Lassabb, elhúzódó lehet a koronavírus-járvány negyedik hulláma, és elsősorban az oltatlanokat érinti majd - mondta a Semmelweis Egyetem rektora hétfőn a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Merkely Béla úgy fogalmazott, elképzelhető, hogy szükség lesz további korlátozásokra a negyedik hullám miatt, de ezek elsősorban az oltatlanokra vonatkozhatnak majd. Az oltatlanok természetesen jóval nagyobb veszélynek vannak kitéve. Huszonötször valószínűbb, hogy bekerül egy oltatlan egy kórházba, huszonötször nagyobb a valószínűsége, hogy meghal koronavírus-fertőzésben  - hívta fel a figyelmet a rektor.

Egy 12. évét betöltő lányt beoltanak a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a fővárosi Szent Imre Egyetemi Oktatókórház oltópontján 2021. augusztus 17-énForrás: MTI/Bruzák Noémi

Merkely Béla azt mondta, hogy az oltatlanok nem reménykedhetnek abban, hogy az úgynevezett nyájimmunitás majd megvédi őket, hiszen a koronavírus folyamatosan mutálódik;  a delta variáns esetében egy ember átlagosan nyolcat fertőzhet meg, míg az első, Vuhanból elindult vírus esetében ez a szám 2,5 volt. A harmadik oltás kapcsán Merkely Béla elmondta, azt elsősorban a 60 év felettieknek vagy legyengült immunrendszerű embereknek ajánlja. 

Azt javasolta, hogy a második vakcina után négy hónappal kérjék a harmadik oltást az érintettek. 

Fotó: Polyák Attila - Origo

Merkely Béla hangsúlyozta, egyelőre nincs olyan gyógyszeres kezelés, ami hatékonyabb lenne, mint a vakcina.  Ráadásul az oltóanyagokból már több milliárd adagot beadtak, komolyabb mellékhatásról nem érkezett hír, ezért azt lehet mondani, hogy ezek biztonságosak. A rektor az M1 aktuális csatorna hétfői adásában beszélt arról is, hogy a világ 300 legjobb egyeteme közé került a Semmelweis Egyetem.

Merkely Béla felidézte, hogy minden mutatóban javított a Semmelweis Egyetem a Times Higher Education (THE) legfrissebb rangsorában, így 149 helyet lépett előre.

Azt is mondta, hogy ez egy nagyon komoly eredmény, de a céljuk, hogy - a mostani 277. helyről - bejussanak a 100 legjobb egyetem közé, amihez számos nagy amerikai, angol, német egyetemet kell megelőzniük.