Sikeres volt az iskolakezdés

iskola, iskolakezdés, 2021/2022-es tanév, első tanítási nap 2021. szeptember 1. diák, gyek, tanár, pedagógus, iskolatáska, ősz, 

Patrona Hungariae Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola, Budapest 9. kerület
Vágólapra másolva!
Szerdán több mint másfél millió diáknak kezdődött meg jelenléti oktatással a tanév. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere augusztus 25-én írt levelet az iskolák igazgatóinak a szeptembertől követendő járványellenes intézkedésekről, amelyből kiderül, hogy a korábbiakhoz képest több enyhítés is történt. Totyik Tamást, a Pedagógus Szakszervezet alelnökét és Horváth Pétert, a Nemzeti Pedagóguskar elnökét kérdezte a Magyar Nemzet az iskolakezdésről.
Vágólapra másolva!

Fontos a felzárkóztatás

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a Magyar Nemzetnek nyilatkozva elmondta, bíznak abban, hogy nem lesz szükség a jövőben a digitális oktatásra való ismételt átállásra, ugyanakkor kétségeit fejezte ki, hogy vajon az oktatási intézményekben van-e mindenhol elegendő takarító. Mivel az asztalokat és székeket minden óra után, a mosdókat pedig minden szünet után takarítani kellene.

Totyik Tamás szerint érdemes lenne megfontolni a közfoglalkoztatottak bevonását annak érdekében, hogy a járvány által indokolt és az Emmi által előírt higiéniai feltételek teljesülhessenek.

Totyik Tamás a lapnak arra is utalt: szükség lett volna rá, hogy az oktatási intézmények felmérjék a diákok digitális oktatásból adódó esetleges lemaradását, illetve annak mértékét. Hozzátette: ez különösen fontos lenne a hátrányos helyzetű térségekben, amelyekben nincs megfelelő internetelérés, hiszen valószínűsíthető, hogy az ott élők a digitális oktatásban sok társukhoz képest nem tudtak megfelelően teljesíteni. A szakszervezet alelnöke szerint aggasztó a tanárhiány mértéke is. Szerinte ha a pedagógusok bére és megbecsültsége nem változik, a jövőben több mint 22 ezer pedagógus fog eltűnni az oktatási rendszerből.

2021/2022-es tanév, első tanítási nap 2021. szeptember 1. Fotó: Csudai Sándor - Origo

Sikeres volt a felkészülés

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke a tanárok számáról szólva a Magyar Nemzetnek kifejtette: vannak Magyarországon olyan régiók, ahol lényegesen nehezebb a helyzet, mint egy-egy nagyvárosban, és az is biztos, hogy vannak olyan tanári szakok, amelyekben a hiány már a kritikus szintet közelíti. Mindenkinek az érdeke, hogy az intézményekben legyen elég szaktanár, pedagógus, óvodapedagógus, ehhez valóban a nagyobb megbecsülésükre van szükség.

Az elnök szerint a hétfői előkészületek után a diákok oltása rendben és fegyelmezetten zajlott, az egészségügyi és adminisztratív dolgozók kiválóan látták el a feladatukat.

Szerinte minden intézménynek megvolt a lehetősége arra, hogy felkészüljön a tanévre, hiszen a fertőtlenítő- és tisztítószerek rendelkezésre álltak, valamint a kötelező nyári takarítást is rendben elvégezték. A Nemzeti Pedagóguskar elnöke jó esélyt lát arra, hogy a jövőben ne kelljen olyan központi intézkedést hozni, amely az összes iskolára vagy évfolyamra kiterjedne. Horváth Péter szerint a digitális oktatás után néhány közösségben szükség lehet felzárkóztató vagy ismétlőórákra, az őket tanító és ismerő pedagógusok el fogják tudni dönteni, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy a diákok biztos tudásra tegyenek szert.

"Egyértelmű, hogy a pandémia hatását azok élték meg rosszabbul, akiket jobban érint a lemorzsolódás veszélye, de talán a legnagyobb veszteség a diákok számára, hogy elmaradtak a közösségi élmények" - közölte Horváth Péter.