Így tették tönkre Gyurcsányék magyar családok százezreit a devizahitelezéssel

Gyurcsány Ferenc; Lendvai Ildikó; Bajnai Gordon CSELEKVÉS FOGLALKOZÁS FOTÓ ÁLTALÁNOS KAPCSOLATOKHOZ  KÖTŐDŐ KÖZÉLETI SZEMÉLYISÉG FOGLALKOZÁSA SZEMÉLY gratulál kézfogás miniszterelnök politikus rendezvény Budapest, 2009. április 5.
Gyurcsány Ferenc leköszö
Budapest, 2009. április 5. Gyurcsány Ferenc leköszönő pártelnök, a szavazatszámláló bizottság elnöke (j) gratulál a két megválasztottnak, miután bejelentette, hogy Bajnai Gordont (k) hivatalosan is az MSZP miniszterelnök-jelöltjévé, míg Lendvai Ildikót az MSZP elnökévé választotta a párt rendkívüli kongresszusa a Budapest Kongresszusi Központban. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Elindult a "Stop Gyurcsány! Stop Karácsony!" aláírásgyűjtés, amelynek célja, hogy az emberekben tudatosuljon: a baloldal nem akar mást, mint visszahozni a 2010 előtti Gyurcsány-korszakot. Ebben az időszakban a bukott miniszterelnök - ahogy megírtuk - rendőrterrort vezényelt békés megemlékezők ellen, és csődbe vitte az ország gazdaságát. Az egyik legtragikusabb intézkedés a külföldi tulajdonú bankok kedvéért szabadjára engedett devizahitelezés volt, amely több százezer családot nyomorított meg.
Vágólapra másolva!

Emlékezetes, hogy amikor a baloldal hatalmon volt, az ország eladósítása mellett visszavonta a támogatott forintalapú hiteleket is, és megszüntette a Fidesz-kormány által bevezetett otthonteremtési támogatást is.

Majd ezek után Gyurcsányék szabadjára engedték a devizahiteleket, amivel egyértelműen a külföldi tulajdonú bankoknak kedveztek (hiszen ezek anyabankjai tudtak devizát biztosítani fedezetként a magyar leánybankjaiknak, ugyanez egy magyar tulajdonú banknak sokkal nehezebben ment). A támogatott forinthitelektől megfosztott magyar családok arra kényszerültek, hogy devizahiteleket vegyenek fel, elsősorban svájci frankban, emiatt pedig 2008 után, amikor Gyurcsány gazdaságpolitikája miatt a forint árfolyama összeomlott, óriási adósságspirálba kerültek, és elvesztették szinte mindenüket.

A GYURCSÁNY–BAJNAI-KORSZAK ALATT SZÁZNEGYVENSZERESÉRE NŐTT A CSALÁDOK DEVIZAHITEL-ÁLLOMÁNYA, ÉS KÖZEL 750 EZER CSALÁD OTTHONÁRA TETTÉK RÁ KEZÜKET A BANKOK.

2008 végére ugyanis a svájci frank 2002-2003-as 160 forint körüli árfolyama előbb 220 forintra, majd egy drámai időszakban 270 forintra módosult, ami azt jelentette, hogy a magyar családok törlesztendő tartozása is megnőtt. Ráadásul mivel a bankok a kamatok mértékét is megváltoztatták, így nemcsak az árfolyamváltozás mértékével, hanem sokkal többel. A magyar családokat végül az Orbán-kormány mentette meg a végleges eladósodástól.

Gyurcsány Ferenc Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Gyurcsány- (majd Bajnai-) kormány idején, ahogy Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a napokban emlékeztetett,

Azt, hogy 2008–2009-ben a baloldali kormányok csak a bankokat mentették meg, az embereket nem, maga Gyurcsányné is elismerte. Még az év elején adott interjút az ATV-nek a Gyurcsány-párt miniszterelnök-jelölt-jelöltje, amiben arról beszélt, hogy 2008–2009-ben "sikerült megmenteni a bankokat, a gazdaságot, de nem sikerült megmenteni az embereket".

Mindezek után egészen megdöbbentő, hogy a közelmúltban Gyurcsányé éppen a devizahiteleseket érintő témában tartott sajtótájékoztatót. Ahogy Kocsis Máté fogalmazott Facebook-bejegyzésében:

Kötélidegek kellenek ahhoz, hogy Gyurcsányné devizahitelesekről szóló sajtótájékoztatóját higgadtan lehessen értelmezni.

Mint írta: