Kevés ország van, amely annyira tiszteli fiatal tisztjeit, mint Magyarország - hangsúlyozta Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában, augusztus 20. előestéjén.

Ruszin-Szendi Romulusz kifejtette: a következő csillag egy katona életében mindig meghatározó, de az első tiszti beosztás, az hogy az Országház előtt, a család és a magyar emberek előtt mondhatják el az esküjüket, "egy életre szól". Ez valóban meghatározza a tisztek életét, "felemelő pillanat" - fogalmazott. Másik ehhez hasonlóan maradandó élmény a katona számára, amikor az első tábornoki kinevezését veheti át a Sándor-palotában - fűzte hozzá.

Az altábornagy kérdésre válaszolva azt mondta: a honvédelmi és haderőfejlesztési program a közepén tart, de már mindenki láthatja, hogy ez "nem csak szlogen", itt vannak az új eszközök. Ezekből néhányat be is mutatnak az augusztus 20-ai tisztavatás utáni légiparádén.

Ruszin-Szendi Romulusz elmondta: lesznek helikopterek, kiképző gépek, vadászgépek, érkezik továbbá az ejtőernyős válogatott is. Kérdésre válaszolva elárulta, arra készülnek, hogy a vadászgépek felfessék az égre a nemzeti színeket.

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnokaForrás: MTI/Vajda János

A magyar légierő régi és új technikai eszközei mellett, a szárazföldi haditechnika is bemutatkozik majd az augusztus utolsó hétvégéjén tartandó kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai bemutatón.

Az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékére augusztus 20. hivatalos állami ünnep.

A kormány ebben az évben minden idők legnagyobb szabású, több napon át tartó Szent István-napi fesztiválját szervezte meg. Idén augusztus 20-án sem maradnak el a szokásos elemek: a zászlófelvonás, a katonai tisztavatás, a honvédségi légi parádé és az állami kitüntetések átadása, este pedig az ünnepi programokat "Európa legnagyobb tűzijátékával" zárják.