Lopás és orgazdaság miatt emeltek vádat egy építési területek, és csarnokok kifosztására szakosodott betörő banda három tagjával szemben, akik mindössze fél év alatt 21 helyre törtek be Kecskeméten, majd a meszerzett holmikat eladták. Velük együtt a lopott eszközöket megvásárló orgazdáknak is felelniük kell.

A három kecskeméti férfi

2020 szeptemberétől 2021 áprilisáig Kecskeméten és vonzáskörzetében építkezésekre,éa csarnoképületekbe tört be, ahonnan szerszámgépeket: vakoló-, véső-, színkeverő gépeket, hegesztő trafókat, akkumulátorokat vittek magukkal.


A tolvajok a bejutás érdekében felfeszítették az ajtókat, kapukat felfeszítették, kivágták a szerszámos konténerek lemezoldalát, amivel komoly rongálási kárt okoztak tulajdonosoknak. Egy épülőfélben lévő családi házból úgy vitték el a purhabbal és rögzítőcsavarokkal beépített ajtót, hogy a falazatból kivágták.

A lopással összesen 27 embernek okoztak kárt, egyenként több százezer, néhány esetben pedig 1-1,5 millió forint összegű kárt is okoztak.

Az orgazdasággal megvádolt társaik

úgy szerezték meg a lopott eszközöket, hogy tudtak azok eredetéről, ráadásul az eredeti értékük töredékét fizették ki a tolvajoknak. Egyikük egy 1,5 millió forint értékű vakológépet 300 ezer forintért vásárolt meg.

A kecskeméti a gépet megtaláltál nála, és lefoglalták, majd visszaadták a tulajdonosnak

Az egyik tolvajnak amiatt is felelnie kell, mert a nyomozás során elrendelt bűnügyi felügyelet ellenőrzésére szolgáló nyomkövetőjét szétfeszítette és levette, majd a tartózkodási helyéül kijelölt lakásból úgy ment el, hogy az eszközt hátrahagyta. Még aznap elfogták, azóta ismét letartóztatásban van.

Az ügyészség a letartóztatásban, illetve bűnügyi felügyelet alatt álló három férfi ellen lopás miatt emelt vádat, és ezért velük szemben börtönbüntetés kiszabását, illetve vagyonelkobzást javasolt. A lopott holmit megvásárló öt férfinak orgazdaság miatt kell felelnie. Az ügyészség azt is kezdeményezte, hogy a bíróság a sértettek összesen közel 4 millió forint erejéig bejelentett polgári jogi igényének adjon helyt. Ügyükben a Kecskeméti Járásbíróság dönr - írja az Ügyészség oldala.