Itthon

Eddig nem látott módon ünnepli Magyarország az alapítását

Péntekre esik augusztus 20., államalapításunk ünnepe, így három és fél napos augusztusi hosszú hétvégével és tartalmas programokkal ünnepelhetjük Magyarország születésnapját. Új kenyér, Ország Tortája, Mesterségek Ünnepe, Légiparádé, Szabadrét Fesztivál. A hagyományos események mellett idén további 18 helyszínen változatos programok várják városszerte a vendégeket. A programsorozat a belföldi vendégforgalmat, ezzel a turizmus újraindítását támogatja a fővárosban, miközben az események lebonyolítása több tízezer embernek ad munkát. Most összegyűjtöttük az ünnepi hétvége programjait.

Szent István napja alkalmából minden idők legnagyobb rendezvénysorozata várja a fővárosba látogatókat augusztus 19. és 22. között, amely valamennyi korosztálynak minőségi programokat kínál. Augusztus 20. a hagyományos állami rendezvényekkel indul, az este fő elemeként, 21 órakor pedig kezdetét veszi az Új „Tűz és fények játéka" tűzijáték. A hagyományos események mellett idén további 18 helyszínen változatos programok várják városszerte a vendégeket. A programsorozat a belföldi vendégforgalmat, ezzel a turizmus újraindítását támogatja a fővárosban, miközben az események lebonyolítása több tízezer embernek ad munkát. 

AZ AUGUSZTUS 20-ÁN, PÉNTEKEN 21 ÓRÁTÓL KEZDŐDŐ, 35 PERCES TŰZIJÁTÉK-BEMUTATÓRA NYOLCSZOR ANNYI RAKÉTÁT RENDELTEK, MINT 2019-BEN, MINTEGY 40 EZER DARABOT 1,3 MILLIÁRD FORINTÉRT. Az ünnep alatt számos rakparti épületet megvilágítanak fényfestéssel, és – tisztelegve az Eucharisztikus Kongresszus előtt – a keresztet is megjelenítik, drónokkal. Ugyancsak eddig nem látott repülőgép-felvonulás is lesz a Duna fölött. 

Egyedülálló eseménye lesz augusztus 20-ának, hogy az Oktogon és a Hősök tere között monumentális, guruló díszletekkel, installációkkal és szobrokkal, valamint sztárfellépők részvételével megelevenedik Magyarország alapításának története.

Most bemutatjuk a következő napok legfontosabb programjait, azonban érdemes ellátogatni a Szent István-nap hivatalos honlapjára, ugyanis a teljes programlista, valamint a folyamatosan frissülő információk náluk találhatóak meg.

Nagyon látványos lesz az idei tűzijátékFotó: Csudai Sándor - Origo

Lajta Monitor Múzeumhajó: Antall József rakpart

Első világháborús, az osztrák magyar hadsereg kötelékében harcolt hadihajó megtekintése.

Szabadrét Fesztivál: Erzsébet tér

Elektronikus és élő zene, jókedv, napsütés, természetközeli környezet, piknik, kora délutántól estig. Hazai fellépők az elektronikus zene világából, 360 fokos fotózás, silent disco, tűzzsonglőrök és festőprogram várja a helyszínre látogató vendégeket.

Utcazene Fesztivál és  Food Truck Show a belvárosban: Budapest V. kerület, Erzsébet tér és környéke

A Veszprémben immáron 22. alkalommal megrendezendő Utcazene Fesztivál először látogat a fővárosba, hogy az ország egyik legnagyobb ingyenesen látogatható zenei seregszemléjének emberközeli, szervezetten spontán, életigenlő hangulatát átültesse Budapest szívébe. 7 színpad és 5 utcazenészpont, 48 előadó és 151 koncert a legkülönfélébb zenei stílusban. A Food Truck Show Hungary 49 mozgó büféjével települ ki.

A Food Truck Show Hungary 49 mozgó büféjével települ kiForrás: Foodtruckshow.hu / Press

Tabán fesztivál: Budapest I. kerület, Tabán

A budai programok között lesz egy izgalmas zenei csemege egy igazi kultikus helyszínen, sok évtizedes rock- és popkoncert hagyományokkal a Retro Tabánban, ahol koncertet ad a Ladánybene 27, a TNT, Szikora Róbert és az R-GO, a Back II Black, Hevesi Tamás, az Emelet, Török Ádám és a Mini, a Mobilmánia, a Beatrice, Deák Bill Gyula, a Hooligans és a Skorpió.

Nyílt nap és ünnepi nyitvatartás az Országházban

Augusztus 20-án és 21-én, az államalapítás ünnepe alkalmából nyílt nap lesz az Országházban. Az érdeklődők augusztus 20-án 9 és 12 óra között, augusztus 21-én 10 és 16 és óra között ingyenesen tekinthetik meg a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot és a Szent Koronát.

Bárki megnézheti most a Szent KoronátForrás: MTI/Kovács Attila

Hősök útja a Várban: Budapest I. kerület, Tóth Árpád sétány

A budai Vár legnagyobb területű eseménye a Szent István-nap keretén belül, amely a magyar történelem nagy alakjainak állít látványos, szerepjátékos bemutatót. Hét történelmi alak hősi cselekedete kerül bemutatásra, hét különböző helyszínen a Tóth Árpád sétány hangulatos részein a Hadtörténeti Múzeum és a Magyar Honvédség Hagyományőrző csoportjainak támogatásával.

Sporthősök: Budapest V. kerület, Március 15. tér, augusztus 20.–21. (péntek-szombat)

A Március 15. téren, a SportHősök című eseményen a nemzet nagy sportolóit, olimpikonjait mutatják be. A programban sportjátékok is helyet kaptak, továbbá sporttörténeti kiállítás is nyílik a nemzet olimpikonjainak fotóiból és relikviáiból. A rendezvény célja a sport nemzetközösség-építő erejének és magyar kultúrában betöltött szerepének erősítése.

Gyerekliget a Városligetben: Budapest XIV. kerület, Vázsony Vilmos sétány és a Vajdahunyad sétány között, a vár előtti füves terület, augusztus 20.–21. (péntek- szombat)

A Vázsonyi Vilmos sétány és a Vajdahunyad sétány között, a vár előtti füves területen szervezik meg a Gyerekligetet, ahol többek között Csukás István mesefigurái, a Tintaló Társulás előadásai, a Vaga Banda gólyalábas vásári komédiásai és lovagi játékok is várják a családokat.

A gyerekeké lesz a VárosligetForrás: MTI/Városliget Zrt.

Magyar Ízek Utcája: 1013 Budapest I. kerület, Ybl Miklós tér 2-6., augusztus 20.–22. (péntek- vasárnap)

A gasztronómia szerelmeseinek útja a legjobb, ha Pestről indul és Budára vezet, méghozzá a Várkert Bazárba, ahol a Magyar Ízek Utcája az ünnepnap alkalmából megtelik gasztronómiai különlegességekkel, valamint itt kerül bemutatásra a 2021-es év Ország Tortája – mely Fodor Sándor budapesti cukrászmester Napraforgó fantázianevű alkotása –, Magyarország Cukormentes Tortája, illetve a Szent István-napi kenyér – Hel Pékség Solymár gyöngye – is.

Mesterségek Ünnepe a budai Várban: 1014 Budapest I. kerület, budai vár, Szentháromság tértől a Kapisztrán térig, augusztus 20.–22. (péntek- vasárnap)

A budai Várban, a hajdani vásárok hangulatát idéző családi fesztivál immár 35. alkalommal kerül megrendezésre, azonban idén először mindenki számára ingyenesen látogatható. A rendezvényen közel ezer kézműves mesterrel, több száz fellépővel, egész napos színpadi programokkal, mesterségbemutatókkal, népi játszóházakkal, látványműhelyekkel, divatbemutatóval, folkkocsmával és táncházzal várják a látogatókat.

Idén is lesz Mesterségek ÜnnepeForrás: Facebook / Péter János

Csárdafesztivál a Vörösmarty téren: Budapest V. kerület, Vörösmarty tér, augusztus 20.–22. (péntek- vasárnap)

A hétvégén a Vörösmarty tér a Csárdafesztiválnak ad helyet, ahol gasztronómiai kínálattal, a színpadon pedig hagyományőrző fesztivállal, számos zenekar és táncegyüttes fellépésével várják a látogatókat.

Divat és Design Fesztivál és Vásár: 1093 Budapest IX. kerület, Fővám tér 11-12. augusztus 20.–22. (péntek- vasárnap)

A Bálnában a Magyar Divat & Design Ügynökség programján magyar tervezők, dizájnerek és iparművészek mutatkoznak be. Az épületben kiállítói standok kapnak helyet a kortárs magyar divat és dizájn termékeivel, a látogatók workshopokon, előadásokon és kerekasztal-beszélgetéseken is részt vehetnek.

Alább pedig bemutatjuk a legfontosabb zenei programokat: 

Road Movie Live: Budapest, 1111, Műegyetem rkp. augusztus 20.–21. (péntek- szombat)

Külön zenei programokkal is készülnek a szervezők a hétvégre, ugyanis a Road Movie Live program keretein belül a Műegyetem Rakparton fellép a Blahalouisiana, az Ivan & The Parazol, a Halott Pénz, Demjén Ferenc, Horváth Tamás és még sokan mások. Az ünneplő tömeg kiszolgálását több száz méternyi étel és italpult segíti, ahol helyet kapnak az egyedi Szent István-napi termékek is. 

Augusztus 21-én ingyenes lemezbemutatót tart a Mandoki Soulmates a Szent István-bazilikánál. A zenész elmondta, hogy az augusztus 21-i, kétórásra tervezett koncerten a Bartók tiszteletére írt nagyszabású progresszív rock szvitjét fogják előadni a Mandoki Soulmatesszel.

Leslie Mandoki ingyenes koncertet adForrás: MTVA

Panorama Classical: Budapest I. kerület, Filozófusok kertje, Gruber József Víztározó, augusztus 20.–22. (péntek- vasárnap)

A Gellért-hegyen, a Filozófusok kertjében várja a közönséget a komolyzenei koncerteket kínáló Panorama Classical elnevezésű helyszín, ahonnan impozáns panoráma nyílik a budai Várra, a Parlamentre és a Szent István-bazilikára is. Három napon át a magyar komolyzene legszebb dallamai csendülnek fel kellemes, könnyed piknik hangulatban.

Operett Korzó: Budapest V. kerület, Vigadó tér augusztus 20.–22. (péntek- vasárnap)

A Pesti Vigadó előtti téren, az Operett Korzó számos előadással, a Budapesti Operettszínház művészeinek fellépésével várja a közönséget.

 

Ezek is érdekelhetnek
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Ajánlataink