Nagyon érdekes, hogy a Medián Karácsony mindkét másik munkahelyén, a Miniszterelnöki Hivatalnál és a Corvinuson is tarolt a Gyurcsány-kormányok alatt. Méghozzá éppen akkor, amikor Karácsony mindhárom helyen komoly befolyással bírt. Micsoda véletlenek vannak, nem? Nem épp az ilyen esetekben szoktak a baloldali politikusok a "haverok" kitöméséről beszélni? - teszi fel a kérdést a Kontra.

Kicsit nehezen lehet elképzelni, hogy az a Karácsony Gergely, aki manapság 9 órakor is nehezen tud felkelni, 2006 és 2010 között egyszerre három munkahelyen is megállta a helyét. Sőt a Gyurcsány-kormány idején egyre magasabbra emelkedett a ranglétrán, mind a Corvinuson, mind a Medián Közvélemény-kutatónál. Valószínűleg egyik helyen sem ártott az előremeneteléhez, hogy közben a Miniszterelnöki Hivatal koordinációs államtitkárának, Horn Gábornak volt a jobbkeze.

Karácsony fő munkahelye, a Medián Közvélemény-kutató a baloldali kormányok egyik legnagyobb nyertese volt, hiszen – a Kontra számításai szerint – összesen több mint másfél milliárd forintnyi megbízást kapott a Gyurcsány-kormánytól, javarészt éppen a Miniszterelnöki Hivataltól, azaz Karácsony másik munkahelyétől.

Karácsony GergelyForrás: Wintermantel Zsolt/Facebook

2004 és 2009 között érdekes módon a Corvinus Egyetem is négy – bizonyára nélkülözhetetlen – közvélemény-kutatást rendelt meg a Mediántól. Vagyis Karácsony egyetemi munkahelye megbízta a fő munkahelyét, éppen abban az időszakban, amikor a későbbi főpolgármester csillaga mindkét helyen emelkedőben volt: 2007-ben kutatási igazgató lett a Mediánnál, 2008-ban pedig adjunktus a Corvinuson. 

Napok óta gyűrűzik a Karácsony Gergely egyetemi kinevezése körüli szabálytalanságok miatt kitört botrány. Mint ismeretes, a most épp miniszterelnökjelölt-jelölt Karácsony 2002-től kezdődően oktatott a Corvinus Egyetem Politikatudományi Intézetében, ahol először tanársegéd, majd 2008-tól adjunktus lett.

A Magyar Nemzet hozta nyilvánosságra az Oktatási Hivatal vizsgálatának eredményét, miszerint Karácsony "C" típusú nyelvvizsga hiányában még tanársegéd sem lehetett volna a Corvinus szabályzata szerint. De az adjunktusi kinevezése az akkor hatályos jogszabályokat is sértette, mert Karácsony a rendelkezésre álló dokumentumok alapján nem kezdte meg a doktorjelölti jogviszonyt.
Fontos adalék, és érdemes hangsúlyozni, hogy Karácsony ebben az időben – 2002 és 2009 között – részben a Medgyessy-, de sokkal tovább a Gyurcsány-kormányok Miniszterelnöki Hivatalának dolgozott. A kancellárián az SZDSZ-es Horn Gábor volt a főnöke. Nagyon erős hátszél állt tehát ekkoriban Karácsony mögött. 

Horn GáborFotó: Polyák Attila - Origo

Minden bizonnyal „nem ártott" az egyetemi előremenetelének, hogy a baloldali kormányzatnak dolgozott. Különösen igaz lehet ez annak fényében, hogy – ahogy azt a Magyar Nemzet kiderítette – Karácsony egyébként akkor oktatott tanársegédként, illetve adjunktusként a Corvinuson, amikor azt a baloldali elkötelezettségéről ismert Mészáros Tamás rektor vezette.

Karácsony fő munkahelye a balliberális kormányok nagy nyertese

Az álláshalmozó Karácsony azonban 2000-től a Mediánnál is dolgozott kutatásvezetőként, sőt 2007 és 2009 között kutatási igazgató volt a cégnél. 

Nem lehet véletlen az sem, hogy a Medián – a Kontra számításai szerint – több mint másfél milliárd forintnyi megrendelést kapott a baloldali kormányoktól 2006 és 2010 között. Ennek jelentős részét épp Karácsony másik munkahelyétől, a Miniszterelnöki Hivataltól nyerte el a közvélemény-kutató cég.

És ezek után nem meglepő az sem, hogy a nagyobb összegű megbízások épp 2007 és 2009 között érkeztek a Mediánhoz, amikor Karácsony Horn Gábor kabinetében tevékenykedett.

A Corvinustól is a Mediánhoz jöttek a megbízások Karácsony idején

Úgy néz ki, hogy Karácsony Gyurcsány-kormányi hátszele a Corvinusra is elért, hiszen amellett, hogy Karácsony az Oktatási Hivatal vizsgálata szerint jogtalanul került az adjunktusi pozícióba, érvényesíthette befolyását az egyetem által megbízott külsős cégek kapcsán is.

A Medián nemcsak a MEH-től kapott megbízásokat, hanem a Corvinus Egyetemtől is négyet, méghozzá éppen 2004 és 2009 között, amikor Karácsony mindkét helyen dolgozott, és mindkét helyen éppen felfelé ívelt a karrierje. A Corvinus megbízásai mind közvélemény-kutatásokra vonatkoztak, így jó eséllyel a Karácsony másik munkahelyét, a Politikatudományi Intézet munkáját segíthették, már ha segítették.

Forrás: Kontra


2004-ben a Budapesti Corvinus Egyetem megbízást adott a Mediánnak egy közvélemény-kutatásra, amelynek tárgya a lakáshoz jutás, az értéke pedig 200.000 forint volt. Karácsony ekkor már tanársegéd volt az egyetemen, miközben a Medián kutatásvezetőjeként is dolgozott. 

2007-ben is kapott egy megbízást a Medián a BCE-től, szintén közvélemény-kutatásra, 408.000 forint értékben. Ne felejtsük el, hogy Karácsony ekkor már kutatási igazgató volt a Mediánnál. 2009-ben pedig kétszer is megbízta a Corvinus a Mediánt, egyszer 360.000, egyszer 240.000 forint értékben. Ezek tárgya szintén „közvélemény-kutatás volt, amely adatfelvétel a lakossági omnibusz keretében 1200 fős országos reprezentatív mintán". Karácsony ekkor a Corvinuson már adjunktus, a Mediánban pedig kutatási igazgató volt.