Piero Marini: A keresztény közösség Budapesten megmutatta valódi arcát

Budapest, 2021. szeptember 6. Piero Marini olasz érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságának elnöke szentmisét celebrál az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson a budapesti Hungexpón 2021. szeptember 6-án. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A keresztény közösség a budapesti Hősök terén, Ferenc pápa jelenlétének is köszönhetően megmutatta valódi arcát, a befogadást és a nyíltságot - mondta Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok pápai bizottságának elnöke a kongresszust lezáró szentmise végén vasárnap.
Vágólapra másolva!

Piero Marini úgy fogalmazott: "Mindnyájan eljöttünk ide, az oltár köré, különböző kultúráinkkal és hagyományainkkal" (...), hogy megújítsuk a hit és a testvéri közösség egyszerű és erős gesztusát.

Ma valósággá lesz a "nyitott kapu egyházának álma", amelyről Ferenc pápa az Evangelii Gaudium kezdetű apostoli buzdításában írt.

Piero Marini olasz érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságának elnöke szentmisét celebrál az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson a budapesti Hungexpón Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A hívek, miután magukhoz vették az "élet kenyerét", visszatérnek otthonaikba, iskoláikba, hivatalaikba, hogy másokat gyógyítsanak, felemeljenek és segítsenek, a béke szavaival és a kiengesztelődés tetteivel forduljanak embertársaikhoz - mondta.

Isten szent lelke "ma ismét bátorságot csepegtet belénk, hogy Jézus módjára odaálljunk a világ elé".

Ő megmutatta az utolsó vacsorán, hogy "nem uralkodnunk kell, hanem szolgálnunk, nem a világ nagyjaihoz tartozunk, hanem az Isten országa kicsiny fiaihoz, nem vagyunk a dolgok urai, csak zarándokok" - hangoztatta Piero Marini.

Az üdvösség, amely az eucharisztiából fakad, ezáltal "eucharisztikus kultúrává" válik, amely képes arra indítani a jóakaratú férfiakat és nőket, hogy lépjenek oda a szegényekhez, dolgozzanak a békéért, őrizzék és gondozzák a teremtett világot, legyenek nagylelkűek az ökumenikus párbeszédben és osztozzanak a nehézségekben.

Vasárnapról vasárnapra ugyanis "arra kapunk hívást, hogy vegyük magunkhoz a teljes Krisztust a szentségben, a szeretetben és a küldetésben"

- fogalmazott.

Piero Marini végül reményét fejezte ki, hogy az Európa szívének közepén ünnepelt statio orbisból élő víz fakad, amely képes meggyógyítani a keresztény közösségeket szerte a világon.