvarba, észrevette, hogy valamilyen eszköz van felszerelve az autó aljára. A kocsi alá feküdt. Megtalálta a csőbombát, amelyet saját maga levágott. Aztán fogta a szerkezetet és besétált vele a rendőrkapitányságra, ahol feljelentést tett. 

A csőbomba rögzítésének helyére és az eszközben található robbanóanyag mennyiségére tekintettel, ami csaknem 500 gramm volt, a szakértők szerint a robbanószerkezet alkalmas lett volna egy ember életének kioltására. Azt is leírták, hogy miért nem lépett működésbe. Úgy találták, több körülmény is közrejátszott ebben. A szerkezethez rögzített akkumulátorok nem működtek, ezért azok feszültség és így impulzus leadására nem voltak képesek. 

A Fővárosi Főügyészség a 49 éves férfit emberölés kísérletével, és robbanóanyaggal és robbantószerrel visszaéléssel vádolja. A főügyészség végrehajtandó börtönbüntetést kért rá.