Azajkai ügyészség gyorsított eljárásban állította bíróság elé azt a szerb férfit, aki augusztus 18-án 21 migránst zsúfolt be egy kisteherautóba, és annak ellenére, hogy azok jelezték, hogy fogy a friss levegő, a férfi egyszer sem állt meg.

A magukat szírnek valló migránsok egy ismeretlen embercsempész segítségével, érvényes iratok nélkül indultak el Szerbiából Magyarországra, hogy onnan Ausztriába jussanak.

A migránsoknak, illetve családjuknak a szállításért változóan 1500-4000 eurót kellett volna fizetniük.

Egy 42 éves férfi augusztus 18-án, hajnalban, a szerb-magyar határ közelében vette fel kisteherautóval a migránsokat úgy, hogy a kocsi üres rakterébe 18 migránst zsúfolt be, míg a hátsó üléssor előtti részre három embert ültetett. Útközben a migránsok a vezetőfülke felé kopogtatásával jelezték, hogy emelkedik a hőmérséklet és fogy a levegő, a férfi azonban egyszer sem állt meg, hogy ellenőrizze a zárt raktérben szállított utasai állapotát.

A Veszprém felől Ausztria irányába haladó kocsit végül a rendőrök reggel kilenc óra körül a 8-as számú főúton, Ajka-Bakonygyepes közelében feltartóztatták és elfogták a sofőrt.

Az ügyészség gyorsított eljárásban végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását javasolta. A bíróság a szeptember 13-án meghozott ítéletével a vádlottat 5 év börtönre ítélte és 10 évre kiutasította az ország területéről, emellett a bűncselekmény elkövetéséhez használt mobiltelefont is elkobozta - írja az Ügyészség oldala.