Karácsony Gergely a közösségi oldalán úgy próbálta illusztrálni egy nemzetközi konferencián való szereplését, hogy nem használt tolmácsgépet, azonban többen nagyon gyorsan lebuktatták, mivel megjelent a teljes szerepléséről szóló videó is. A baloldali főpolgármester a nem létező nyelvtudásáról szóló botrány kirobbanását követően azt ígérte, fejleszteni fogja az angolját, de a konferenciáról készült videó tanulsága szerint még a „jó estét kívánok" kifejezést sem tudja angolul elmondani.

Karácsony Gergely baloldali főpolgármester arról írt közösségi oldalán, hogy egy lengyelországi konferencián vett részt. A politikus közösségi oldalára csak olyan képek kerültek, amin nem látszik a tolmácsgép, pedig a főpolgármester a teljes beszélgetés során csak magyarul beszélt.Tehát „gondos kezek” mindent elkövettek annak érdekében, hogy Karácsonyt egy olyan szereplőnek tüntessék fel, aki egy nemzetközi konferencián tolmácsgép nélkül is könnyedén elboldogul. 

Bár Karácsony a nem létező nyelvtudásáról szóló botrány kitörését követően azt ígérte, hogy igyekezni fog, hogy minél jobban megtanuljon angolul, de a lengyelországi konferenciáról szóló videóban még a „jó estét kívánok” köszöntést sem tudta angolul elmondani.  

Karácsony továbbra sem tud megszólalni angolulForrás: Deák Dániel/Facebook

Mindezzel kapcsolatban Deák Dániel, a XXI. Század Intézet elemzője azt írta közösségi oldalán, hogy Karácsony Gergely azzal dicsekszik a Facebook-oldalán, hogy részt vett egy nemzetközi konferencián Lengyelországban. A fotósai azonban gondosan ügyeltek arra, hogy a fényképeken, amelyeket feltöltöttek a Facebook-oldalára, egyáltalán ne látszódjon a tolmácsolásra szolgáló fejhallgató Karácsony fején, azt sugallva, hogy a főpolgármester angolul beszélt – tette hozzá.

A rendezvényről készült felvétel azonban felkerült az internetre, amin látható a valóság: Karácsony magyarul beszélt, és végig a tolmácsolást hallgatta.

Bohár Dániel, a Pesti TV munkatársa pedig azt írta, nem angolul beszélt Karácsony Gergely egy nemzetközi konferencián. (Azt ígérte, hogy elkezdi a nyelvtanulást, de úgy tűnik, hogy még a basic english sem megy neki.) – tette hozzá.

A kínos felvételt itt nézheti meg. 

Hazugságspirálban Karácsony

Mint arról korábban beszámoltunk, Karácsony nyelvtudásának hiánya hónapok óta meghatározza a közbeszédet. Májusban, az Economistnak adott interjúját követően kiderült, hogy nem tud angolul, illetve a nemzetközi sajtószereplésein és megbeszélésein tolmácsot használ. Mivel a magas pozícióra törő politikusnak kifejezetten kellemetlen a téma, ezért többször is megpróbálta megmagyarázni a nyilvánosság előtt, miért nem beszél a magyaron kívül más nyelven. Erre több kísérletet is tett, de mind közül a legfontosabb az az állítása volt, hogy középfokú nyelvvizsgával rendelkezik.

Május 10-ei magyarázkodó Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy évekkel korábban középfokú nyelvvizsgát szerzett angolból. Csakhogy pillanatokon belül kiderült, állításával ellentétben sosem volt államilag elismert nyelvvizsgája - legalábbis a sajtó egy része erről cikkezett. Karácsony nem adta fel - a hazugságspirál természetrajzához hozzátartozik, hogy a hazudozó egyre mélyebbre zuhan benne -, és megint mentegetni kezdte magát. Egy közösségi médiás posztjában úgy fogalmazott, hogy "a nyelvvizsgám után kutató lakájsajtónak pedig hadd segítsek egy dátummal: 2000. május 29."

Magyarán, a főpolgármester a fenti időpontot jelölte meg, mint azt a napot, amikor letette a nyelvvizsgát. Csakhogy az Origo információi szerint

A KÖZZÉTETT DÁTUM A LEKTORÁTUSI NYELVVIZSGÁJÁNAK AZ IDŐPONTJA, AZAZ KARÁCSONY ISMÉT HAZUDOTT.

Arról pedig többször is cikkeztünk, hogy a lektorátusi nyelvvizsga nem feleltethető meg az államilag elismert nyelvvizsgának, ugyanis az az alapfoknak felel meg. Többször kiderült egyébként, hogy a baloldali főpolgármester egy egyszerű mondatot sem ért meg angolul.

A mostani konferencián való szereplése is világosan megmutatta, hogy Karácsony nem tud egy szót sem angolul, tehát nyelvvizsgája sem lehet.