Mintegy 3 milliárd forintos beruházással megkezdte hivatalos működését a Philip Morris International környezetvédelmi újrahasznosító központja Magyarországon. A PMI CIRCLE nevet viselő üzem, a globális működési központ és a termékbevizsgáláshoz szükséges labor mind elengedhetetlen részét képezik a vállalat által fejlesztett füstmentes technológiák teljes életciklusára vonatkozó környezetbarát megtervezésének és lebonyolításának.

„A PMI világszinten kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóságra és az ehhez kapcsolódó folyamatos fejlesztésekre: ennek fontos állomása a mai rendezvény." – fogalmazott megnyitó beszédében Hajdu Márton, a PMI szóvivője. Hazánk egyik stratégiai jelentőségű vállalata éppen hatalmas átalakuláson megy keresztül a füstmentes jövő elérése érdekében, melyhez környezetbarát termékek fejlesztésével, valamint ezek élettartamának és javíthatóságának fejlesztésével, azok újrahasznosításával kívánnak hozzájárulni. A CIRCLE (Central Inspection and Recycling for a Closed Loop Economy – Központi bevizsgálás és újrahasznosítás a zárt rendszerű gazdaság megvalósításáért) projekt célja olyan regionális központok létesítése és működtetése, amelyek újrahasznosítás céljából bevizsgálják, feldolgozzák és elkülönítik a használt elektronikai eszközöket, és az azokból származó különböző anyagokat. 

Magyarországon kapott helyet a világ egyik vezető technológiai vállalatának globális újrahasznosító központja.Forrás: LUMOS VISUAL ART/Lumos Visual

A PMI célja – ahogy az ünnepélyes megnyitón Miguel Coleta, a vállalat fenntarthatósági igazgatója is kiemelte - hogy 2025-ig vállalatuk minden füstmentes elektronikus eszköze környezetbarát tanúsítással rendelkezzen, és fogyasztóik számára a használt termékek gyűjtése és újrahasznosítása is elérhető legyen. A magyarországi létesítmény létrehozásával a cég mintegy 3 milliárd forintot fektetett be, melyet évi egymilliárd forint rendszeres ráfordítás követ majd, s később is további fejlesztési, növekedési ráfordításokkal bővülhet – közölte a vállalat hétfőn.

Megkezdte hivatalos működését a PMI környezetvédelmi újrahasznosító központja Magyarországon.Forrás: LUMOS VISUAL ART/Lumos Visual

A Philip Morris fenntarthatósági igazgatója a PMI Circle megnyitóján elmondta, hogy a gazdasági stabilitás és a kedvező gazdasági környezet miatt döntöttek a hazánkban történt beruházás mellett. Miguel Coleta úgy fogalmazott, hogy az elektronikus termékeiket a füstmentes jövő érdekében fejlesztették, újrahasznosításukhoz viszont feldolgozó központra van szükségük. Környezetünk állapota aggasztó, de még nincs minden veszve: a tudomány, a technológia és az innováció segítségével elkerülhetők a klímaváltozás legsúlyosabb következményei. Bár a PMI egy vezető dohánycég, célunk a cigarettaüzletből a füstmentes jövő felé orientálódni, hiszen jobb megoldást szeretnénk kínálni a cigarettázóknak és a társadalomnak egyaránt, ezért vagyunk ma itt. – tette hozzá. Az igazgató tájékoztatása szerint a központ havonta mintegy 150 ezer elektronikus dohányeszközt dolgozhat föl, de az igényektől függően később jelentős mértékben növelni tudják az üzem kapacitását.

Miguel ColetaForrás: MTI/Illyés Tibor

A PMI Circle-höz tartozó globális működési központ is Magyarországon van, a termékbevizsgáláshoz szükséges mérnöki laborral együtt, melynek a termékfejlesztésben is kiemelt szerepet szán a vállalat, hazai kutatócsoportok és egyetemek bevonásával. A létesítmény dolgozói az ünnepélyes megnyitót követő sajtótájékoztatón betekintést engedtek létesítményük működésébe is, ahol mindenki megbizonyosodhatott róla, hogy az előremutató fejlesztéseknek hála hulladékmentesen dolgozzák fel a beérkezett elektronikus eszközöket, hiszen azok minden alkotóelemét - a nemesfémeket, az akkumulátorokat, az alumíniumot és a műanyagot is – újrahasznosítják.

A központ havonta mintegy 150 ezer elektromos dohányeszközt dolgozhat föl.Forrás: LUMOS VISUAL ART/Lumos Visual

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a PMI Circle megnyitóján kiemelte, hogy a jelentős beruházás 100 új munkahelyet hoz létre Gyálon, a Pest megyei településen. „Az életünket a koronavírus nagymértékben átalakította, és nemcsak egészségünket támadta meg, hanem a gazdaságot is. A Magyar Kormány világos célja, hogy a munkahelyeket megvédje, vagy újakat teremtsen; éppen ezért támogattuk a hasonló beruházásokat korábban is. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, két feltételnek kellett teljesülnie: a sikeres oltási programnak, mellyel másfék hónap előnyre tettünk szert a többi uniós országhoz képest, és a gazdaságvédelmi- és újraindítási akcióterveknek." – fogalmazott.

Menczer TamásForrás: MTI/Illyés Tibor

Az államtitkár beszédében kiemelte, hogy hazánk a valaha mért legnagyobb, európai viszonylatban pedig a harmadik legjelentősebb negyedéves gazdasági növekedést érte el ez év közepére, valamint egyike annak a hét uniós országnak, amelyek meghaladták a járvány előtti teljesítményüket. A PMI beruházása 100 új munkahelyet teremt, ráadásul a magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok is fejlődnek általa. Erősebbek leszünk, mint a járvány előtt voltunk: s ez nem politikai lózung, hanem valós cél, és a számok is ebbe az irányba mutatnak. – fogalmazott Menczer Tamás. „A magyar mellett csak Japánban van ilyen újrahasznosító központ,ami azért különleges, mert itt van az egész recikáló központ globális motorja Magyarországon. A Philip Morris mostani beruházása a modern technika és a fenntarthatóság mellett segíti azt a gazdasági célt is, hogy elérjük az 5 és fél százalékos GDP növekedést, amivel sikerre visszük a céljainkat." A vállalatnak és azoknak akik ebben a beruházásban részt vettek csak azt tudom mondani, a Magyar Kormánynál a jövőben is partnerre fognak találni.– tette hozzá a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

Menczer Tamás és Miguel ColetaForrás: MTI/Illyés Tibor

Közismert, hogy a PMI nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra és a körforgásos gazdaság megteremtésére, tehát a népegészségügyi ártalmak csökkentése mellett a környezeti károk enyhítésére is. „Magyarország kitűnő elhelyezkedése, kiváló infrastruktúrája, külgazdasági kapcsolatai, gazdasági és befektetési környezete, valamint a Magyar Kormány elkötelezettsége a fenntarthatóság iránt mind döntő érvek voltak a helyszín kiválasztása során. A pandémiát követő időszakban gazdaságainknak a jobb technológiai megoldásokra kell támaszkodnia a fenntartható jövő elérése érdekében." Üdvözöljük, hogy a Magyar Kormány jól érti ezt a célt, és támogatja az üzleti szektort abban, hogy ebből kivegyék a részüket. – hangsúlyozta Miguel Coleta.