Emlékkeresztet avattak a makkosmáriai Angyalok királynéja kegytemplom előtt

Budakeszi, 2021. augusztus 25. Filó Kristóf kanonok, főesperes megáldja a makkosmáriai Angyalok királynéja kegytemplom előtti, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából állított emlékkeresztet Budakeszin 2021. augusztus 25-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Emlékkeresztet avattak szerdán a makkosmáriai Angyalok királynéja kegytemplom előtt az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából.
Vágólapra másolva!

- mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus mottójára utalva az avatóünnepségen.

Hozzátette: a kormány a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel együttműködve igyekszik megőrizni Magyarország természeti kincseit, ennek köszönhetően több felújított turistaházat adtak át közösen, ápolják a turistaútvonalakat, és így került a pihenőhelyre az emlékkereszt.

A 21. századi erdőgazdálkodóknak nemcsak a rájuk bízott erdő szakszerű kezelésére kell odafigyelniük, hanem a lakosság szükségleteit is szem előtt kell tartaniuk - mondta Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója.

Fontos feladatuknak nevezte az erdőben a testi feltöltődésre alkalmas területek mellett a lelki feltöltődésre alkalmas, szakrális, szellemi helyek fenntartását is.

A pálosok is az erdőbe jöttek gondolkodni, megtalálni Istent - közölte.
Hozzátette: a Pilisi Parkerdő tradicionálisan gazdag szakrális vallási helyszínekben, és az erdészek számára nemcsak feladat, hanem belső késztetés, hogy ezt az örökséget megőrizzék.

Kitért arra is, hogy azért a 250 éves kegyhelynél található pihenőhelyen állították fel az emlékkeresztet, mert fontos volt, hogy sok kiránduló ember számára nyújtson lelki feltöltődést.

Filó Kristóf kanonok, főesperes megáldja a makkosmáriai Angyalok királynéja kegytemplom előtti, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából állított emlékkeresztet Budakeszin 2021. augusztus 25-én Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott az 1938-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra emlékezve arról beszélt, hogy az utolsó békeévben rendezték meg Magyarországon, utána rossz irányt vett a világ, és birodalmak igázták le a nemzeteket.

"Birodalmakról beszéltünk akkor is, és birodalmi elképzelésekről beszélünk a mai napig is" - mondta.

2021-ben ismét az eucharisztikus kongresszusra készülünk, aztán jövő tavaszra, és "a felelősségünk még nagyobb", hiszen a "külső nyomás" és a "birodalmi hév" is legalább ugyanakkora mint egykor - közölte.

Az Agrárminisztérium korábbi közlése szerint az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus célkitűzéseinek megvalósításához minden állami erdőgazdaság területén egy,

összesen 21 erdei kereszt felállításával járul hozzá a minisztérium és a Miniszterelnökség.

A makkosmáriai kegytemplom előtti pihenőhelyen felállított emlékkeresztet Filó Kristóf kanonok áldotta meg.