Hatalmasat zuhant Karácsony Gergely támogatottsága, még a fővárosiak körében is többen elégedetlenek a munkájával, mint ahányan elégedettek. Mindennek az oka, hogy az elmúlt hónapokban teljesen összeomlott a főváros közlekedése, a várost ellepték a hajléktalanok, Karácsony pedig képtelen megoldani a problémákat, és ha számon kérik rajta az elviselhetetlen dugókat, akkor csak zavartan nevet. Időközben még az is kiderült, hogy Budapest szép lassan csődbe megy.

Már a kormánykritikusok és a budapestiek körében is nagyot zuhant Karácsony Gergely főpolgármesteri tevékenységének lakossági megítélése – derül ki a Real–PR 93 országos reprezentatív kutatásából. Míg korábban a főpolgármester munkájával a teljes felnőtt népesség 31 százaléka volt elégedett, addig ma már csak húsz százalékuk. Azaz bő két hónap alatt 11 százalékpontos csökkenés látszik a főpolgármester munkájának megítélésében.  

Karácsony Gergellyel egyre elégedetlenebbek az emberekForrás: Magyar Nemzet

A baloldali főpolgármester tevékenységének hatását leginkább érzékelők, azaz a budapestiek körében nyolc százalékpontos visszaesés látszik, csupán a lakosság 34 százaléka elégedett a városvezetővel. 

A vidéki lakosság körében ennél is jelentősebb a visszaesés: 12 százalékpontos csökkenéssel csak 16 százalékuk elégedett a főváros vezetőjével. Tehát mindkét vizsgált csoportban jelentős visszaesés tapasztalható.

Összeomlott a budapesti közlekedés Karácsony miatt

Karácsony népszerűségi zuhanásában több tényező játszik szerepet. Az egyik legfőbb ok, hogy mára kizárólag az országos választási kampánnyal van elfoglalva, még rendkívüli Fővárosi Közgyűlést is csupán azért hívott össze szeptember elsejére, hogy a számára fontos kampánytémákkal elfedje a fővárosban uralkodó közlekedési káoszt. Sokáig „teflonpolitikusnak" tartották Karácsonyt, ami azt jelenti, hogy minden botrány lepattant róla, azok nem érintették negatívan a megítélését. Ennek mára egyértelműen vége, hiszen a nyelvtudás hiánya, pontosabban az azzal kapcsolatos hazugságspirál, illetve a Budapesten uralkodó áldatlan állapotok és a közlekedési válság már jelentősen rontott a főpolgármester támogatottságán.

A hónapok óta tartó budapesti közlekedési káosz fő felelőse: Karácsony GergelyFotó: Koncz Márton - Origo

Az elmúlt másfél évben számos olyan megalapozatlan közlekedésfejlesztési és felújítási projekt indult el Budapesten, amely megbénította az autós forgalmat és a tömegközlekedést.  A közlekedési válság kialakulásáért a Gyurcsány-show-ban szereplő Karácsony Gergely a felelős, hiszen több döntést is a rendkívüli jogrend keretében egyedül hozott meg, továbbá a Tarlós István által előkészített projektek újratervezésével közel két évet vesztegetett el. Az időben összecsúszó felújítások és a kerékpársávok kijelölése miatt kialakult dugók huzamosabb ideje nehezítik meg a munkába igyekvő lakosok és az agglomerációból érkezők életét, anyagi károkat okoznak a szállítmányozási cégeknek és a turizmusnak, nem utolsósorban növelik a károsanyag-kibocsátást.

A villamosközlekedést is tönkretette a baloldal

A múlt héten csak tovább fokozódott a közlekedési káosz azzal, hogy a városvezetés felszámolta a nagykörúti villamosbarát lámpaprogramot - annak dacára, hogy a BKK legjobb szakemberein túl minden, a budapesti közlekedéssel foglalkozó szakmai szervezet is ellenkezett a döntés ellen. 

Az eredmény látható a FUTÁR adataiból: a 4-6-os villamosok a menetrendhez képest már reggel 6-tól kezdve késnek, átlagosan 2-3 perccel lett hosszabb a menetidejük (ahogy ezt előre megmondtuk, a korábbi tapasztalatok alapján), ahogy pedig ezt a késést görgetik maguk előtt, a villamosok közlekedése egyre kiszámíthatatlanabb és egyenetlenebb lesz a nap folyamán - közölte Vitézy Dávid.

A fővárost ellepték a hajléktalanok

Karácsony megítélést az is nagyban rontotta, hogy az utóbbi hónapokban feltűnően sok a hajléktalan a budapesti parkokban. A fővárosi terek, aluljárók látképéhez mára hozzátartoznak a részegek, a drogosok, a harsány hajléktalanok. A budapestiek hol a zaklatások miatt bosszankodva, hol pedig együttérzéssel vegyes szomorúsággal nézik a parkokat mostanra teljesen kisajátító hajléktalanokat. 

Időközben a frekventált közlekedési csomópontoknál, mint a Corvin negyed, a Blaha Lujza tér, a Keleti pályaudvar, a Nyugati pályaudvar, a Kelenföldi pályaudvar és az Örs vezér tere, a járókelők rendszeresen botlanak a földön fekvő, bódult állapotú emberekbe. A volt SZDSZ-es politikus, Iványi Gábor baloldali lelkész nevével fémjelzett Oltalom Karitatív Egyesület egykori, neve elhallgatását kérő munkatársa elmondta: az éjjeli menedéken éjszakájukat töltő hajléktalanok sírva panaszkodnak az ott dolgozó szociális munkásoknak, hogy teljes testüket csípik az ágyi poloskák. A gyakran cserélődő, fedél nélküli kuncsaftok miatt a szállókon lehetetlen kiirtani az élősködőket, aminek kellemetlen következménye az is, hogy a BKV-n utazó hajléktalanok terjesztik az élősködőket. Amennyiben feljutnak egy közlekedési eszközre, újra és újra átfertőzik a járművet. Ezt pedig vagy a hajléktalanok kitiltásával lehetne megelőzni, vagy a járművek üléshuzatainak gyakori vegyszeres tisztításával.

Karácsonyék csődbe vitték Budapestet?

A főpolgármester tevékenységét jól jellemzi az is, hogy a Gyurcsány-Bajnai kormányok közpénzkezelési gyakorlatát a főváros viszi tovább. Karácsony az adófizetők pénzéből jelentős összeget költ az általa kinevezett több tucat tanácsadóra, miközben folyton arra panaszkodik, hogy fogytán a főváros pénze.  Emellett több folyamatban lévő budapesti beruházás is jelentős mértékben drágult, így például a Blaha Lujza tér felújítása az eredeti árhoz képest már harmadával, több mint 1 milliárd forinttal kerül többe, míg a Lánchíd felújításának költsége a Tarlós-érában megállapítotthoz képest több mint az ötödével, 5 milliárd forinttal drágult. 

Ha mindez nem lenne elég, a Karácsony vezette Városháza egy offshore-hátterű cégtől akart buszokat bérelni úgy, hogy a cég a pályázat kiírásakor még nem is létezett, és később sem rendelkeztek a szükséges járművekkel. Azaz, Gyurcsány emberei - a tehetetlen Karácsony mögött - szétlopják a fővárost. Az ügyben immáron rendőrségi nyomozás is indult.

A Karácsony-féle városvezetésnek mára sikerült a fővárost csődbe vinnie?Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A legfurcsább ügy pedig Budapesten, hogy miközben Tarlós István 2019 őszén közel 200 milliárd forintnyi tartalékkal adta át a fővárosi kasszát Karácsonynak, addig az elmúlt napokban Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes - feltételezve, hogy nem hazudott - egy esetleges budapesti csődről beszélt. A csődhelyzeten nincs mit csodálkozni, hiszen a baloldali politikus szavai azt mutatják, hogy teljesen alkalmatlanok a városvezetésre.  Előbb kijelentette: „2021-ben 217 milliárd bevételből 291 milliárd forintos kiadást kellene fedezni" – e szerint a hiány 74 milliárd forint –, pár mondat múlva viszont már azt mondta: „A költségvetésben szereplő 83 milliárdos hiányt eleve a meglévő szabadfelhasználású pénzekből akartuk fedezni." A beszélgetés egyetlen perce során tehát kilencmilliárddal ugrott meg a hiány, ami arra utal, hogy a főpolgármester-helyettes sem tudja, mennyi pénz hiányzik.