Orbán Viktor: Magyarország és Szerbia megvédi Európát és Németországot

ORBÁN Viktor; BRNABIC, Ana
Budapest, 2021. szeptember 8. Orbán Viktor miniszterelnök az Ana Brnabic szerb kormányfővel tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. szeptember 8-án. MTI/MTI Fotószerkesztőség/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Ha lesz migránshullám, akkor Szerbia és Magyarország közös erővel meg fogja állítani, megvédi Európát és Németországot - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, miután a Karmelita kolostorban fogadta Ana Brnabic szerb miniszterelnököt.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor a szerb kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy meg kell védeni Európát,

mert az amerikai kudarc Afganisztánban olyan helyzetet idézett elő, amelynek révén többmilliós migránshullám is bekövetkezhet a következő időszakban, és ha ez szárazföldi útvonalon történik meg, ami szerinte a legvalószínűbb, akkor ez Szerbiát és Magyarországot rendkívül nehéz helyzetbe fogja juttatni.

Azt is mondta, hogy akik a migrációt korábban támogatták - kormányok, NGO-k, Soros-szervezetek -, most ugyanúgy támogatják, támogatnák az Afganisztánból érkező migrációt, ez azonban élesen ellentétben áll Magyarország és Szerbia érdekével.

Orbán Viktor miniszterelnök az Ana Brnabic szerb kormányfővel tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. szeptember 8-án Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Máthé Zoltán

- hangsúlyozta Orbán Viktor.

Védjük Szerbiát, védjük Magyarországot, védjük magunkat, de mindannyian tudjuk, hogy ezek a migránsok nem Szerbiában és nem Magyarországon akarnak élni, ezek Németországba igyekeznek, ezért amikor most megvédjük magunkat, mint oly sokszor a történelem során, egyben Európát, elsősorban Németországot is védjük, és ez akkor is így van, ha semmilyen elismerésre, és hálára pedig végképp nem számíthatunk - fogalmazott a miniszterelnök.

A kormányfő kérdésre válaszolva megerősítette: arra kell számítani, hogy lesz jelentős migrációs nyomás,

hiszen már most van Afganisztánon belül körülbelül egy 4 milliós tömeg, amely belső migrációban van, és ha ez a tömeg kiutat talál onnan és megindul, akkor Törökországon keresztül Szerbia és Magyarország térségében jelenik majd meg.

Orbán Viktor szerint ezért Magyarországnak és a szerbeknek közösen meg kell próbálniuk minél délebbi védelmi vonalakat kialakítani, hogy megállítsák a migrációt, de nagy kérdés, hogy Németország hogyan viszonyul majd ehhez a nagy nyomáshoz, akarja-e, hogy megállítsák, vagy ismét humanitárius folyosót akar nyitni.
Orbán Viktor azt mondta, hogy a történelmi példák azt mutatják, hogy amikor veszély fenyegette Európa belső részét, és meg kellett védeni Európát, akkor "sosem siettek a segítségünkre", hanem ütközőzónává nevezték ki ezt a térséget.

- jelentette ki.

Ana Brnabic szerb miniszterelnök és Orbán Viktor magyar kormányfő sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. szeptember 8-án Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Máthé Zoltán

Orbán Viktor azt is mondta, hogy Magyarország úgy védte meg a németeket a 2015-ös válság során, hogy közben

- jelentette ki.

Orbán Viktor leszögezte, hogy lehetetlen, hogy menekülttábort csináljanak Magyarországból vagy Szerbiából. Az lehetetlen, hogy itt hotspotokat hozzanak létre.

Az lehetetlen, hogy itt a biztonsági kérdések kiszorítsák a gazdasági fejlődés kérdését, ezt egyszerűen nem engedhetjük meg.

A magyar és a szerb kormányfő a sajtótájékoztató előtt megállapodást írt alá a baráti kapcsolatokról és a stratégiai partnerségi együttműködésről, amit Orbán Viktor úgy értékelt: ez egy hosszú távú elköteleződés Magyarország részéről, egy olyan stratégiai, baráti, partnerségi megállapodás, amely a mindig változó külpolitika sodrásában egy biztos pontot fog jelenteni a következő évtizedek során is.
Azt is mondta, hogy megállapodás a gazdaságot állítja a középpontba, és a két ország együttműködése területén az összeköttetések - a határátkelőhelyek, gazdasági kapcsolatok, határellenőrzés, az utak, vasutak és hajóközlekedés összeköttetése - jelentik a kulcskategóriát.

Ana Brnabic szerb miniszterelnök és Orbán Viktor magyar kormányfő kormányközi megállapodást ír alá Budapesten, a Karmelita kolostorban tartott sajtótájékoztatón 2021. szeptember 8-án Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Orbán Viktor azt mondta, hogy

a Budapest és Belgrád közötti vasútvonal felújításával 2025-re végezni fognak, így a görög kikötőbe érkező keleti áruk, illetve az oda tartó nyugati áruk Magyarországon és Szerbián keresztül mozognak majd.


Orbán Viktor a határátkelőhelyekkel kapcsolatban kitért arra: a két ország között egyre intenzívebbé váló gazdasági kapcsolat a közúti teherszállításban is egyre növekvő módon megjelent, és ezt nagyon nehezen tudják lekövetni a határátlépéseknél, ezért torlódások és időnként sok órás várakozások alakulnak ki. Ezért a tompai és a röszkei átkelőhelyek áteresztő kapacitását radikálisan meg fogják növelni a jövőben; az ehhez szükséges beruházások 2022 végére megvalósulnak, továbbá dolgoznak azon, hogy a hercegszántói átkelőhelyen az árufuvarozás is lehetségessé váljon.

A kormányfő Magyarország energiabiztonsága szempontjából stratégiai jelentőségűnek nevezte, hogy a két ország közötti gázvezeték-összeköttetésnek egy új fajtáját építették meg, létrejött egy interkonnektor,

amellyel 8,5 milliárd köbméter gáz szállítása válik lehetővé Magyarországra.

A kormányfők között született megállapodáson túl a két ország miniszterei is megállapodásokat írtak alá a fiatal gazdák közötti együttműködésről, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a szerb gazdasági tárca közötti együttműködésről, a közös határmenti járőrszolgálatról, a szerb EU-csatlakozáshoz nyújtott magyar szakértői támogatásról, a Budapest-Belgrád szárnyashajóprojektről és a diplomáciai képzésről.

Rendkívül sikeres az együttműködés Magyarországgal

- mondta Ana Brnabic szerb miniszterelnök szerdán Budapesten.

Ana Brnabic szerb miniszterelnök és Orbán Viktor magyar kormányfő kezet fog Budapesten, a Karmelita kolostorban tartott sajtótájékoztatón 2021. szeptember 8-án Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozón Orbán Viktor kormányfővel közösen tett sajtónyilatkozatában Ana Brnabic kiemelte, hogy a megállapodás a kétoldalú stratégiai partnerségről a csúcspontja az eddigi közös munkának, amelyet 2014-től, az első együttes kormányülés óta folytattak.

- mutatott rá.

Szerbia elkötelezett amellett, hogy tovább mélyítsék a kétoldalú kapcsolatot és barátságot - mondta.