Ana Brnabic szerb miniszterelnök: Rendkívül sikeres az együttműködés Magyarországgal

ORBÁN Viktor; BRNABIC, Ana
Budapest, 2021. szeptember 8. Ana Brnabic szerb miniszterelnök és Orbán Viktor magyar kormányfő kezet fog Budapesten, a Karmelita kolostorban tartott sajtótájékoztatón 2021. szeptember 8-án. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hét évben rendkívül sikeressé vált az együttműködés Magyarország és Szerbia között - mondta Ana Brnabic szerb miniszterelnök szerdán Budapesten, a két kormány közötti csúcstalálkozón. Ana Brnabic továbbá arról beszélt, hogy előbb-utóbb újabb migrációs hullám alakulhat ki. Elmondása alapján úgy kellene segíteni az embereknek, hogy ne kelljen elhagyniuk a szülőföldjüket és ne kelljen elindulniuk Európa felé
Vágólapra másolva!

A magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozón Orbán Viktor kormányfővel közösen tett sajtónyilatkozatában Ana Brnabic felhívta rá a figyelmet: a megállapodás a kétoldalú stratégiai partnerségről a csúcspontja az eddigi közös munkának, amelyet 2014-től, az első együttes kormányülés óta folytattak.

Ennek eredményeként írhatták alá most az egyezményt és több más megállapodást is - mutatott rá.

Ana Brnabic szerb miniszterelnök és Orbán Viktor magyar kormányfő kezet fog Budapesten, a Karmelita kolostorban tartott sajtótájékoztatón, 2021. szeptember 8-án Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Hangsúlyozta: Szerbia elkötelezett amellett, hogy tovább mélyítsék a kétoldalú kapcsolatot és barátságot.

Ana Brnabic kiemelte:

A szerb kormányfő köszönetet mondott Magyarországnak az országa európai uniós csatlakozásához nyújtott támogatásért. A Magyarország által biztosított szakmai segítségről is írtak alá most megállapodást - emlékeztetett.

Kitért rá: korábban már megállapodtak a külképviseletek és nagykövetségek infrastruktúrájának közös használatáról, ez is mutatja a magyar-szerb együttműködés hatékonyságát.

A szerb kormányfő arról is beszélt, hogy

Az infrastrukturális projektek pedig ugyancsak a kétoldalú együttműködés és bizalom magas színvonalát bizonyítják - hangsúlyozta.

Ana Brnabic köszönetet mondott magyar kollégájának azért is, amit a magyarországi szerb közösségért tett, és azt mondta, Szerbia is elkötelezett a szerbiai magyar közösségek segítése mellett.

Ana Brnabic szerb miniszterelnök és Orbán Viktor magyar kormányfő sajtótájékoztatót tart Budapesten, a Karmelita kolostorban, 2021. szeptember 8-án Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Máthé Zoltán

Kérdésre a szerb miniszterelnök kifejtette:

Magyarország a legmegbízhatóbb partnere Szerbiának az uniós integráció felé vezető úton,

minden segítséget megad Szerbiának és mindig minden fórumon kiáll Szerbia mielőbbi uniós csatlakozása mellett.

- fűzte hozzá.

Azt is elmondta:

Szerbia nem tagja az EU-nak, de közös európai álláspont kialakítását sürgeti, mert tranzitútvonalon helyezkedik el, ahol egy EU-tagállam felől érkeznek a migránsok, hogy ez EU másik része felé haladjanak - magyarázta.

A szerb kormányfő közölte: jó lenne, ha ellenőrzött formában jönnének a migránsok, és már ez első uniós tagállamban ellenőriznék őket, ahova érkeznek.

- mutatott rá Ana Brnabic.