Mintegy 1200 fős közönség számára bizonyult maradandó élménynek augusztus utolsó hétvégéjén a Müpa 2021/22-es évadát indító programok várva várt eseménye, Puccini Tosca című operájának koncertszerű előadása. A telt házas eseményen a legendás amerikai filmszínész és producer, John Travolta is jelen volt.

John Travoltát a koncert előtt Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója fogadta a Müpában, és körbevezette a Ludwig Múzeum és a Nemzeti Filmintézet Nagylátószög – 120 éves a magyar film című kiállításán is. Az előadás utolsó hangjainak kicsendülését követően a közönség nem szűnő, álló tapssal ünnepelte a főszerepekben hallható világhírű énekeseket, Anna Netrebkót, Yusif Eyvazovot és Elchin Azizovot.

A többek közt A szombat esti láz és a Ponyvaregény című filmek főhőseit megformáló Travolta a koncertet követően személyesen gratulált a fellépő művészeknek, és elragadtatva beszélt a Müpa-élményről: a Duna-parti épület szépségéről, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem akusztikájáról és az általa hallott koncert elsőrangú művészi színvonaláról.

Káel Csaba, John Travolta, Anna Netrebko és Yusif Eyvazov (balról jobbra haladva)Forrás: Müpa

Az operavilág álompárosa, az orosz származású osztrák szopránénekes Anna Netrebko és férje, az azerbajdzsáni tenor Yusif Eyvazov, valamint Jader Bignamini olasz karmester 2016-os Müpa-beli debütálásukat követően első ízben tértek vissza a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem pódiumára. Az Eyvazovhoz hasonlóan azeri Elchin Azizovot, a moszkvai Bolsoj pompás orgánumú erősségét pedig Scarpia szólamában láthatta először a Müpa közönsége.