A kormánynak sikerült túlteljesítenie azt az ígéretét, hogy annyi munkahelyet teremt, amennyit a koronavírus megszüntet, hiszen a legfrissebb adatok szerint 4 millió 704 ezren dolgoznak Magyarországon - közölte Gulyás Gergely a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: a kormány ezért azt reméli, hogy meglesz az 5,5 százalékos növekedés, ami a feltétele annak, hogy a gyermeket nevelő családok a jövő év elején visszakaphassák a személyi jövedelemadójukat az átlagbér szintjéig az idei év után. A kormány azt szeretné, ha a minimálbér 200 ezer forintra emelése már jövő év január elsejével megvalósulna, és ha ez megtörténik, akkor 2022-től több lesz Magyarországon a minimálbér, mint Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt az átlagbér volt. Jó lenne, ha Norvégia tisztázná a különféle korrupciógyanús ügyeket, és a külföldi befolyás vádjait - mondta az Origo kérdésére Gulyás Gergely.

A negyedik, és az ezt követő járványhullám alapvetően el fognak térni a mögöttünk hagyott három hullámtól, hiszen az oltás olyan eszköz, ami alapvetően védettséget ad, valamennyi orvosi adat egyértelműen alátámasztja, hogy aki be van oltva, annak a védettsége a sokszorosára nő - hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón, hozzátéve: a harmadik oltás is elsősorban az idősebbeknek, a 60 év feletti korosztálynak ajánlott.

Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb országaFotó: Csudai Sándor - Origo

Nem akar a kabinet lezárásokat

Gulyás Gergely elmondta: ha az oltás működik, akkor Magyarország is működni fog, ezért a kormány nem kívánja a lezárások politikáját folytatni. Magyarország járványügyi szempontból Európa egyik legszabadabb és legbiztonságosabb országa. A kormány döntött arról is – folytatta –, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbítását kezdeményezi az Országgyűlésben, hiszen gyors reagálási képességére a továbbiakban is szükség lesz. A kormány arra számít, hogy nőni fognak az esetszámok, de jóval kevesebben kerülnek majd kórházba vagy lélegeztetőgépre, mint korábban. 

Tárgyalunk a munkáltatókkal arról, hogy ha szigorúbb szabályokat akarunk az oltottságra előírni, akkor a munkáltatónak legyen-e lehetősége arról dönteni, hogy megkövetelje az oltást a munkavállalóktól. Látjuk, hogy van olyan ország, amely a gyakorlatban ezt már bevezette. Ez jogos igény a munkáltatótól, hogy a munkavállalóikra számíthassanak, részben pedig amiatt, hogy a munkavállalóik ne veszélyeztessék senki egészségügyi állapotát  - közölte a miniszter, hozzátéve: A védettségi igazolványnak ma is van szerepe, nem kizárt, hogy ez tovább nőhet, de egyelőre úgy látják, hogy a jelenlegi intézkedések is elegendőek. A fertőzésszám-növekedés nem jár nagyobb kockázattal, mint a második és a harmadik hullám esetén.

Gulyás Gergely: A védettségi igazolványnak ma is van szerepe, nem kizárt, hogy ez tovább nőhetFotó: Szabó Gábor - Origo

Bőven van elegendő oltóanyag

A kormány értékelte az oltóanyaghelyzetet, és azt látjuk, hogy bőven van elegendő oltóanyag. Az oltóanyagok folyamatosan érkeznek az országba. 3,3 millió adag áll rendelkezésre – rögzítette Gulyás Gergely, aki elmondta azt is: „bőven van elegendő vakcinánk további oltásokra, illetve harmadik oltásokra is". A Pfizerrel kapcsolatban a miniszter kiemelte: az oltóanyag 12 év alatt is alkalmazható lesz, az engedélyezési eljárás folyamatban van.

Emellett a kormány értékelte a pápalátogatást is. Gulyás szeretne köszönetet mondani annak a 20 ezer embernek, akik a NEK szervezésében részt vettek, és külön szeretnének köszönetet mondani a rendőrség állományának, valamint a terrorelhárítás szolgálatának. Vasárnap a pápai szentmisét 250 ezren hallgatták a helyszínen, az Andrássyn szombat este 300 ezren vonultak a menetben. Sem a jelenlegi pápa, sem elődje soha eucharisztikus kongresszuson nem vett részt  - rögzítette a politikus.

Soha ennyi munkavállaló nem volt még itthon

A gazdasági növekedés számai a harmadik negyedévben bizakodásra adnak okot, a turizmus egyedülálló rekordot mondhat magáénak idén nyáron, a kormánynak pedig sikerült túlteljesíteni azt az ígéretét, hogy ahány munkahelyet a járvány tönkretesz, annyi újat fognak létrehozni. Ez azt jelenti, hogy ma 4,704 millióan dolgoznak, soha ennyi aktív munkavállaló nem volt még itthon, ezért a kabinet reméli, hogy az 5,5 százalékos növekedés meglesz – húzta alá Gulyás Gergely.

Soha nem dolgoztak még annyian Magyarországon, mint napjainkbanForrás: MTI/Balázs Attila

Gulyás: Ez a baloldalt minősíti

Gulyást arról kérdezték, mit gondolnak arról, hogy az őszödi beszéd után 15 évvel Gyurcsány Ferenc a baloldal vezére, a miniszter kifejtette: „ez a baloldalt minősíti. Miután 2010-ben csődbe vitték az országot és elvesztették a választást, két célt tűzött ki maga elé a baloldal, hogy karanténba zárják a Jobbikot és megszabadulnak Gyurcsány Ferenctől, ehhez képest Gyurcsány vezetésével fogtak össze a Jobbikkal". 

A politikának kétségkívül megvan a maga sajátos természete, de ennek nem része a nyílt és gátlástalan hazudozás, ezt Gyurcsány honosította meg a magyar közéletben és politikában. Ráadásul ebben a tekintetben az elmúlt 15 évben sem következett be pozitív változás, és biztos, hogy a választói bizalommal való visszaélés a Gyurcsány-korszakban valósult meg, mivel azt megelőzően és azóta is elképzelhetetlen Magyarországon - tette hozzá Gulyás.

A baloldal állításaira, miszerint feszültség volt a kormány és Ferenc pápa között, kijelentette: azt látjuk, hogy ez hazugság, hiszen a miniszterelnök, a köztársasági elnök és a pápa közötti találkozón semmilyen vitás kérdés nem került szóba. – Továbbá Ferenc pápa egyértelművé tette, hogy fontosnak és példaértékűnek tartja a magyar családpolitikát. A pápa úgy fogalmazott, hogy fontos, hogy a magyar kormány nem hagyja relativizálni a család fogalmát, ami apából, anyából és gyermekből áll – közölte.

Ferenc pápa és a kormány találkozójáról is hazudott a baloldalForrás: MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely

"Norvégia jó lenne, ha tisztázná ezt az ügyet"

Jó lenne, ha Norvégia tisztázná a különféle korrupciógyanús ügyeket, és a külföldi befolyás vádjait - mondta az Origo kérdésére Gulyás.

Tekintsük a show részének, hogy a baloldali pártok feles többséggel alkotmányoznának, Gyurcsány kegyeit keresik – mondta az Origo másik kérdésre Gulyás.

A helyreállítási alapot ki kell fizetni, nem jogi eszközökben gondolkozunk – mondta Gulyás. Bizonyos ügyekben megállapodásra kell jutnunk – tette hozzá.

Magyarország kompromisszumot kötött, mert a közös hitelfelvételt nem támogattuk, belementünk ebbe a kompromisszumba, mert államcsőd fenyegetett bizonyos országok esetében. A magyar kormány így viszonyult a helyreállítási alaphoz, így a korrektség elvárható, hiszen egyszer már megállapodtunk - mondta Gulyás.

Ennek a papírkosárban van a helye

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az Európai Parlament keddi állásfoglalására reagálva, miszerint minden tagállamnak el kell fogadni az azonos neműek házasságát és élettársi kapcsolatát, közölte: az EP-ben megszületett határozatoknak nincsen jelentőségük, ezeket a helyén kell kezelni, ezek helye pedig a papírkosár.

Karácsony Gergely ügye kapcsán a miniszter elmondta: biztos, hogy Karácsony Gergellyel kivételeztek, és jogellenes volt a munkavállalása, hiszen az nem politikai értékítélet kérdése, ha egy adott állás betöltéséhez nyelvvizsgára van szükség, és valakinek ez hiányzik, vagy meghatározott időn belül doktori fokozatot kell szerezni, és ezen időn belül ezt az illető nem szerzi meg, akkor az ottani munkavállalása jogellenes, ez történt az ő esetében is. Karácsony ebből semmilyen konzekvenciát nem vont le, sőt büszke a jogsértésére.

A Stop Gyurcsány!, Stop Karácsony! kapcsán Gulyás Gergely megjegyezte: 2022-ben hazánk egy sajátos választás előtt fog állni, ugyanis az embereknek két kormány közül kell majd választani, az egyik a Gyurcsány-kormány, a maga ismert teljesítményével és eredményeivel, és az elmúlt évtized kormányzása.

"Karácsony büszke arra, hogy megsértette a jogot"Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Adócsökkentést kérnek a munkáltatók

Ha a minimálbér emelkedik, akkor hasonló mértékben kell emelkednie a garantált bérminimumnak is – válaszolt a köztévé kérdésére Gulyás Gergely, hozzátéve: az idei évben kell erről dönteni, és nyilván minél előbb, annál jobb, de nem szeretnék a tárgyalófelekre nyomást gyakorolni. A béremelésért a munkáltatók adócsökkentést kérnek, erről folynak a tárgyalások. 

Magyarország azt akarja, hogy az uniós projektek mielőbb elinduljanak. Ez Magyarország érdeke - közölte a miniszter, aki elmondta: abban bízunk, hogy az Európai Bizottság nem szegi meg a szavát, és meg fog állapodni a magyar kormánnyal is. Legalább 50 százaléknyi esély van erre.

– Ha az EU be akar avatkozni a magyar választásokba, az egy más helyzet. Ez a szerződések szövegével, szellemével, a lojális együttműködés elvével és mindennel, ami az EU-t életben tartja, teljesen ellentétes lenne. Nem javaslom, hogy ebből induljunk ki – tette hozzá.

Ez a Nyugat egyik legnagyobb kudarca

Gulyás Gergely a járványügyi intézkedésekről szólva elmondta: a kormány aktuálisan hoz arról döntést, hogy ha szükséges, akkor bármely iskolát be kell-e zárni vagy sem. Azt szeretnénk, ha az iskolák is működnének. – Ha a járványhelyzet olyan mértékben romlik, akkor a szükséges intézkedéseket meghozzuk, de egyelőre nincs ilyen szándékunk. Abból indulunk ki, hogy a tanítás mindenhol zavartalanul működhet – rögzítette a miniszter.

Afganisztán a nyugati világ egyik legnagyobb kudarcaForrás: MTI/EPA/Stringer

Afganisztán a nyugati katonai szövetség legnagyobb kudarca az elmúlt húsz évben. Rengeteg pénzt ölt bele, ennek az eredménye az, hogy van egy tálib kormány. A pénz, amit arra költöttünk, hogy békét teremtsünk, a tálib kormány megerősödéséhez vezetett - húzta alá Gulyás Gergely.

A politikus arról is beszélt, hogy számtalan kisebbség fontos az EU-nak, de a nemzeti kisebbségek nem, amit az is bizonyít, hogy semmilyen uniós dokumentum nincs a nemzeti kisebbségek kollektív jogairól.

Tovább biztatják az orvosokat

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kapcsán a miniszter megjegyezte: itt a tulajdoni viszonyok egyelőre nem változtak. A tárcavezető tájékoztatása szerint most is rendelkezésre áll Pfizer- és Moderna-vakcinából 3,5 millió adag, sőt folyamatosan érkeznek a további szállítmányok, és amint a Pfizernek lesz a 12 év alattiak számára kifejlesztett vakcina, abból is fog a kormány vásárolni még pluszban is.

Sajnos sok 60 év feletti még mindig elutasítja az oltástForrás: MTI/Komka Péter

A 60 év felettiek oltási akciója kapcsán elmondta: a háziorvosok és a rezidensek munkájának köszönhetően – akik személyesen keresték fel az embereket – 13 ezer főt oltottak be, de sajnos az elutasítás nagyon magas.  A kormány ennek ellenére továbbra is arra biztatja az orvosokat, sőt jogszabályilag is lehetővé tették az orvostanhallgatóknak is, hogy ebben az akcióban ők is részt vegyenek. Ugyanakkor – tette hozzá – ebben a térségben az összes szomszédunkkal összehasonlítva csak az osztrákoknál magasabb kicsivel az átoltottság, a nagy többség pedig lényegesen elmarad tőlünk. 

A miniszter arra is kitért, hogy napi szintű egyeztetéseik vannak az egészségügyi ellátórendszer vezetőivel arról, hogyan lehetne a várólistákat a lehető leghamarabb megszüntetni. Elmondása szerint erről egy héten belül születik döntés, az ehhez szükséges forrásokat pedig a kormány biztosítani fogja - húzta alá.

Csak Karácsonnyal kivételeztek

Korrupt politikusokkal nem hiteles a korrupció üldözése. A korrupció feltárására vonatkozó szándék egy politikai vád, nem pedig őszinte törekvés az ellenzék részéről - tette hozzá a miniszter.

Jakab fojtófogást alkalmazó embereivel kapcsolatban azt mondta: Ha valaki testőröket alkalmaz, azt érdemes megmondani. Ha nyíltan hazudik, az nem helyes. Ha valaki azt mondja, hogy nem alkalmaz testőröket, közben a közpénzből 40 milliót költ erre, az a politikában tűrhetetlen és elfogadhatatlan. 

Abszurdnak tartom Karácsony Gergely azon megjegyzését, hogy a Corvinus hibázott, mert alkalmazta őt. A főpolgármester nem tett eleget a rá vonatkozó jogszabályi feltételeknek. Csodák csodája mikor tette ezt? - tette fel a kérdést. Abban az időszakban – válaszolt rá rögtön – amikor tárcaelnöki miniszterként még a Gyurcsány–Bajnai kormányban is szerepet vállaló rektor volt a Corvinus élén. Ugyanabban az időszakban, amikor Gyurcsány Ferencnek adott tanácsokat Karácsony Gergely. Az előírások mindenkire kötelezőek voltak, csak vele kivételeztek.

Kiss Ambrus, a pénzügyekért és a városháza üzemeltetéséért (b3) felelős főpolgármester-helyettes inkorrekt nyilatkozatot tettForrás: MTI/Balogh Zoltán

A kormánypárti politikus kiemelte, hogy Kiss Ambrus inkorrekt nyilatkozatot tett az uniós pénzekről, hiszen ma is vannak egyeztetések a fővárossal az uniós projektekről, illetve a fővárosnak a következő hétéves uniós költségvetésből járó pénzekből.  Szavai szerint az EU-s szabályok előírják, hogy a kevésbé fejlett területeken kell a pályázati pénzeket elkölteni, de ami Budapestnek marad, ott információi szerint közel vannak a megállapodáshoz. Hozzátette: érdemi véleménykülönbséget sem lát, mert a fejlesztésekről elsősorban Budapest dönt.

Gulyás Gergely a Lánchíd felújításának finanszírozása kapcsán közölte: ezt a kormányhatározatnak megfelelően ki fogják fizetni, így ha a Lánchíd 18 hónapig lesz lezárva, akkor az állam hatmilliárd forinttal járul hozzá a projekthez.

Gulyás: Nem hiszem, hogy ezt akarják a norvégok

Nagyon alacsony azoknak az aránya, akik nem oltatták be magukat az egészségügyben. Ezekről az adatokat azt követően hozhatják nyilvánosságra, miután összegyűjtötték az adatokat. Nem látom annak az okát, hogy a végeredményt eltitkoljuk – közölte a politikus. Ma az oltás az, amely a lehető legnagyobb védelmet nyújtja a vírus ellen. Ha ezt követően is valaki úgy dönt, hogy elzárkózik az oltástól, ott a kormány eszközei – demokráciában és jogállamban – véget érnek - tette hozzá.

A miniszter az oltások kötelezővé tétele kapcsán közölte: a munkavállalókkal tárgyalva szó van arról, hogy ők döntsék el: kötelezővé teszik-e az alkalmazottjaik számára a vakcina felvételét. Hozzátéve: nem született ilyen döntés.

Gulyás Gergely a norvég alap ügyében a kormány lehetőségeiről rögzítette: az igazságügy-miniszter készít jelentést, ezt még nem tárgyalta meg a kormány. Több lehetőség is rendelkezésre áll. Van egy egyhangúságot igénylő döntés az állam és kormányfők között, az európai gazdasági térségben való norvég részvételről. – Nem hinném, hogy a norvégok ki szeretnének maradni az egységes gazdasági térségből – tette hozzá.

A kormány nem enged az LMBTQ-propagandának

Elképzelhetetlennek tartom, hogy a magyar kormány legalizálná a meleg házasságot. Nem tartom jónak a szót. A marihuánát lehet legalizálni. Szerintünk azonos neműek között házasság nem létezik. Ez egy filozófiai fogalom.  Az azonos neműek közötti élettársi jogviszony szabályait még egy baloldali kormány fogadta el, ők is úgy gondolták, hogy ez helyes, a házasság nem. Mi ezt a törvényt semmilyen formában nem módosítottuk. Az azonos nemű pároknak jelenleg is jogukban áll élettársi jogviszonyt létesíteni – húzta alá a politikus.

Sok történelmi időszakról készülnek ma történelmi filmek. Nem volt korábban egy jól működő filmtámogatási rendszerünk, ám ez Andy Vajna kormánybiztosi munkája alatt megváltozott, de továbbra sem készültek történelmi filmjeink. Mostanra a jól működő filmtámogatási rendszert fenntartottuk, és ma már készülnek történelmi filmek is.

Gulyás: Ettől boldogabb lenne mindenki

A migráció kapcsán a miniszter kijelentette: a nyugat-európai zöld és baloldali pártok új állampolgárokat és azok szavazatait remélik a migrációtól. A magyar baloldal is azért támogatja a migrációt, és azt, hogy az évszázadok alatt kialakult kulturális homogenitás – ami ma a politikai értelemben vett magyar nemzetet jelenti – megszűnne, mert ők ettől politikai előnyt remélnek.

A Budapest közterületein uralkodó állapotokra reagálva Gulyás Gergely hangsúlyozta:  aki itt él Budapesten, az meg tudja ítélni, hogy milyen változás történt az elmúlt két évben: szemét, dugók és újra nagy számban hajléktalanok jellemzik Budapestet.  – Én is úgy gondolom, hogy a főpolgármesternek, bár használhatja ugródeszkának a Főpolgármesteri Hivatalt, de ha közben feladatát ellátná és Budapest nem lenne lényegesen rosszabb állapotban, mint korábban volt, mindannyian boldogabbak lennénk – tette hozzá.

Karácsony tevékenysége miatt Budapest rosszabb állapotban van, mint korábbanFotó: Koncz Márton - Origo

Az ukrán nyelvtörvénnyel kapcsolatban a politikus megjegyezte: többször is kérték az Egyesült Államok segítségét, hogy az ismert ukrán befolyásukra tekintettel segítenek abban, hogy azt a tűrhetetlen, minden alapvető emberi jogi elvnek ellentmondó törvényt változtassák meg, de nem történt semmi. – Ezért Ukrajna addig nem kaphat szerepet a NATO-ban és az unióban, ameddig emberi jogi vívmányokat rombol le és tapos sárba, így addig fogjuk blokkolni a NATO-Ukrajna tárgyalásokat, amíg ezen a téren nem lesznek változások - húzta alá.

"Mindenki oltassa be magát"

Kár azt a látszatot kelteni, hogy a maszk hasonló hatékonyságú lenne, mint az oltás. Maszkviselési kötelezettség volt a második és harmadik hullám alatt is, ettől még látjuk, hogy akkor milyen komoly áldozatokat kellett elszenvednünk nekünk is, és minden országban, ahol így jártak el. Az oltás viszont érdemben tud segíteni. Ennyi a különbség a kettő között - rögzítette Gulyás.

– Mi mindenkinek azt javasoljuk, hogy oltassa be magát. Az idősebbeknél a harmadikat is ajánljuk. Ha valaki a harmadikat is felveszi, akkor a matematikai esélye annak, hogy ne legyen immunválasz, az rendkívül alacsony – mondta el a politikus, hozzátéve: a magyar állam mindent megtett, hogy akár azoknak is, akik nem regisztrálták magukat az oltásra, biztosítsuk az oltást. A miniszter továbbá rögzítette: az áldozatoknál elmondható, hogy egyes kivételes esetektől eltekintve a legidősebb korosztályban történt elhalálozás. Többnyire 80 év felettiek, vagy valami súlyos krónikus betegséggel rendelkezők. 

Vannak egészen bombasztikus sajtóhírek, amelyek sok olvasót eredményeznek, de rendkívül károsak. Az egyik bulvárlap egy csecsemőhalált hozott összefüggésbe a koronavírussal, majd a cikkből kiderült, hogy a vírusnak semmi köze nem volt a halálesethez, ez egész egyszerűen megengedhetetlen felelőtlenség – figyelmeztetett a miniszter.

Bőven van elég vakcinaForrás: MTI/Balogh Zoltán

Ennyi vakcina van a raktáron

Arra a kérdésére, hogy mikor és milyen szempontok alapján fogja kijelölni a szexuális felvilágosítást végző szervezetek körét, a miniszter kijelentette: „nem akarunk ilyen szervezeteket kijelölni, a gyermekvédelmi törvényből nem következik ilyen lépés". Ugyanakkor Gulyás Gergely megerősítette Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető szavait, miszerint a pedofilellenes törvényhez még több kiegészítést fognak beterjeszteni a parlamentnek.

A politikus a Pegasus-ügy kapcsán megismételte: ellenzéki újságírókat és politikusokat senki nem hallgat le, hiszen ez ellentétes azzal a gyakorlattal, ami 2010 óta tapasztalható, ezzel szemben 2004 és 2009 között politikai alapon hallgattak le jobboldali politikusokat. 

– Pillanatnyilag 8-10 millió vakcina áll raktáron. Csak a nyugati oltóanyaggal mindenkit be tudunk oltani, és a harmadik oltást is tudjuk biztosítani – szögezte le a miniszter, hozzátéve: a számok alapján nem az a veszély fenyeget, hogy kevés lesz az oltóanyag, hanem ennek az ellenkezője a probléma.

 

Teljesen átalakítaná az EP-t a FideszForrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

2010-ben frissen megválasztott képviselőként egy uniós konferenciára életemben először és utoljára elmentem. Egy brit képviselő azt találta ki, hogy milyen jó lenne, ha nemcsak nagyjából 750 EP-képviselőt választanánk meg, hanem lenne egy közös európai lista, ahol választanánk 27 képviselőt még - osztotta meg Gulyás Gergely, kiemelve: ugyan a britek azóta már kiléptek az unióból, de józan ésszel senki nem gondolhatja, hogy ezek komoly javaslatok.

– Az európai parlamenti választások során senki nem európai szempontok alapján szavaz, mivel a belpolitikai erőviszonyok fontosabbak. Olyan, hogy európai nép, nincs. Európai nemzetek vannak, és ebből a sokszínűségből áll össze a maga formájában Európa. A kormányok legitimációja lényegesen nagyobb, hiszen háromszor-négyszer nagyobb a parlamenti választáson részt vevők köre – rögzítette a politikus.

– Lehetett volna jól is csinálni? – tette fel a kérdést az afganisztáni kivonulással kapcsolatban Gulyás, hozzátéve: annak fényében, ami történt, jobb lett volna oda sem menni.