A Gyurcsány családtól Jakab Péterig: álomfizetés és luxusélet a baloldal vezetőinek

Dobrev Klára; GYURCSÁNY Ferenc; Gyurcsány Anna kézen fogva Közéleti személyiség foglalkozása politikus politikus családja politikus felesége szavazás SZEMÉLY TÁRGY választási plakát
Budapest, 2018. április 8. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és felesége, Dobrev Klára, miután szavaztak a II. kerületi Áldás Utcai Általános Iskolában az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án. A háttérben a házaspár gyermeke, Gyurcsány Anna. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Sokmilliós fizetést, szolgálati autót, sofőrt, valamint több millió forint költségtérítést kapnak a baloldal vezető politikusai - Jakab Pétertől, Gyurcsány Ferencen át Szabó Tímeáig, természetesen közpénzből. A parlament baloldali frakcióvezetői mellett Gyurcsány Ferencné is több millió forintnyi eurót tesz zsebre az Európai Parlamentben az uniós polgárok adóiból.
Vágólapra másolva!

Gyurcsányné az európai parlamenti képviselők többségéhez hasonlóan havi nettó hétezer eurós bérezésben részesülhet az Európai Parlament büdzséjéből. Utóbbi az európai polgárok által befizetett adókból tevődik össze. Mivel Gyurcsány felesége az EP egyik alelnöke, ezen tisztséggel összefüggésben havi kilencszáz eurós költségtérítés is jár neki. Minden Brüsszelben és Strasbourgban töltött munkanapért körülbelül háromszáz eurós "napidíjat" is fizet az Unió, s a képviselőnő utazási költségeit is megtéríti. Összességében tehát havonta minimum tízezer eurót, azaz legalább három és fél millió forintot keres az EU-ban.

De nem panaszkodhatnak a baloldal itthon ténykedő vezetői sem, hiszen a magyar parlamentben is milliókat keresnek. A parlamenti képviselők, frakcióvezetők illetménye 2018 óta a KSH által megállapított, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó keresethez kötött. Az alapilletmény az átlagbér háromszorosa. A frakcióvezetők az átlagbér hatszorosát kapják, így jelenleg a fizetésük 2.421.000 forint havonta.

Ezen túl több millió forintot kapnak költségtérítésekre, például lakhatásra, irodabérlésre, munkatársak alkalmazására.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és felesége Forrás: MTI/Illyés Tibor

Érdemes külön megemlíteni Jakab Pétert, mert a Jobbik elnök-frakcióvezetője előszeretettel hivatkozik az egyszerű dolgozó emberekre, ahogy ő mondja, a „melósokra" (amikor éppen nem fenyegeti meg őket). De a szerény, sőt puritán imázzsal szemben a valóság egészen más. Amellett, hogy minden hónapban közel két és fél millió forintot visz haza, a juttatások egész sorát használhatja Jakab Péter. A frakcióvezetőt sofőr szállítja mindenhova, méghozzá prémiumkategóriás autóval, egy Škoda Octaviával. A járművet a Porsche Hungária Kft.-től lízingeli neki a Jobbik-frakció. Nem véletlenül gúnyolják sokan hatmilliós Jakabnak.

A következő nagyobb tétel az irodabérlésre igénybe vehető költségtérítés, ami 847 560 forint, tehát akár luxusirodák közül is válogathat Jakab. Szintén kiváltságos helyzetben van a fővárosi lakások tekintetében, budapesti lakhatására ugyanis havi 423 780 forintot költhet el.

Mindezen túl saját hátországát is építheti a baloldali pártelnök, természetesen közpénzből. Nem is kevésből, havonta 2 421 600 forintért vehet fel alkalmazottakat, titkárnőket, azaz adhat munkát barátainak, ismerőseinek, bárkinek. Ezek mellett aprópénz a mobitelefon-szolgáltatásra költhető 60 ezer 540 forint.

Összesen tehát több mint 6 millió forintba kerül Jakab Péter frakcióvezetői ténykedése az adófizetőknek.

Hasonlóan sokat kap Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és frakcióvezetője. És persze szintén figyelemre méltó Szabó Tímea esete, hiszen ő a Párbeszéd nevű, hosszú évek óta egy százalék körüli támogatottsággal rendelkező törpepárt parlamenti frakcióját vezeti. Tehát úgy keres milliókat havonta, hogy pártja saját erőből valószínűleg nem jutott volna az Országgyűlésbe, és a frakcióalakításhoz is trükközniük kellett, a szövetséges MSZP-ből, illetve a Liberálisoktól is lízingeltek képviselőket, Burány Sándort és Bősz Anettet, majd amikor utóbbi kilépett az összetákolt 5 fős képviselőcsoportból, akkor a független Mellár Tamás mentette meg a frakciót a belépésével.