A biztonságos iskolakezdés szabályaira hívja fel a figyelmet az Emmi

tankönyv, iskolakezdés
Üllő, 2021. augusztus 2. Kiszállításra váró tankönyvek Üllőn, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) raktárában 2021. augusztus 2-án. Ezen a napon kezdik meg a tankönyvek kiszállítását az iskolákba; a kormány a kiadványok ingyenességével 13 milliárd forintnyi kiadást vesz le a magyar családok válláról. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A sikeres védekezésnek és a magas átoltottságnak köszönhetően már nincsenek érvényben szigorú korlátozások a mindennapokban, ezért az óvodákban és iskolákban sem írnak elő kötelező korlátozó intézkedéseket - hívta fel a szülők figyelmét közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Hozzátették, már nem kötelező a maszk és a testhőmérséklet-mérés sem, de kérik, hogy beteg gyerekeket továbbra se vigyenek iskolába.
Vágólapra másolva!

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kéri az iskolákat a minisztérium. Miután a sikeres védekezésnek és a magas átoltottságnak köszönhetően már nincsenek érvényben szigorú korlátozások a mindennapokban sem, így az óvodákban és iskolákban sem írnak elő kötelező korlátozó intézkedéseket, ugyanakkor továbbra is fontos, hogy

a szülők tünetes gyermeket ne vigyenek közösségbe,

és a köznevelési intézmények fordítsanak fokozott figyelmet az alapvető egészségvédelmi szabályokra - tájékoztatott közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Biztonságos a jelenléti oktatás az iskolákban

A mostani tanévkezdés jóval biztonságosabb, mint az egy évvel ezelőtti, hiszen a pedagógusok döntő többsége be van oltva, és

a 12 év feletti diákok közül is már 168 ezren felvették az oltást.

Mivel a 12. életév betöltését követően elérhető a koronavírus elleni védőoltás, osztályra, csoportra vagy egész feladatellátási helyre vonatkozó tanügyi intézkedés főszabály szerint csak az óvodában vagy az általános iskola 1-6. évfolyamán, valamint a fejlesztő nevelés-oktatásban történik - részletezték.

Kiszállításra váró tankönyvek Üllőn, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) raktárában Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A kormány célja, hogy az iskolák továbbra is zavartalanul, jelenléti oktatásban működjenek, hiszen a munkába járó szülőknek és a gyermekeknek is ez a legjobb. Ezért továbbra is az oltást javasoljuk, mind a diákok, mind a pedagógusok védelme érdekében - írják.

Beteg gyerekeket ne vigyenek iskolába

A szülőktől továbbra is azt kérjük, hogy

koronavírus tüneteit mutató gyermeket ne vigyenek közösségbe,

a fertőzésben érintett gyermek felgyógyulásáig nem látogathatja az intézményt - hangsúlyozták a közleményben.

Ahogy a mindennapokban, úgy az óvodákban és iskolákban sem kötelező a maszk, és már nem kötelező a testhőmérséklet-mérés sem. Az iskolai hiányzásokra a normál szabályok vonatkoznak, az intézményvezető joga eldönteni, hogy mely esetben tekinti igazoltnak a diák távolmaradását - zárták.