Rekord gazdasági növekedés: a gyermekes családok visszakaphatják a befizetett adót

Vágólapra másolva!
A kormány sikeres gazdaságpolitikájának és járványkezelésének köszönhetően a magyar gazdaság ellenállóbbnak bizonyult a koronavírus-járvány által okozott gazdasági visszaeséssel szemben, mint más országok. A sikeres vakcinabeszerzések eredményeként a magas átoltottság lehetővé tette, hogy más európai uniós országokhoz képest Magyarország legalább két hónappal hamarabb megnyithatta a teljes gazdaságát. A várakozáson felüli, rekordnagyságú, 17,9 százalékos GDP-növekedés (a valaha mért legmagasabb negyedéves GDP-növekedés) miatt az elemzők felfelé javították az éves előrejelzéseiket. Az idei egész éves gazdasági növekedés az eddig becsültnél magasabb lehet, meghaladhatja a 7, de kedvező esetben akár a 8 százalékot is. Ez azért nagyon fontos, mert 5,5% az a határ, ami felett a gyerekes családok visszakaphatják az idei szja-befizetéseiket. A soha nem látott intézkedésnek köszönhetően 1,1 millió gyerekes családban 1,5 millió kereső kaphat adó-visszatérítést. A baloldal ugyanakkor megszorításokat akarna, ami nem meglepő, hiszen ez volt a gazdaságpolitikájuk lényege a Gyurcsány-Bajnai-kormányok alatt is.
Vágólapra másolva!

Visszaadja a kormány a gyereket nevelő családoknak 2022 elején a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót

A Világgazdaság gazdaságpolitikai csúcskonferenciáján 2021. június 9-én Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy ha 2021-ben sikerül elérni az 5,5 százalékos növekedést, akkor a gyermeket nevelő szülőknek 2022 elején visszaadják a 2021-ben befizetett adójukat.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Világgazdaság üzleti napilap Magyarország újraindításáról szervezett konferenciáján a Budapest Kongresszusi Központban, június 9-én Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Mindez 550-580 milliárd forintot jelenthet a költségvetésben. A döntés jóvoltából 1,1 millió gyerekes családban 1,5 millió munkavállaló igényelheti a soha nem látott mértékű támogatást. A visszatérítéssel minden gyereket nevelő élhet, vagyis ha két kereső van a családban, akkor mindkettő visszakapja a befizetett adóját. A visszatérítés mindenkinek jár, az összeg felső határa az átlagjövedelem. Az éves átlagjövedelem szja-tartama 800 ezer forint, ez lehet a legnagyobb összeg, amit egy ember visszakaphat. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az átlagbér feletti jövedelműek ne élhetnének a támogatással, ők is az átlagbér erejéig kapják vissza a befizetett szja-t.

Ez két kereső esetén 1,6 millió forintos pluszt is jelenthet családonként.

Családbarát politika

2010 májusában a kormány a Nemzeti Együttműködés Programjában célul tűzte ki a családtámogatási rendszer megújítását, a családok erősítését, a gyermekvállalás támogatását, továbbá az otthonteremtés, lakhatás támogatását a kedvezőtlen demográfiai folyamatok mérséklése és megfordítása érdekében.

A kormány családpolitikája a családbarát környezet kialakítását, az otthonteremtés feltételeinek biztosítását, család- és munkahelyvédelmi programokat, a gyermekek napközbeni ellátásának biztosítását, családsegítő szolgáltatásokat, esélynövelő iskolarendszer kialakítását, a családokat segítő közösségi, civil kezdeményezések támogatását is jelenti.

A nemzeti kormány kiemelt célja a családbarát ország megteremtése és a demográfiai mutatók megfordítása, amely a 2010 óta tartó folyamatosan bővülő családtámogatási rendszernek köszönhetően jelentősen javuló tendenciát mutat Forrás: 123rf.com


A magyar kormány 2010 óta soha nem látott mértékben támogatja a magyar családokat, így a 2010-es összeghez képest idén már 2,5-szer többet fordít a kormány a családbarát ország megteremtése érdekében.

A legfontosabb családbarát intézkedések:

  • a családi adókedvezmény
  • az édesanyákat négy gyermek után mentesítették a személyi jövedelemadó fizetésének terhe alól
  • a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és az otthonfelújítási támogatás bevezetése
  • a babaváró támogatás bevezetése
  • kibővített bölcsődefejlesztési program
  • jelzáloghitel elengedése
  • a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása
  • a csecsemőgondozási díj emelése
  • a kisgyermeket gondozó nagyszülők által igényelhető gyermekgondozási díj
  • ingyenes tankönyv a diákoknak
  • hitelmoratórium
  • a bölcsődés, óvodás, iskolás gyerekek ingyenes és kedvezményes étkeztetése
  • a 25 év alatti fiatalok az átlagkeresetig mentesülnek a személyi jövedelemadó megfizetése alól

A Fidesz-kormány egyik első intézkedése volt a családi adókedvezmény bevezetése, majd az elmúlt években folyamatosan bővült a gyermeket nevelő szülőknek járó adókedvezmények köre, összege. A kormány a sikeres gazdaságpolitikának köszönhetően egyre nagyobb összeget fordít a családokra. Ezt a lendületet még a koronavírus-járvány sem tudta megtörni. A jövő év eleji személyijövedelemadó-visszatérítés szorosan illeszkedik a 2010 óta folyamatosan bővülő családtámogatási rendszerbe.

A baloldal sanyargatta a magyar családokat, és újabb megszorításokra készül

2010 előtt Gyurcsány Ferenc, és később Bajnai Gordon kormánya az adóemelésekben és a megszorításokban látta gazdaságpolitikája alapjait.

Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök és Bajnai Gordon drasztikus megszorításokkal tették tönkre a magyar családok mindennapjait Forrás: MTI/Kovács Attila

A felelőtlen kormányzásuknak köszönhetően a 2008-as válság kitörése előtt már a csőd szélére került az ország.

Sorra vezették be a megszorító intézkedéseket:

  • 10 százalékkal csökkentették a táppénzt, befagyasztották a családi pótlékot, rövidítették a gyes és a gyed idejét két évre háromról
  • megszüntették a lakástámogatási rendszert, és fokozatosan kivezették a gázár- és távhő-kompenzációt
  • nőtt az áfa, meghirdették az ingatlanadót és a vagyonadót, nőtt a személyi jövedelemadó
  • eltörölték a családi adókedvezményt az 1 és 2 gyerekes családok esetében, a háromgyerekesekét 60 százalékkal, nevetséges mértékűre csökkentették
  • megszüntettek egyévnyi gyest
  • visszavonták a támogatott forinthiteleket, ezzel devizacsapdába kergették a magyar családokat
  • rekordszintre emelték a tankönyvek árát
  • 283 óvodát zártak be és 1191 óvónőt rúgtak ki
  • 100 iskolát zártak be, 748-at beolvasztottak más intézménybe, így 1000 településen szűnt meg a helyi iskola, ezzel is megnehezítve a magyar családok életét
  • bevezették a fizetős óvodai és bölcsődei étkeztetést

A baloldal a 2010 előtti megszorító politikát hozná vissza

A Gyurcsány Ferenc vezette baloldal olyan adóemelési tervekkel állt elő, amelyek el kívánják törölni a családbarát polgári kormány elmúlt 11 évben megvalósított adócsökkentési és családtámogatási politikáját. A baloldali tervek jelentősen veszélyeztetik a magyar családok egzisztenciáját.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A baloldali önkormányzatok ismét megmutatták az elmúlt hónapokban, mire lehet számítani a Gyurcsány-világtól. A koronavírus-járvány ellenére a közterhek csökkentése helyett az emberek megsarcolását tűzték ki célul.

Emiatt emelkedett a baloldali önkormányzatokban a lakbér, az építmény- és telekadó, bölcsődei térítési díjat vezettek be, 13. havi illetményeket és juttatásokat vontak meg, megvonták az ingatlanhoz jutási támogatást, és számos esetben a gyermekétkeztetési díjat emelték meg.

Országosan is jelentős mértékben emelnék az adókat, így sokkal rosszabb helyzetbe hoznák a bérből és fizetésből élőket.

A meghirdetett megszorításokra épülő program alapján kijelenthető, hogy az elsősorban a családokat terhelő 2010 előtti világhoz visszatérő Gyurcsány Ferenc által irányított baloldal tönkretenné a középosztályt, és teljesen megszüntetnék a 11 éve épülő és folyamatosan bővülő családtámogatási rendszert.

Ezt mutatja a Gyurcsányhoz közeli Petschnig Mária Zita baloldali tanácsadó, közgazdász nyilatkozata, aki szerint - idézzük -

ha a baloldal hatalomra kerülne. Petschnig Mária Zita Gyurcsány Ferenc közeli tanácsadója, aki a bukott miniszterelnököt látta el tanácsokkal az őszödi hazugságbeszéde után, így tagadhatatlan, hogy a baloldal drasztikus, a családokat megszorító intézkedésekre készül.