A beoltottak száma 5 772 010, közülük 5 509 130 fő már a második oltását is megkapta, 322 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették. 194 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 812 531 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Egy beteg meghalt, így az áldozatok száma 30 059 főre emelkedett, írja a kormányzati tájékoztató portál legfrissebb jelentésében.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 777 646 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 4826 főre csökkent. 132 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen.

A delta vírusmutáns több európai országban és már hazánkban is terjed, és a beoltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben, ezért kérik, hogy aki még nem olttatta be magát, az jelentkezzen háziorvosánál vagy regisztráljon és foglaljon időpontot az interneten.

Ma megkezdődik a tanév. A kormány célja, hogy az iskolák továbbra is zavartalanul, jelenléti oktatásban működjenek, hiszen a munkába járó szülőknek és a gyermekeknek is ez a legjobb, ezért továbbra is az oltást javasolják, mind a diákok, mind a pedagógusok védelme érdekében.

Megkapja egy nő a koronavírus elleni vakcináját harmadik, emlékeztető oltásként BátonyterenyénForrás: MTI/Komka Péter

A diákok és a pedagógusok átoltottságának köszönhetően az idei iskolakezdés jóval biztonságosabb, mint az egy évvel ezelőtti, amikor még nem volt vakcina és csak korlátozásokkal lehetett védekezni a vírus ellen.  Az iskolai oltásokat szeptember 2. és 3. napokon is folytatják az iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával. Az első oltást követően 3 hét múlva kerül sor a második oltásokra ugyanabban az iskolában, ahol az első oltás is történt.

Ugyancsak az oltás felvételére kérik a még beoltatlan egyetemi hallgatókat és oktatókat.

A delta vírusmutáns terjedése a még be nem oltottakat veszélyezteti a leginkább. Őket arra kérik, hogy regisztráljanak oltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon. A regisztrációt követő pár napon belül már időpontot is tudnak foglalni.

Beoltanak egy idős nőt a koronavírus elleni oltóanyag harmadik, emlékeztető adagjával Bátonyterenyén, a Nógrád Megyei Ezüstfenyő Idősek Otthonában 2021. augusztus 31-énForrás: MTI/Komka Péter

A harmadik oltásra is lehet időpontot foglalni az interneten vagy az a háziorvostól is kérhető.  Az időseknek, krónikus és legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás.

Lezárult a nemzeti konzultáció, amely a járvány utáni élet fontos kérdéseiről szólt. 1 millió 191 ezren küldték vissza a kérdőíveket. Az eredményeket a kormány a szokásos módon ismerteti majd.

Az EU-n belüli utazásokhoz, nyaralásokhoz elérhető az uniós oltási igazolás. Azoknak az állampolgároknak, akik az Európai Unión belül utazást terveznek, javasolják, hogy digitálisan töltsék le vagy az EESZT Lakossági portáljára belépve nyomtassák ki az uniós Covid-igazolást.