A Századvég megmérte Orbán és Karácsony vezetői alkalmasságát - véleménycikk

Vágólapra másolva!
Orbán Viktort a főpolgármesternél többen tartják erős és határozott politikai vezetőnek, ám mindkét politikusnak vannak erős és gyenge oldalai. Karácsony esetében az erősség egyben kockázat is. Kiszelly Zoltán véleménycikke.
Vágólapra másolva!

Az elemzői várakozások szerint Karácsony Gergely az ellenzéki „előválasztás” most induló fordulójában az első három között végez, így a második fordulóban végül ő lehet a baloldal miniszterelnök-jelöltje. A Századvég ennek tükrében vizsgálta meg az ellenzéki összefogás esélyes választottjával kapcsolatos választói véleményeket és preferenciákat.

Ilyenkor érdemes megnézni, hogy a szavazók kit látnának szívesen a miniszterelnöki székben, illetve azt is, hogy az országgal kapcsolatos legfontosabb problémák és ügyek vonatkozásában miként gondolkodnak.

A Századvég rövid elemzése ezen pontok mentén vizsgálja Orbán Viktor és Karácsony Gergely megítélését a felnőttkorú magyar lakosság körében. A kutatás eredményeként

Orbán Viktort a magyar lakosság 54 százaléka látná szívesen miniszterelnöki pozícióban, Karácsony Gergely ezzel szemben csak 34 százalékon áll.

Az elemzés a vezetői tulajdonságok mellett több aktuális területen kérdezett rá arra, hogy kettejük közül kit tartanak a problémamegoldásra alkalmasabbnak.

Ki kezeli jobban a soha nem látott világjárvány következményeit?

A Covid-járvány az elmúlt időszak legnagyobb globális válságaként az egyének és családok hétköznapjait, valamint a társadalmi lét minden szeletét próbára tette. Ilyenkor az emberek határozott és erős vezetők mögé sorakoznak fel. Orbán Viktort 69%, míg Karácsony Gergelyt 19% látja ilyen vezetőnek.

A miniszterelnök kedvező megítélését erősíti, hogy az elmúlt bő tíz évben számos válságot (így például a dunai árvizet, a vörösiszap-katasztrófát, a migrációs válságot, vagy a Covid-járványt) kezelt eredményesen. A magyar kormány korábbi, a Soros-hálózat és a hazai baloldal által is hevesen támadott lépéseit az élet igazolta, azokat már számos ország másolja. Most épít az afgán helyzet kezelésére határkerítést Irán, Pakisztán, Törökország, Görög- és Lengyelország továbbá Litvánia is így cselekszik. Európában a magyar kormány tette elsőként lehetővé a 3. Covid-védőoltás felvételét, amit azóta Izrael és több uniós tagország is követ. Orbán Viktor és kormánya vállalásait tettek követik: így a kedvező gazdasági eredmények tükrében az idősek nyugdíjprémiumra, a gyermekes családok pedig SZJA-visszatérítésre számíthatnak.

Karácsony Gergely eddigi zuglói és fővárosi városvezetői munkája nem hagyott ilyen mély benyomást a szavazókban. A közösségi médiában durrogtatott kommunikációs petárdák sem tudják az átgondolatlan döntéseket (biciklisek, gyalogosok és autósok egymás ellen fordítása; burjánzó „méhlegelők”; szemétgyűjtők leszerelése; hajléktalanok térfoglalása a fővárosban) elfeledtetni. A főpolgármester megítélését ronthatja, hogy energiája zömét, 2018-hoz hasonlóan, most sem magválasztott pozíciója betöltésére, hanem a közösségi médiában való jelenlétre és miniszterelnöki ambíciói beteljesítésére fordítja. Vele szemben

Orbán Viktor erős és határozott vezetőként irányítja a kormány munkáját, a vírus elleni védekezést és a gazdaság újraindítását.

Miközben Orbán Viktor politikusi megítélésénél a legmagasabb pontszámot (69%) erős és határozott vezetőként vívta ki, addig Karácsony Gergely legmagasabb pontszámát (63%) a Gyurcsány Ferenccel való szoros együttműködésre kapta, ami jelzi a kormánypártok által a Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! petícióval is nyomatékosított kapcsolat szavazói percepciós és közvéleménybéli megalapozottságát.

Kivel startol jobban a magyar gazdaság?

A Századvég rákérdezett a járvány utáni gazdasági újraindítás megítélésére is, ahol szintén éles kontraszt mutatkozik a két politikus megítélésében. A válaszadók 55 százaléka szerint Karácsony Gergely adókat emelne, és 52% szerint megszorításokkal kezelné a helyzetet. Orbán Viktorról csak 24% feltételezi az adóemelést és csak 29% a megszorításokat. A főpolgármester alacsony gazdasági kompetenciaindexe tükrözi a lakosság hozzáállását a járvány alatt a baloldali városvezetés által tervezett „újraindítási adóhoz”, illetve az iparűzési adó csökkentésének ellenzéséhez, vagy a kormány által a budapesti cégeknek is fizetett támogatásra kiadott fővárosi inkasszó tényéhez.

Míg Karácsony Gergelyt a válaszadók a 2010 előtti megszorító gazdaságpolitika letéteményesének látják,

addig Orbán Viktort 58 százalék tartja alkalmasnak új munkahelyek megteremtésére, és 57% szerint vezetésével javulhat a gazdaság helyzete. Karácsony Gergelyről 29% gondolja, hogy segíti új munkahelyek létrejöttét, illetve 32% szerint adna lendületet a gazdaságnak. A 2010 óta tartó kormányzás és válságkezelés eredményeit a magyarok nagyra értékelik: 61% szerint Orbán Viktor támogatja a családokat, 57-57% szerint megvédené a gyermekeket és a nyugdíjasokat. A főpolgármesternél csak 30% látja a családok támogatását adottnak, míg a nyugdíjasok támogatását 31%, a gyermekek védelmét 24% látná vele biztosítottnak. A kormány járványkezelése eredményeként Magyarország a többi uniós tagországhoz képest másfél hónappal korábban indíthatta újra gazdaságát, ami immáron a nemzetközi pénzügyi szervezetek és uniós intézmények által is elismert módon régen látott GDP-növekedést eredményez, így teremtve meg nagy társadalmi csoportok támogatásának alapját.

A gyermeket nevelő szülők már említett SZJA-visszatérítése, illetve a nyugdíjprémium mellett ide sorolható a Gyurcsány-Bajnai kormányok által elvett 13. havi nyugdíj visszaépítésének következő lépése is.

Összegzésként elmondható, hogy a többség Orbán Viktorban nemcsak egy erős és határozott vezetőt lát, hanem egy olyan politikust is, aki az eddigi válságokat jól kezelte és fontos társadalmi csoportok érdekét is felkarolja. Az országon belüli problémamegoldás mellett a külkapcsolatok ápolása is legalább ilyen fontos, itt a magyarok 59 százaléka szerint a miniszterelnök áll ki jobban Magyarországért, Karácsony Gergelyről ezt csak 30% gondolja. A közvetlenül előttünk álló időszakra vonatkozó fontos kérdés a Covid-járvány újabb hullámának kezelése, itt 52% szerint Orbán Viktor védené meg jobban az országot, a főpolgármesterről ezt csak 20% feltételezi.

Szerző: Kiszelly Zoltán, Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány, igazgató