Újabb komoly segítséget kapnak a cukorbeteg gyermekeket segítő szervezetek

NOVÁK Katalin
Budapest, 2021. június 29. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülését követően tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnökség Kossuth téri épületében 2021. június 29-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Újabb jelentős támogatást kapnak az egyes típusú cukorbetegségben szenvedő gyerekek, valamint a gyermekbarát munkahelyek - hangzott el a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs keddi tájékoztatóján. Kiderült az is, hogy a Nagy-Britanniában tanuló egyetemisták is igényelhetnek majd diákhitelt.
Vágólapra másolva!

Most kezdődik a tanév, így még inkább lendületet vesz az életünk - mondta Novák Katalin. A családokért felelős tárca nélküli miniszter közölte, hogy járványügyi szempontból nem aggasztó a helyzet a magas átoltottság miatt. Mindenki továbbra is éljen az oltakozás lehetőségével - tette hozzá. Szervezetten zajlik a 12 éven felüliek oltása. Eddig 48 ezer 12-15 év közötti gyereket regisztrált a szülője - tette hozzá.

Segítség a cukorbeteg diákoknak

Novák szólt arról is, hogy az egyes típusú diabétesszel élők segítése érdekében támogatják a különféle civil szervezeteket 100 millió forint értékben. 24 pályázatból 16 kapott támogatást - ismertette. A másik típusú pályázat esetében a diabétesz centrumokat támogatják. Itt 500 milliós keretösszegre lehetett pályázni - mondta a tárca nélküli miniszter. 21 pályázatból mindegyik nyert.

Több fontos pályázati végeredményről beszámolt Novák Katalin Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A családbarát munkahelyek esetében 183 pályázat érkezett közel 750 millió forint értékben. 94 millió forint értékben nyertek az érintettek.

Több mint 2800 település pályázott falunapra, és összességében 2,8 milliárd forint értékben nyertek támogatást.

Azok a külföldön tanuló magyar hallgatók, akik itthon akarnak gyakornokoskodni, azok később támogatást kaphatnak - mondta Novák. A miniszter bejelentette azt is, hogy a brexit miatt Nagy-Britanniában tanulók is felvehetnek majd diákhitelt.

Nagy siker a diákhitel

Schanda Tamás arról beszélt, hogy míg a mostani kormány mindenki számára biztosítja a felsőoktatásban való részvétel lehetőségét, addig Gyurcsányék tandíjat vezettek be. Az ITM parlamenti államtitkára közölte, hogy idén 20 éves a diákhitel, eddig összesen 408 milliárd forintot folyósítottak. 2017-től nulla százalékra csökkent a diákhitel kamata - tette hozzá. A koronavírus-járvány során bevezették a Diákhitel pluszt, és 2021. májusa óta elindult a képzési hitel 1 és a képzési hitel 2
- ismertette az államtitkár.

Akár havi 150 ezer forintot is fel lehet venni havi szinten diákhitellel.

Minden a járványügyi helyzettől függ

Novák Katalin kérdésre azt mondta, hogy a szexuális orientációja mindenkinek a magánügye, minden homofób kijelentést elítél.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter kérdésre azt mondta, hogy külföldön sok helyen kötelező maszkviselés van még.

Nálunk a széleskörű átoltottság miatt nem szükséges a kötelező maszkhasználat, egyelőre nem írnak elő ilyen kötelezettséget Magyarországon

- tette hozzá. A védettségi igazolvány esetében is akkor lesz változás, ha azt indokolják a járványügyi fejlemények - mondta Novák.

A kormány a fővárossal kötött megállapodás esetében jár majd el, ha esetlegesen változik a helyzet, akkor a kormány is újraértékeli a helyzetet - mondta egy másik kérdésre Novák.

- tette hozzá. Helyes, ha népszavazás lesz a Fudanról, de csak a megfelelő tervek elkészülte után lehet döntést hozni a projektről - mondta Schanda Tamás.