Már elérte az afgán migránshullám a magyar határokat

Kabul,Afganisztán, Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér,
Kabul, 2021. augusztus 26. Amerikai katonák a kerítésen belül, kívül bebocsátásra váró emberek a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér előtti ellenőrző pontnál 2021. augusztus 26-án. Az Egyesült Államok és szövetségesei a légi kikötőn keresztül menekítik ki a külföldi állampolgárokat és a velük együttműködő afgánokat, miután az iszlamista tálibok elfoglalták Afganisztán csaknem egészét. A brit kormány szerint küszöbönáll egy terrortámadás a repülőtérnél. MTI/AP/Wali Sabawoon
Vágólapra másolva!
Több ezer illegális migránst fogtak el a múlt héten a magyar határon. Idén eddig nem volt példa arra, hogy ilyen sokan próbáljanak bejutni az Európai Unió területére. A következő időszakban sem várható a migránsok számának csökkenése, mivel az afganisztáni tálib hatalomátvétel akár milliókat indíthat útnak, valamint a bevándorlást támogató Soros-szervezetek is aktivizálódtak. A magyar kormány meghosszabbította a bevándorlási veszélyhelyzetet, míg a hazai baloldal továbbra is beengedné az országba az illegális migránsokat. 
Vágólapra másolva!

1020 határsértő ellen intézkedtek a rendőrök és katonák csak a hétvégén, péntektől vasárnapig. Pénteken 376, szombaton 267, vasárnap 375 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a katonák és rendőrök. Emellett Győr-Moson-Sopron megyében elfogtak két határsértőt, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult.

Az elmúlt héten az ország területén - az idén az eddigi legtöbb - 2318 határsértőt tartóztattak föl és kísértek vissza.

A megelőző héten - augusztus 23-tól 29-ig - a feltartóztatottak száma 2033 volt, vagyis folyamatos a növekedés. Emellett az elmúlt héten a horvát határnál és az ország belsejében nyolc embert fogtak el, velük szemben idegenrendészeti eljárás indult. Embercsempészés miatt negyven gyanúsított ellen indult eljárás.

2021-ben az elmúlt héten fogták el a legtöbb illegális migránst a déli határon Forrás: police.hu

Marad a bevándorlási válsághelyzet

Jól láthatóan egyre nagyobb számban érkeznek migránsok Magyarországra, ezért múlt pénteken a kormány ismét meghosszabbította a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, fél évvel.

Az utóbbi hetekben az Európa felé irányuló bevándorlás mind a tengeren, mind a szárazföldön újabb erőre kapott, a magyar határszakaszokon is jelentősen megnőtt az illegális határátlépési kísérletek száma.

Idén már több mint 60 ezer migránst fogtak el a magyar határon, ez több mint triplája az egy évvel ezelőttinek. Az utóbbi időszakban átlagosan napi 300 illegális migránst tartóztatnak fel a magyar rendőrök. A balkáni útvonalon rekedt migránsok egyre erőszakosabban próbálnak bejutni az országba, és rendszeresen rátámadnak a határt védő rendőrökre.

Érvényben marad a bevándorlási veszélyhelyzet Forrás: police.hu

A baloldal a betelepítés mellett áll

A Kormányzati Tájékoztatási Központ aggasztónak nevezte, hogy

Ehhez - fűzték hozzá - ismét megpróbálják ráerőltetni a betelepítési kvótát az uniós tagállamokra és újra növelik a nyomást a magyar bevándorláspolitikára. Úgy fogalmaztak: "aggasztónak találjuk, hogy a magyar baloldal is bevándorláspárti és - ahogy arra Karácsony Gergely főpolgármester egy német lapnak adott interjújában utalt - a közelgő választási kampány miatt a migrációs tervüket szándékosan titkolják a magyar emberek előtt". Ezzel Karácsony Die Zeitnek adott interjújára utaltak, amelyben a főpolgármester arról beszélt,

a baloldal a migránsok érdekében akar cselekedni, de ezt a kampányban eltitkolják a választók elől.

Karácsony a bevándorlás mellett áll Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Tovább fokozódhat a migrációs nyomás

Nem várható jelentős csökkenés a magyar határra érkező illegális migránsok számában, sőt, a növekedés a valószínű - mondta Bakondi György az Origónak. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint Olaszországban ismét megkezdődött a Soros-szervezetek aktivizálódása, nagy számban érkeznek migránsok Szicília és Lampedusa szigetére.

Kérdés, hogy mi lesz ennek a jövője?

Bakondi szerint az, hogy erőszakot alkalmaznak a migránsok, annak is lehet a következménye, hogy elfogyott a pénzük.

Mindez azt mutatja, hogy nem menekültek jönnek ide, és nem kötelességünk a segítségnyújtás az ő esetükben - tette hozzá.

A tálibok afganisztáni hatalomátvétele tovább növelheti a migrációs nyomást Forrás: MTI/AP/Wali Sabawoon

Így kerülnek a határra a migránsok

Az egyik migránsfrontvonalon járt a Magyar Nemzet tudósítója és fotósa. Ásotthalom, Mórahalom, Röszke – három, egymáshoz szervesen kapcsolódó település a szerb–magyar határon, a Duna és a Tisza között. Az embercsempészek a Vajdaságban, Szabadkán, Palicson, Ludasban, Bácsszőlősön várakozó illegális bevándorlókat szervezik tíz-tizenöt fős csoportokba.

Ezután a szerb telefonszolgáltató tornyára hangolt okostelefont nyomva a migránsok kezébe szélnek eresztik őket gyalog. Mehetnek neki a műszaki határzárnak, a GPS-koordinátákkal kijelölt útvonalakon.

A műszaki határzárat rendszerint már sötétben érik el. A kettős kerítésrendszer szerb oldalánál, a kerítés közelében bújnak meg a növényzetben, várakozva a két kerítés közötti úton autókkal járőröző magyar rendőrökre, katonákra. Megvárják, míg a járőr megfordul és indul visszafelé, majd amikor eltűnik a terepjáró, előkerülnek a többméteres, vadonatúj alumínium létrák.

Folyamatosan özönlenek a migránsok Szerbia felől Forrás: Police.hu

- sorolja Pőcze Levente, az Ásotthalmi Polgárőr-egyesület elnöke. Ő több mint negyven évig az ásotthalmi térség hivatásos erdésze volt. A polgárőrök úgy ismerik a terepet, mint a tenyerüket. Ha nem volnának, az idevezényelt egyenruhások lépni sem tudnának - írja a Magyar Nemzet.