Nem látott más kiutat az iskolai zaklatások elől, ezért felakasztotta magát a 16 éves gimnazista, Tisza Gábor. Gyászoló édesanyja soha nem tud megbocsátani fia zaklatóinak, de úgy gondolja, az sem a családján, sem Gáboron nem segít, ha jogi útra terelné az ügyet. Annak a fiúnak az édesanyja viszont másképp látja, aki iskolatársai támadásai miatt vakult meg és vált paranoid skizofrénné. A márciusban lezárult, hat évig húzódó eljárásról a Blikknek mesélt a család. 

Ahogy írtuk, Tisza Gábor öngyilkosságához az iskolai erőszak vezethetett. Osztálytársainak ugyanis nagy része benne volt az ő csúfolásában, még a lányok sem kímélték. 

Ő pedig csak némán tűrte, amikor "homárfejűnek", "hülye gyereknek" nevezték, sőt, ennél cifrább jelzőket is a fejéhez vágtak és csúnyán beszéltek vele. 

Amikor otthon néha-néha szóba került a barátnő téma, a gyerek szó szerint elsírta magát. 

Per nem lesz, de bocsánat sem

Édesanyja úgy látja, sem a családján, sem a fián nem segítene, ha jogi útra terelné az ügyet. 

Nem teszünk jogi lépéseket, szeretnénk békében gyászolni. Persze, azokra a gyerekekre haragszunk, akik a fiamat szekálták. Nem tudok nekik megbocsátani. Ép ésszel nem tudjuk felfogni, miért kellett bántani őt" 

– mondta Lovas Edina.

Nem lehet annyiban hagyni!

Gábor édesanyjával ellentétben az az asszony, akinek a fiát az osztálytársai vakították meg, fontosnak tartja, 

hogy a szülők ne hagyják annyiban, ha gyermeküket iskolai zaklatás éri. 

Annak ellenére gondolja így, hogy szerinte az igazságszolgáltatás még nincs felkészülve az ilyen ügyekre, amelyből az egyik éppen az ő fiáé.

A mártélyi családban három gyerek él. A középsőnek, Gergőnek tanulászavara van és sajátos nevelési igényei. Az ő gondjai is a középiskolában kezdődtek, amikor egy speciális, tanulási és magatartásgondokkal küzdő gyerekek számára létrehozott, szegedi tehetséggondozó intézménybe került. 

Itt támadták meg a diáktársai. 

Csicskáztatták, megverték, megrugdosták, illetve rendszeresen elvették tőle az uzsonnáját vagy a zsebpénzét. Hogy verbálisan és fizikálisan is bántalmazzák, a fiam, csak később mondta el. Az osztályfőnökkel minden atrocitás után beszéltem, de semmi sem történt, az iskola nem segített nekünk" 

- mondta Lovász Gyöngyi a Blikknek.

2010-ben a fiú fejére támadtak a társai. 

A szemébe fenyőtobozt dobtak, aztán vonalzóval a szemébe csaptak és fel akarták gyújtani a ruháját. 

A toboztól levált a retinája, és mivel nem jutott időben orvosi segítséghez, 90 százalékos látáskárosodást szenvedett. Amikor a szülei az iskolához fordultak, azt a választ kapták, hogy tegyenek ők feljelentést, mert az oktatási intézmény dolgozóiként ők nem segíthetnek, tehát feljelentést sem fognak tenni. A család nem késlekedett, a rendőrségre ment. Bár hat évig tartott, amíg a bíró kimondta, végül az áldozatnak adtak igazat, a ma már 18 évnél idősebb zaklatókat pénzbírságra és közmunkára ítélték. A bíró enyhítő körülménynek értékelte, hogy a bűncselekmény elkövetésekor a támadók gyerekek voltak. Ezért lett ennyire enyhe az ítélet. 

Kimondták, hogy Gergő állapotáért az iskolai zaklatás a felelős. Az oktatási intézmény viszont csak azt ismerte el, hogy a fiam szemsérülése a bántalmazásból következett be, de a pszichés részét, hogy Gergő paranoid skizofrén lett, azt nem. Márpedig – mint azt az igazságügyi pszichológus is leírta – a bullying hosszú távú következménye a pszichés elváltozás" 

- mondta, majd arról beszélt, hogy az iskolának és a két fiatal támadónak négymillió forintot kell fizetniük kártérítésként.

IllusztrációForrás: Shutterstock

Gergőn ez az összeg nem segít, és nem is ez a lényege a dolognak, ugyanis a látáskárosodása miatt rokkantnyugdíjas lett, ahogy kikerült az iskolából. Havi nyolcezer forint életjáradékot kap, ami épp kifutja a műkönnyadagját, de egyébként még ebből sem láttunk semmit sem" 

- tette hozzá az asszony, aki nincs egyedül a történetével. Számtalan iskolai erőszakot átélő áldozat van, akik jogosak lennének az igazságszolgáltatásra. 

Tisza Gábor esete döbbentette rá igazán az édesanyákat arra, mekkora a baj ezen a téren" 

- mondta Muhari Melinda, aki a férjével közösen úgy döntött, létrehoz egy egyesületet a hozzájuk csatlakozókkal, hogy országosan lépjenek fel az iskolai bántalmazások ellen.

Induljon el a kommunikáció, előzzék meg a bajt!

Sok javaslat felmerült bennünk a helyzet megváltoztatása érdekében. Így akár az is, hogy törvénymódosítással érjük el, hogy az emberek komolyan vegyék a problémát és ne egy megbocsátható és büntetlenül megúszható csínynek tekintsék az iskolai zaklatásokat, amelyeknél ráadásul az áldozatot kiáltják ki bűnösnek és közösítik ki. Mint ahogy az a mi Csengénkkel is megtörtént" 

- közölte az asszony, aki elárulta, hogy a lányát kővel dobálták meg és kavicsot etettek vele, és át kellett íratnunk egy másik iskolába, ahol az igazgató csírájában elfojtotta az ilyen iskolai zaklatásokat.

A kezdeményezéssel egyébként azt mindenképpen szeretnék elérni, hogy beszélgessenek a diákok és tanárok az iskolai verbális és fizikai erőszakról, és ezzel előzzék meg a bajt.