A tanévkezdésre szervezett iskolai oltásokra eddig közel 48 ezer 12 év feletti általános és középiskolás gyereket regisztráltak a szülők. A diákok Pfizer-vakcinát kapnak az augusztus végi és szeptember eleji iskolai oltási programban. A kormányzati tájékoztató portál arra is felhívta a figyelmet, hogy a 12 év feletti fiatalok számára is folyamatosan nyitott az internetes regisztráció és időpontfoglalás lehetősége.

Az iskolai oltásokat augusztus 30. és 31., valamint szeptember 2. és 3. napokon tartják az iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával. Emellett ugyanakkor a 12 év feletti korosztály számára is folyamatosan nyitott az internetes regisztráció és időpontfoglalás lehetősége is az oltópontokon, amelyen keresztül eddig 205 ezer diákot regisztráltak oltásra, és 171 ezren (83%) már fel is vették azt - hívta fel a figyelmet a portál.

A szülők visszajelzései alapján az iskolák összesítették az oltási igényeket, és a jelentkezők számától függően vagy a tanuló saját iskolájában, vagy egy közeli iskolában jelölik ki az oltás helyszínét. A szülők az oltás pontos időpontjáról és helyszínéről külön értesítést fognak kapni. Az oltásra a 18 év alatti diáknak magával kell majd vinnie

  • a kitöltött szülői hozzájáruló nyilatkozatot,
  • a 18 évet betöltött diáknak a jelentkezési lapot.

Ezeket a szülők e-mailben megkapták.

Az első oltást követően 3 hét múlva kerül sor a második oltásokra ugyanabban az iskolában, ahol az első oltás is történt - hívták fel a figyelmet.

Egy 12 éves lányt beoltanak a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag második adagjával a fővárosi Szent Imre Egyetemi Oktatókórház oltópontjánForrás: MTI/Bruzák Noémi

Jelenléti oktatás lesz az iskolákban

A kormány célja, hogy az iskolák továbbra is zavartalanul, jelenléti oktatásban működjenek, hiszen a munkába járó szülőknek és a gyermekeknek is ez a legjobb. Ezért továbbra is az oltást javasolják, mind a diákok, mind a pedagógusok védelme érdekében. A diákok és a pedagógusok átoltottságának köszönhetően az idei iskolakezdés jóval biztonságosabb, mint az egy évvel ezelőtti, amikor még nem volt vakcina, és csak korlátozásokkal lehetett védekezni a vírus ellen.

Miután a sikeres védekezésnek és a magas átoltottságnak köszönhetően már nincsenek érvényben szigorú korlátozások a mindennapokban sem, így az óvodákban és iskolákban sem írnak elő kötelező korlátozó intézkedéseket, ugyanakkor továbbra is fontos, hogy a szülők tünetes gyermeket ne vigyenek közösségbe,és a köznevelési intézmények fordítsanak fokozott figyelmet az alapvető higiénés és egészségvédelmi szabályokra. Ahogy a mindennapokban, úgy az óvodákban és az iskolákban sem kötelező a maszk, és már nem kötelező a testhőmérséklet-mérés sem. Az iskolai hiányzásokra a normál szabályok vonatkoznak, az intézményvezető joga eldönteni, hogy mely esetben tekinti igazoltnak a diák távolmaradását - hívták fel a figyelmet.