Az Oktatási Hivatal (OH) megállapította, hogy Karácsony Gergellyel kivételezett a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) akkori vezetése, mind a tanársegédi, mind az adjunktusi kinevezésekor. Első esetben a C típusú nyelvvizsgája vagy ezzel egyenértékű államilag elismert oklevele hiányzott, a második esetben pedig nem kezdte meg három éven belül a doktorjelölti jogviszonyt. Ahogy az köztudott, a Corvinust akkoriban a baloldali elkötelezettségű Mészáros Tamás vezette. A témával kapcsolatosan ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője az Origo megkeresésére reagálva a következőket mondta: „Karácsony Gergely kivételezett személy, egy szűk, korrupt baloldali elit tagja". Lomnici szerint Karácsonynak vállalni kell a felelősséget, elmondani az igazságot, és amennyiben beigazolódik, hogy jogtalan előnyt kért, vagy azt elfogadva jutott előre, politikai és jogi felelőssége birtokában, vállalja a következményeket, és mondjon le a közjogi tisztségeiről. Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője pedig felhívta rá a figyelmet: Karácsony esete őt arra emlékezteti, amikor Mellár Tamás, a baloldal pécsi jelöltje beszélt egy videóban arról, hogy egyetemi oktatóként a rendszerváltás előtt a pártközpontból telefonáltak le neki, hogy kivételezzen Gyurcsány Ferenccel a vizsgákon.

Ahogy arról az Origo beszámolt a Magyar Nemzetre hivatkozva, véget ért a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) 32 oktatóját 2004. január elsejétől érintő vizsgálata, AZ OKTATÁSI HIVATAL (OH) AZ ELJÁRÁS SORÁN EGY SZEMÉLY VONATKOZÁSÁBAN SÚLYOS JOGSZABÁLYSÉRTÉSEKET ÁLLAPÍTOTT MEG,  és az ellenőrzésekről készített feljegyzést a törvényi határidőig elküldte a Corvinus mostani rektorának, Takáts Elődnek.

Az OH sajtóosztálya kiemelte, hogy a személyi adatok védelme érdekében a konkrét személyekről nem adnak részletes információt. A Magyar Nemzet értesülése és a Bennfentes nevű oknyomozó portál által megszervezett és szeptember 11-én nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján azonban tudni lehet, hogy a 32 vizsgált oktató közül az egy problémás nem más, mint Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, a Gyurcsány-show miniszterelnök-jelöltje.

Karácsony GergelyFotó: Csudai Sándor - Origo

 Karácsony esetében a következő szabálytalanságokat találta az OH:

  • Karácsony tanársegédi kinevezése nem felelt meg az intézményi szabályzatnak, mert nem volt meg a feltételként előírt legalább egy C típusú nyelvvizsgája, vagy ezzel egyenértékű államilag elismert oklevele.
  • Az adjunktusi kinevezése is szabálytalannak bizonyult, mert Karácsony a rendelkezésre álló dokumentumok alapján nem kezdte meg a doktorjelölti jogviszonyt. A szabályzat szerint a kinevezési feltételek között rögzíteni kellett volna, hogy Karácsony három éven belül létesítsen doktorjelölti jogviszonyt, ellenkező esetben felmentik állásából. Ez azonban a határidőig nem történt meg; később, 2014. augusztus 31-én Karácsony maga kezdeményezte a jogviszony közös megegyezéssel történő megszüntetését.

Úgy tudják, az OH vizsgálata összegzően azt állapította meg: Karácsony tanársegédi kinevezése az intézményi szabályzatnak nem felelt meg, adjunktusi kinevezése pedig a törvényi előírásnak sem.

Az elmúlt időszakban a sajtó feltárta, hogy Karácsonynak nincs sem angol nyelvvizsgája, sem PhD-fokozata, HOLOTT KORÁBBI ÉLETRAJZAIBAN – 2013-BAN ÉS 2018-BAN IS – ELŐFORDULT, HOGY EZ UTÓBBIRA HIVATKOZOTT. 

Az OH ennek nyomán kezdte meg a vizsgálatot. Karácsony Gergely az ATV-nek korábban azt mondta, azért nem sikerült megírnia a doktori disszertációját, mert a PhD-képzés megkezdését követően hamarosan aktív politikus lett, a kettőt pedig egyszerre már nem bírta.

Karácsony továbbá azt hazudta, hogy államilag elismert középfokú angol nyelvvizsgája van. Nemsokára azonban kiderült, hogy nincs államilag elismert nyelvvizsgája, csupán egy semmit nem érő lektorátusi nyelvvizsgája.

Karácsony egy baloldali elkötelezettségéről közismert rektor alatt tanított a Corvinuson

Karácsony Gergely egyébként akkor oktatott – az OH vizsgálata szerint jogszerűtlenül – tanársegédként, illetve adjunktusként a Corvinuson, amikor azt a baloldali elkötelezettségéről ismert Mészáros Tamás rektor (2003-2011 között) vezette. 

Mészáros baloldali elkötelezettségét jól illusztrálja, hogy 2002–2006-ig olyan bizalmi pozíciót tölthetett be, mint az ÁPV Rt. igazgatósági elnöke. E tisztségében szoros kapcsolatban állt a balliberális kormányok, így a Gyurcsány-kabinet döntéshozóival.

Mészáros Tamás és Gyurcsány FerencForrás: Mandiner

Karácsony pedig azokban az években már bizalmi emberként dolgozott az MSZP–SZDSZ-kormánynak is. Cége, a Social Report Bt. összességében 25 millió forintos megbízást kapott a Gyurcsány-kormánytól.  Ezzel párhuzamosan, 2002 és 2008 között Karácsony a Miniszterelnöki Hivatal korordinációs államtitkárságán politikai tanácsadó volt. 

A Gyurcsány-show miniszterelnök-jelöltje egyébként nem hajlandó bocsánatot kérni, amiért hazudott a múltjával kapcsolatosan.  Szeptember 13-án kérdezte a témáról a Mediaworks Hírcentruma, Karácsony pedig érdemi válaszadás helyett elkezdett vádaskodni, a Corvinus vezetőségét hibáztatva a jogszerűtlenül történt kinevezése miatt, szerinte mások a felelősek, ő pedig biztosan nem hibázott.

Ifj. Lomnici Zoltán: Karácsony Gergely kivételezett személy, egy szűk korrupt baloldali elit tagja

Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője az Origo azon kérdésére válaszolva, hogy miért kivételezhettek Karácsonnyal, úgy reagált: a baloldalnál gyakorta megfigyelhetőek gyanús jelenségek, amikor álláshelyek betöltéséről van szó, gondoljunk csak azon közelmúltban lejátszódó történésekre, amikor balliberális politikusok rokonai jutottak bizottsági vagy egyéb pozíciókhoz.

Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Alapítvány jogi szakértőjeForrás: Századvég

Lomnici Zoltán hozzáfűzte: abból kiindulva, hogy a rendszerváltozás utáni legkorruptabb kormány a Gyurcsány kurzus volt, akár az előzőekhez hasonló kiválasztási folyamat is előfordulhatott. 

Mindez egyébként azt a képzetet erősíti, hogy Karácsony Gergely kivételezett személy, egy szűk, korrupt baloldali elit tagja. 

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mi volt Gyurcsányék célja azzal, hogy a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozó Karácsonyt betették a Corvinusra (is), a Századvég jogi szakértője kiemelte: általánosságban egy ilyen politikai döntésnek alapvetően három célja lehet. Az első és legfontosabb a balliberális ideológia egyetemi falakon belüli terjesztése.  A második a rendszert kiszolgáló személyeknek nyújtott extra szolgáltatások bővítése. Harmadsorban pedig egy oktatói pozíció a későbbiek során jelentős legitimációs többletként, hivatkozási alapként szolgálhat az adott személy szakmai rátermettségét illetően, hiszen az emberek többnyire felnéznek az egyetemi tanárokra.

Lomnici Zoltán véleménye alapján Karácsonynak kiemelt közjogi pozíciót betöltő felelős politikusként a következőket kellene tennie: vállalni a felelősséget, elmondani az igazságot, és amennyiben beigazolódik, hogy jogtalan előnyt kért, vagy azt elfogadva jutott előre, politikai és jogi felelőssége birtokában, vállalja a következményeket, és mondjon le a közjogi tisztségeiről  – ahogy ezt korábban például Schmitt Pál elnök úrtól is elvárták a politikai baloldalon.

Azon kérdésre reagálva, hogy mit gondol minderről egy átlagos választó, rontja ez az ügy Karácsony hitelességét, a jogi szakértő hangsúlyozta: a választók bizalmát ki kell érdemelni. Karácsony Gergely számtalan választási ígérete közül vajmi keveset tartott be főpolgármesterként, számtalan nehézséget ellenben okozott a budapestieknek, elég csak a település forgalmi viszonyait górcső alá venni. 

A főpolgármesterbe vetett bizalmat tovább erodálja a körülötte kialakult nyelvvizsga- és egyetemi botrány, a hitelességét pedig aláássa az a tény, hogy mindkét kérdésben másra mutogat és tagadja a saját felelősségét. Ennek eredményeként a kormánykritikusok és a budapestiek körében egyaránt szignifikáns csökkenést mutatott Karácsony Gergely városvezetői tevékenységének lakossági megítélése  – fűzte hozzá a jogi szakértő.

Végezetül Lomnici Zoltán közölte: Ez a botrány egyértelműen többet ártott neki, mint hogy súlyos vereséget szenvedett miniszterelnök-jelöltként 2018-ban.

Deák Dánielt Karácsony botránya Gyurcsány Ferenc vizsgázási módszereire emlékezteti

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője azt mondta: az Oktatási Hivatal jelentése megerősíti mindazt, amit eddig csak sejtettünk, Karácsony Gergely jogtalanul lett tanársegéd, majd adjunktus az egyetemen, hiszen nincsen nyelvvizsgája és egyetlenegy idegen nyelvet sem beszél. A jelek szerint annak köszönhetően oktathatott mégis Karácsony az egyetemen, mert nagyon jók voltak a baloldali kapcsolatai, már a 2000-es években tanácsadóként dolgozott például a Gyurcsány-kormánynak.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.Forrás: Facebook

Deák Dániel hozzáfűzte:  Karácsony tehát miközben azt állítja magáról, hogy a 99 százalékot képviseli az elittel szemben, a kivételezett szocialista pártelit tagja, és ennek köszönhetően a szabályok felett áll, miközben egy átlag embernek még a diploma megszerzéséhez is – a koronavírus miatt csak egy időre függesztették fel – szüksége van egy nyelvvizsgára.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője emlékeztet rá: nem ismeretlen ez az eszköz a baloldalon, maga Mellár Tamás, a baloldal pécsi jelöltje beszélt egy videóban arról, hogy egyetemi oktatóként a rendszerváltás előtt a pártközpontból telefonáltak le neki, hogy kivételezzen Gyurcsány Ferenccel a vizsgákon. Különös pikantériája a történetnek, hogy Gyurcsánnyal kapcsolatosan 2012-ben derült ki, hogy vélhetően plagizálta a szakdolgozatát, amelyet azóta eltüntetett, így végül megúszhatta a botrányt. Gyurcsány lényegében ezt a receptet alkalmazhatta Karácsony esetében is: a jelek szerint az akkori tanácsadójának elintézte a hozzá hű rektornál, hogy Karácsony nyelvvizsga nélkül is könnyen feljebb léphessen a ranglétrán  – tette hozzá.

Deák Dániel meglátása alapján: Karácsony Gergely ahelyett, hogy valódi magyarázatot adna a körülötte kirobbant botrány részleteivel kapcsolatosan, az áldozati szerepben tetszeleg, és azokat támadja, akik felteszik a botrányával kapcsolatos kérdéseket. Ez a jelek szerint azonban kevés, hiszen folyamatosan csökkent a támogatottsága, már a fővárosban is a legtöbb mérés szerint Gyurcsányné népszerűbb nála, ami pár hónapja még elképzelhetetlen lett volna. Mindez arra vezethető vissza, hogy Karácsony esetében megdőlt az a mítosz, hogy ő egy őszinte politikus, még a saját múltjával kapcsolatosan is hazudik. Ráadásul ez kiegészült a kaotikus budapesti állapotokkal, amely szintén tovább rontja a főpolgármester társadalmi megítélését  – magyarázta álláspontját a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Végezetül Deák Dániel azt mondta: kérdés, hogy Karácsony fog-e érdemben reagálni a nyelvtudásával, nyelvvizsgájával, iskolai végzettségével és az oktatói tevékenységével kapcsolatos kérdésekre érdemben, mert ha elmarad az őszinte válasz, akkor gyakorlatilag teljesen összeomolhat a választási kampánya.