A világjárvány miatt az elmúlt másfél évben számos esemény elmaradt, így a közéleti programok is. Éppen ezért az idei – augusztus 26–29. között Tihanyban zajló – Tranzit közéleti évadnyitó rendezvény felbecsülhetetlen jelentőségű a kultúra, a tudomány, a közélet és a gazdaság kérdései iránt érdeklődőknek. Az eseményen Böjte Csaba alapítványa részére is lesz gyűjtés. Az Origo folyamatosan tudósít majd a helyszínről. 

„Közösség, hagyomány, szabadság" – ez a jelmondat szerepel a Kommentár Alapítvány által 2006 óta kiadott folyóirat címoldalán.

Ezen értékek mentén kezdte meg működését 2009-ben a Tranzit rendezvénysorozat, amely szépen lassan Magyarország legnagyobb közéleti eseménysorozatává vált. A szervezők hitvallása, hogy erősítsék a párbeszédet a közéletet érintő legfontosabb kérdésekben a hazai kulturális, tudományos, közéleti és gazdasági élet szereplői között.

„Hogy mi a Tranzit? Közösség, vitafórum, baráti társaság, szórakozás? Mindez egyben. Egy hely a cselekvőknek" – írják a szervezők, akik a korábbi gondolatexpó elnevezést módosították, az "Együtt erő vagyunk" alcímet viselő fesztivált közéleti évadnyitóként határozzák meg, hiszen a végéhez közeledik a nyár, hamarosan indul az őszi politikai évad.

A hétvégi eseményen előad egyebek mellett

Kubatov Gábor, Szijjártó Péter, Böjte Csaba, Müller Cecília, Orbán Balázs, Békés Márton és Marco Rossi is.

A rendezvény vitaszekciójában összecsap többek között Varga Judit és Schiffer András, Hollik István és Márki-Zay Péter, Dömötör Csaba és Ujhelyi István, valamint Gulyás Gergely és Hiller István is.

Gyűjtés Böjte Csaba alapítványa részére

A rendezvényen gyűjtést szerveznek a Dévai Szent Ferenc Alapítvány javára. A Tranzit szervezői arra kérték a résztvevőket, hogy adományaikkal is segítsék Böjte Csaba munkáját és a Dévai Szent Ferenc Alapítványt, amely sok száz gyermeknek biztosít otthont és tanulási lehetőséget. Várják az adományokat a rendezvény ideje alatt a gyűjtőpontokon, vagy utalással az alábbi számlaszámra: 10300002-20145639-00003285