Mindig megbecsülte és elismerte egymást a nyugati és a keleti kereszténység Magyarországon, sosem álltak szembe egymással - hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával tartott találkozóján.

Semjén Zsolt felidézte, 2000-ben a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus szentnek ismerte el Szent István királyt, az 1054-es nagy egyházszakadás óta az államalapító uralkodó az első közös szentje keletnek és nyugatnak. Ezt az ajándékot Magyarország soha nem felejti el a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátusnak, őszentsége I. Bartolomaiosz pátriárkának, és soha nem fogjuk elfelejteni azt a gazdagságot, azt a hitet, amit Konstantinápolyból kaptunk a honfoglalás után - fogalmazott a Semjén Zsolt.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fogadja a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra érkező I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkát a Liszt Ferenc-repülőtérenForrás: MTI/Miniszterelnökség/Miniszterelnökség/Botár Gergely

I. Bartolomaiosz a találkozón azt mondta, nagyon szoros kapcsolat fűzi össze a magyar államot és az egyetemes patriarchátust: "egyesít bennünket Szent István király". Emlékeztetett, hogy körülbelül 20 évvel ezelőtt saját kezűleg hozta el Magyarországra azt a hivatalos dokumentumot, amely a keleti szentek sorába iktatta I. István királyt.
Elmondta azt is, örömére szolgál, hogy a következő napokban újra láthatja Ferenc pápát, akivel nagyon szoros és baráti a kapcsolata.