Ha van politikai tanulsága az elmúlt hat év migrációs vitáinak, akkor az az, hogy ebben a kérdésben nincs egységes európai álláspont - jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője egy, a közösségi oldalára feltöltött videóban. Hidvéghi az Európai Parlamentben elmondott beszédében azt hangsúlyozta, hogy a bevándorlás jelentős hatással van egy ország kulturájára és identitására, és az európai társadalmak gyökeres átalakulását hozhatja magával. Ezért nem közös európai szabályokra, és erősebb brüsszeli jogkörre van szükség, hanem arra, hogy a döntés jogát visszaadják a tagállamoknak. 

A képviselő azt közölte a Facebookon, hogy 

Csak a brüsszeli elit hiszi, hogy a születésszám-csökkenést és a munkaerőhiányt kizárólag bevándorlókkal lehet kezelni. Mi, magyarok, igenis a saját családaink támogatásában hiszünk, és nem fogjuk hagyni, hogy uniós bürokraták ennek keresztbe tegyenek!

Elmondta azt is, hogy szerinte minden tagállam maga jogosult dönteni a jövőjéről. Világosan ki kell mondani, hogy

a tömeges bevándorlás nem az egyetlen lehetséges válasz, ha csökken a népesség, vagy éppen munkaerőpiaci gondok adódnak

- mondta el. Hozzátette:

Van más lehetőség is, például a családok és a gyermekvállalás kiemelt támogatása úgy, ahogyan azt mi Magyarországon csináljuk.

Kiemelt egy morális szempontot is:

ha a szegényebb harmadik országokból a legmagasabban képzetteket elszívja Európa, akkor az ott további gazdasági lemaradást fog okozni. A szegénység pedig újabb és újabb migrációs hullámokat fog gerjeszteni Európa felé. Ez pedig nemcsak erkölcstelen az Európai Unió részéről, hanem súlyosan felelőtlen is!