Karácsony Gergely szerencsétlenkedései és lódításai

Karácsony Gergely, sajtótájékoztató, Városháza, Budapest, főpolgármester
Vágólapra másolva!
Ígéretek özönével nyerte meg a 2019-es főpolgármester-választást Karácsony Gergely, de közel kétéves működése alatt a vállalások elenyésző részét teljesítette, és szinte minden területen csődöt mondott. Káosz van a közlekedésben, hajléktalanok lepték el a közterületeket, a város zöldítése helyett gaztenger, és a lakosság mindennapjait, illetve a rászorulókat segítő intézkedések is elmaradtak. A Mediaworks Hírcentrum összeszedte a baloldali főpolgármester legemlékezetesebb szerencsétlenkedéseit.
Vágólapra másolva!

Lassan két év telt el főpolgármesteri regnálása óta, így joggal lehet számonkérni az ígéretek legalább időarányos teljesítését. A vállalásokat és a valóságot egymás mellé téve azt látjuk, hogy elenyésző a megvalósult ígéret, miközben olyan intézkedések sorjáznak, amelyekről szó sem volt Karácsony kampányában, és nem a főváros érdekeit szolgálják.

Zöldítés helyett gaztenger

Elsőként a meg nem valósult ígéretekre térünk ki, amelyek nagy része alig igényelt volna pénzt.

Karácsony választási kampányának az egyik hangsúlyos eleme volt a zöld Budapest, és ezen belül is a gyorsan megvalósuló ígéretek közé tartozott a Városháza előtti terület parkká nyilvánítása és zöldítése. A jórészt önkormányzati parkolóként üzemelő tér megújítása elmaradt, Karácsony – az ígéretével ellentétben – nem adta vissza a budapestieknek a Városháza parkot.

Általában is csődnek nevezhetők eddig a zöld Budapestre vonatkozó vállalásai, hiszen érdemben nem történtek faültetések, pedig a főpolgármester azt is vállalta, hogy minden fővárosi újszülött után ültetnek egy fát. De volt ennél is grandiózusabb ígérete: az „új tüdőt Budapestnek” programpont lényege, hogy létrehozzák a város legnagyobb telepített parkerdejét Csepelen és a Ferencvárosban, amit Budapesti Nagyerdőnek neveznek el. Erről aztán mintha megfeledkeztek volna, mert nyoma sincs a nagy volumenű erdőtelepítésnek.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Méhlegelőkről viszont szó sem volt Karácsony választási kampányában 2019 őszén, mégis megvalósult gyakorlatilag egy tollvonással, hiszen csak annyit kellett tenni, hogy néhány gazos területre kitették a táblát a nevetséges felirattal. Közben az Adatradar projekt arról számolt be a közelmúltban, hogy összesen több mint huszonnyolc hektárnyi területet vontak ki az állandó kaszálás alól, a FŐKERT által kaszált terület például négy százalékkal csökken a méhlegelők miatt. Ehhez képest a 2020-ban kaszálásra fordított pénzösszeg nemhogy csökkent volna, de 22 millió forinttal nőtt az idei költségvetési tervezetben.

Gigadugók a városban

A Mekk mester kontárkodást is túlszárnyaló intézkedések a budapesti közlekedésben a legszembetűnőbbek. A kaotikus forgalomátszervezés, a kerékpársávok bármiféle szakmaiságot, áttekintést nélkülöző, ötletszerű felfestése, autósávok lezárása, a város több csomópontján egyszerre megkezdett felújítások soha nem látott dugókat eredményeztek.

A 14 éven aluliaknak ingyenes közösségi közlekedést ígért Karácsony, amit közel két év elteltével csak most csütörtökön jelentett be, de egyelőre ez is csak terv, és a VEKE szerint ez a demagóg ígéret is - esetleges megvalósulása esetén - még nagyobb káoszt fog eredményezni.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hajléktalanok lepték el a köztereket

De térjünk vissza az ígéretekhez, például ahhoz a vállaláshoz, hogy „érezhetően csökkentik a közterületeken a hajléktalanságot”. Aki közlekedik Budapest belső kerületeiben, az láthatja, hogy az utcákat, parkokat, aluljárókat gyakorlatilag birtokba vették a hajléktalanok, tehát az ígért csökkenéssel szemben erősen növekvő mennyiségben vannak jelen a közterületeken.

A lakhatással kapcsolatban is jó néhány eddig beváltatlan ígéretet tett a főpolgármester. Néhány példát is említsünk: Budapesti Lakásügyi Tanács felállítását említett a programjában Karácsony a bérleti viszonyok jogszerűségének biztosítására. Emellett Fővárosi Lakásügyi Ombudsman kinevezéséről is szó volt, valamint megígérte a panelprogram újraindítását is. Eddig ezek sem történtek meg.

Üres ígéret maradt a rászorulók támogatása

A szociális területen is vállalt néhány intézkedést, például azt, hogy minden fűtési szezonban a nyugdíjasoknak és rászoruló nagycsaládosoknak húszezer forint támogatást nyújtanak. Ez sem valósult meg, mint ahogy nincs nyoma a fővárosi fenntartású idősotthonok felújításának sem, ami szintén szerepelt a programjában.

Melegbár

Karácsony Gergely a szexuális kisebbségeknek is tett ígéretet, konkrétan melegbárt a Városházán, amit szintén nem teljesített tudomásunk szerint. Kétségtelen, ezt az ígéretét (sem) várták túlságosan sokan.