Cseh Katalinék Szécsényben még a kulcsát sem kérték el annak az épületnek, ahol állítólag egy hologramnyomdát üzemeltetnek

Cseh Katalin
Budapest, 2019. október 12. Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője az felszólal az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A PestiTV Ügy című műsora ismét lebuktatta Cseh Katalint. A Nógrád megyei Szécsény az ország leghátrányosabb térségében található. Itt nyújthattak be a legnagyobb intenzitás mellett pályázatot a 3D-s holografikus nyomdájuk kifejlesztéséhez, mivel a térség rengeteg pályázatra jogosult. Kutatás-fejlesztésre, gyártósor-telepítésre, kapacitásbővítésre is pályáztak és nyertek, úgy, hogy közben a fejlesztés helyeként megjelölt épület kulcsát sem kérték el. A 1,5 milliárd forintot, amelyből Szécsényben semmi sem valósult meg, valós szécsényi cégek elől vették el az ügyeskedéseik révén. A Vanyarc nevű kis falu utolsó épületében, az erdő szélén található az a telephely, amellyel szintén jelentős összegekért pályáztak. A telephelyet rendező férfi azt állította, hogy az erdő szélén levő épületben működik a holografikus nyomda - számolt be róla a PestiSrácok.hu.
Vágólapra másolva!

Cseh Katalin botránya akkor robbant ki, amikor a Bennfentes.hu internetes portálon egy ún. Anonymous videóüzenetben közölte: van egy kétszínű politikus, aki közel 5 milliárd forint uniós és hazai forrást zsebelt be a holdudvarával.

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A portál hamar kiderítette, hogy Cseh Katalinról van szó, aki miközben korrupciót kiáltott, azt állította, hogy a támogatásokat kizárólag fideszesek nyerik.

Míg Cseh Katalin Brüsszelben folyamatosan azon dolgozott, hogy felfüggesszék a Magyarországnak járó uniós források kifizetését, addig a családjával ügyesen kiépített céghálóval sorra nyerte a pályázatokat.

A több fővárosi kft.-ből felépült háló az elmúlt években előbb a Pest megyei Vácon, majd az ország leghátrányosabb térségében, Nógrád megyében létesített telephelyeket.

Az azonos címre bejegyzett vállalkozások 3D hologramos nyomdatechnika kifejlesztésére és azzal kapcsolatos kutatás-fejlesztésre, gyártásra, kapacitásbővítésre nyerték az óriási összegeket, miközben a technológia már rég létezett.

Először Szécsényben, majd Szirákon létesítettek telephelyet egy időben azok a cégek, melyeknek Cseh Katalin szerint semmi közük nincs egymáshoz, majd azonos tevékenységi körrel, olykor több cég együtt nyert pályázati forrásokat a 3D holografikus nyomda kifejlesztésére és telepítésére.

A bejegyzett telephelyeken

Szirákon egy családi házat és egy üresen álló kicsi csarnokot találtak. Szécsényben, a Rákóczi utca közepén álló kétszintes épületben pedig kiderült, hogy egy turkáló működik.

A szécsényi képviselő-testület már 2019-ben kimondta, hogy bűncselekmény történhetett

A szécsényi épület akkoriban az Unilever Kft. tulajdona volt, a Cseh Katalinhoz köthető cégek csak bérelték, de úgy, hogy még a kulcsát sem kérték el az épületnek. Az önkormányzat 2019-ben vásárolta meg az ingatlant.

Ez után a helyi testület ülésén megállapították, hogy felmerül a költségvetési csalás gyanúja.

Semmilyen nyoma nem volt annak, hogy a felvett pénzből a cégek bármit is csináltak volna.

Filkór Lajos fideszes önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy biztosak benne, hogy a Szécsényre ígért projektből semmi sem valósult meg:

semmilyen kutatás-fejlesztés, gyártás nem zajlott. Amikor nyomozni kezdtek, a vállalkozók állítása szerint még meg is fenyegették őket.

Kormánypárti politikusok feljelentést tettek az ügyben. Miután Deutsch Tamás az Európai Unió csalás elleni hivatalához, az OLAF-hoz fordult, Budai Gyula pedig a NAV-nál tett feljelentést, a hatóságok nyomozni kezdtek a cégháló ügyeivel kapcsolatosan.

A Cseh Katalin céghálójába tartozó Mondat Kft. egyik újabb fióktelepét Vanyarcon, a falu határában, az erdőben találta meg a Pesti TV stábja. Ott állítólag a tereprendezésen dolgozó fiatal férfi az állította, hogy a telephelyen nyomdatechnikával foglalkozó cég működik, és fejlesztések zajlanak jelenleg is, majd sietve távozott.