A koronavírus-járvány másfél éve alatt a baloldal folyamatosan támadni próbálja a kormányt, és az egészségügyi intézményeket. Mindezt álhírekkel, kamuvideókkal, légből kapott adatokkal, meghamisított statisztikákkal igyekeznek alátámasztani. A menetrendszerűen érkező cáfolatok, a lebukások ellenére most egy újabb álhírt közölt Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő, aki egy thaiföldi kórházban készült fotóval próbálta azt a látszatot kelteni, mintha lepusztult lenne a magyar egészségügy. A Mediaworks Hírcentrumának összeállítása.

A baloldal régóta él az álhírgyártás eszközével, amelyet többek között arra használ fel, hogy minél rosszabb színben próbálja feltüntetni a magyar egészségügyet. Legutóbb Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője a közösségi oldalán igyekezett riogatni az embereket azzal, hogy szerinte a „kormánypropaganda állításával ellentétben általános ellátási bajok vannak az egészségügyben." A hatás fokozásáért erős képpel illusztrálta a bejegyzést, csak hogy az ütött-kopott állapotú kórtermet ábrázoló fotó – mint kiderült – nem Magyarországon készült, hanem egy thaiföldi kórházban.

Álmentős kamuvideó

A hasonló álhírek, hamisítások egész sorával állt elő az elmúlt másfél évben a baloldal. A legismertebb  talán Korózs Lajos MSZP-s politikus kamuvideója volt, amit 2020-ban forgatott. A videóban egy Németh Athina nevű szélhámost mentőápolónak neveztek, pedig többek között olyan, első hallásra is nyilvánvaló valótlanságokat állított, hogy a kórházakból hazaküldött betegek közül volt, akit nyitott hasfallal tettek utcára. A később saját lánya által is beteges hazudozónak nevezett álmentős azt is állította - természetesen valótlanul - Korózs videójában, hogy akiket ő ápolt, azok közül tízből kilencen rövid időn belül meghaltak.

Az ügy érdekessége még, hogy Szalay Tamás Lajos, a Népszabadság egykori újságírója, Ujhelyi István asszisztense készítette a Korózs-videót. Szalay elismerte a videó készítését, majd főnöke egy közleményben azzal védekezett, hogy az asszisztens mindössze technikai segítséget nyújtott a szabadidejében, annak előkészítésében és tartalmában semmilyen szerepe nem volt.

Hamis statisztika

Szintén Korózs Lajos nevéhez fűződik egy hamisított statisztikai adatsor megosztása a közösségi oldalán. A grafikonnal azt akarta bizonyítani, hogy Magyarországon a COVID-19 a vezető halálokok között van. A Facebook-bejegyzés alá egy baloldali politikai elemző írt kommentet, amelyben rávilágított arra, hogy önkényesen, módszertani hibákkal rakták össze adatsort, amely nem tükrözi a valóságot. Ráadásul 2016-os adatokat közölt, amikor még nem is volt koronavírus. Ceglédi Zoltán ezért javasolta is Korózsnak, hogy törölje a megosztást. Miután a Mandiner.hu erről cikket közölt, a szocialista politikus eltüntette a bejegyzést.

Szabó Tímea hírhamisítása

"Ez is csak azt erősíti, hogy a Fidesz–KDNP képviselői titokban megkapták az oltásokat, mindenki más – idősek, betegek – meg várjanak csak" - írta Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke tavasszal egy olyan cikkre hivatkozva, ami semmi hasonló információt nem tartalmazott. Sőt. úgy kezdődik, hogy az MSZP a legátoltottabb párt, vagyis ők szerezték meg maguknak leghamarabb az oltásokat - miközben ellene kampányoltak. 

A legízléstelenebb az volt, hogy Szabó Tímea ezt akkor közölte, amikor Bányai Gábor fideszes képviselő lélegeztetőgépre kapcsolva feküdt koronavírussal a kórházban. Miután felhívták a figyelmét a hazugságra, akkor sem törölte a posztot, és természetesen a Facebook "tényellenőrzői" sem tartották szükségesnek ezt. 

Álhír az orosz vakcináról

Hadházy Ákos független képviselő rengeteg álhírt gyártott az utóbbi időben is. A politikus februárban azt hazudta, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) nem vizsgálta meg a Szputnyik V vakcinát, és ezzel komoly veszélyt okozhat. Hadházy a közösségi oldalán konkrétan úgy fogalmazott: „a magyar hatóság úgy adta ki az orosz vakcinára az engedélyt, hogy az engedélyezéshez szükséges alapvető méréseket és vizsgálatokat sem végezte el". Később úgy finomította a bejegyzést, hogy szerinte az OGYÉI igazgatója törvénytelenül tagadta meg tőle a betekintést néhány iratba, a megküldött dokumentumokat pedig úgy értelmezte, hogy azokból szerinte látható: az OGYÉI nem végezte el a szükséges vizsgálatokat. Az intézet cáfolta a képviselő állítását, és hangsúlyozták, hogy „ilyen felelőtlen álhírek veszélyeztetik a védőoltási program és a járvány elleni védekezés sikerét, ezáltal az emberek egészségét és életét".

Hazug videó a halottasházról

A képviselő januárban tette közzé azt a videót, amelyet egy ismeretlen a szentendrei halottasházban koporsókban fekvő halottakról készített. Hadházy azt állította, hogy ha a koporsókra rátennék a fedelet, akkor a plafonig érnének a halottak. A videó készítője szerint ezek az emberek az otthonukban haltak meg, de vírusfertőzés miatt. Az első gond a vádakkal az volt, hogy a temető és halottasház a baloldal által támogatott szentendrei polgármester, Fülöp Zsolt irányítása alá tartozik, nem pedig a kormányhoz.  A polgármester és az illetékes kormányhivatal vizsgálatot indított, és előbbi még aznap cáfolta Hadházy Ákost, közölve, hogy nem Covid-fertőzésben meghaltak holttesteit mutatta a videó, és a felvételeken látszó zsúfoltságot sem tapasztalták a helyszínen.

Hadházy a mentőszolgálat működésével kapcsolatban is rémhírt terjesztett, azt állította, hogy egyetlen nap alatt nem 4400, hanem több mint 5900 esetet kellett a mentőknek ellátni, ezért a rendszer gyakorlatilag összeomlott. A mentőszolgálat azonnal cáfolta Hadházy hazugságait.