A magyar szellemi emberek állapota mindig nemzetstratégiai kérdés, a tehetséggondozás a magyar nemzet legnagyobb kihívása és erőforrása egyben - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Mathias Corvinus Collegium évnyitóján a diákoknak. Önöknek minősített felelőssége van, 1100 év súlya nyomja a vállukat - tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédében egy szellemi ívet húzott a nyugati világon át Közép-Európáig, egészen a hallgatókig. Miért fontos az Önök teljesítménye Magyarország számára? – tette fel a kérdést.

A politikai vezetők feladata, hogy felkészítsék a népüket a rá váró kihívásokra – mondta a kormányfő. Tudni kell azt, hogyan formálódik a körülöttünk lévő világ, de ehhez nagy formátumú szellemekre van szükség. Hozzátette, a politikai vezetőknek ebből kell kihámoznia a főbb tendenciákat.

Ez nem ördögtől való

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a 21. század Ázsia százada lesz, de ez egyáltalán nem ördögtől való. Hogy volt lehetséges, hogy 400 évig a Nyugat állt a világ élén? Az utóbbi szorul magyarázatra - mondta a kormányfő. A Nyugat küldetéstudata nélkül nem tudott volna a világ élén állni, a nyugati embernek a küldetéstudat a kereszténységben rejlett - tette hozzá. Mindez tovább élt a Nyugaton a felvilágosodás után is. 

Hosszan kitartott az a meggyőződés, hogy a nyugati civilizáció mérlege alapvetően pozitív. Valami megváltozott a 21. század elejére, és mindez a hidegháború megnyerését követően történt - mondta Orbán Viktor. Az apokaliptikus gondolkodás egyre jobban jellemzi a nyugati gondolkodást - tette hozzá. A kormányfő közölte, hogy a woke kultúra vette át az irányítást az USA-ban, míg Európában egy muszlim dagály indult el dél felől, és új helyzetet teremtettek Franciaországban, Hollandiában, Spanyolországban, Olaszországban. A Nyugat egyetlen nagy víz partján sem képes adekvát válaszokat adni - mondta a kormányfő. A Nyugat fokozatosan elveszítette hitét a küldetéstudatában  - mondta Orbán.

Budapest, 2021. szeptember 9. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) évnyitóján az újbudai Flamenco Hotelben 2021. szeptember 9-énForrás: MTI/Máthé Zoltán

Orbán: Nincs a Nyugatnak küldetéstudata

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy akik küldetéstudattal bírnak, azok egyes nézetek szerint a nyílt társadalom ellenségei. Ez az egyik leginkább romboló hatású gondolat a II. világháború után Nyugaton. Ma a nyílt társadalom a Nyugat egyetlen koncepciója - mondta a kormányfő. Most a muszlim dagály és Ázsia felemelkedése idején a Nyugat nem tudja a saját küldetéstudatát szembeállítani a kihívásokkal, mivel fogja a nyílt társadalom eszméjének.
Mi itt, Közép-Európában nem vesztettük el a saját hitünket és inspirációnkat.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az EU részesedése 25 százalék volt a világ GDP-jéből, míg 2020-ban már csak 18 százalék.  A kormányfő rámutatott arra, hogy mára a világban a beruházások 66 százaléka keletről érkezik. Vetélytársaink hatékonyabban képesek megszervezni magukat, és elhúznak a nyugati országok mellett - tette hozzá. Ebben a helyzetben Közép-Európa nem veszítette szem elől a saját küldetését, és a magyarok sem - mondta a kormányfő. Napjaink vitái Brüsszellel éppen ezen a különbségen nyugszanak. 
Nyugaton egy nemzet küldetéstudata elfogadhatatlan és gyanús. 

Így kapcsolódott össze a Kárpát-medence és a kereszténység védelme

Orbán Viktor elmondta, hogy a legfontosabb a kárpát-medencei népek összeszervezése.
A magyarok mindig is sokszínűek voltak, sok száz éven át a Kárpát-medence megvédése jelentette a küldetésünket. Később összekapcsolódott a Kárpát-medence és a kereszténység védelme. Hasonló folyamat játszódott le Lengyelországban és a Balkánon is - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor közölte, hogy amikor a kormány kereszténydemokráciáról beszél, akkor létformákról beszél, amik a kereszténységből kinőttek. Nincs helye a kormányzásban a hitelvekben való döntésnek. Orbán szerint egy eltérő gondolkodás formálódott ki Közép-Európában. Nyugaton úgy értelmezik a véleménykülönbségeinket, hogy azok fejlődésbeli hátrányok - tette hozzá. Nem értik, hogy egy mély kulturális, geopolitikai és filozófiai különbségről van.

"A szellemi emberek feladta, hogy megértsék a magyar küldetés jelentőségét"

A kormányfő elmondta, hogy Nyugaton egy rossz döntést könnyű korrigálni, míg Közép-Európában lehet, hogy egy-egy tévedést már nem lehet kijavítani.  Orbán Viktor szerint minden produktív élet hozzájárulás a nagy magyar vállalkozáshoz. Mindenki tisztában van saját élete fontosságával, mivel a küldetésre épülő életfelfogás szívkérdés. Nagy ajándéka ez a sorsnak - mondta a kormányfő. A magyar ember hajlamos úgy tekinteni a munkájára, hogy az élete függ tőle - tette hozzá. Itt Közép-Európában a hivatás mutatja meg, hogy könnyűnek találtatunk-e, és ebből fakad a magyar önérzet.

A szellemi emberek feladta, hogy megértsék a magyar küldetés jelentőségét, tartalmát és bővülő tartalmát - mondta Orbán Viktor. A magyar szellemi emberek állapota mindig nemzetstratégiai kérdés - tette hozzá. A tehetséggondozás a magyar nemzet legnagyobb kihívása és erőforrása egyben - mondta a kormányfő. Önöknek minősített felelőssége van, 1100 év súlya nyomja a vállukat.