A közép-európai gazdasági térség - benne Szlovénia és Magyarország - gyorsabban jön ki a válságból, mert kitartottak, nem építették le a kapacitásokat, tavaly is fejlesztettek és munkában maradtak az emberek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a szlovéniai Celjében.

A kormányfő az 53. MOS Nemzetközi Kisiparos és Vállalkozói Vásár megnyitóján tartott beszédében kiemelte: mindezt a legjobbkor tették, egy új korszak küszöbén, amelynek mindkét ország, Szlovénia és Magyarország is nyertese lehet. Magyarország készen áll a gyümölcsöző együttműködés folytatására  - jelentette ki.

Megjegyezte, hogy a vásáron Magyarország 525 négyzetméteren állít ki, itt van 26 magyar cég.
A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a magyarok és a szlovénok történetük leghatékonyabb együttműködését hozták létre. 

Szlovéniára mindig mint egy hozzánk hasonló közép-európai országra tekintettünk, és ha együttműködünk, ha egyesítjük az erőinket, akkor mind a két ország az új világgazdasági korszak nyertesei közé fog tartozni a többi közép-európai országgal egyetemben.

Orbán Viktor kifejtette, hogy új világgazdasági korszak kezdetén vagyunk, a világjárvány felforgatta az életünket, nemcsak egészségügyi, hanem súlyos gazdasági válságot is okozott. A tavalyi év a világgazdaság "fekete éve" volt, globálisan 114 millió ember elvesztette az állását, 42 százalékkal estek vissza a beruházások, és a világkereskedelem volumene több mint 5 százalékkal csökkent.

Orbán Viktor azt mondta, hogy gyárak százait bezárták, nagy és erős nemzetközi vállalatok kapacitásleépítésre kényszerültek, sok nemzetközi cég drámaian visszafogta tevékenységét, vagyis a világgazdaság minden szegmensében alapvetően alakultak, alakulnak át az erőviszonyok.

Orbán Viktor kormányfő beszédet mond a szlovéniai Celjében az 53. Nemzetközi Kisiparos és Vállalkozói Vásár megnyitóján 2021. szeptember 15-énForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Úgy vélte, az idén megkezdődött új világgazdasági korszak rendkívül éles versennyel indul, amely a termelési kapacitások világszintű újraelosztásáról szól. A gyárakat ugyanis nem ott indítják újra, ahol bezárták őket, a kapacitások nem automatikusan ott épülnek újra, ahol korábban voltak - mutatott rá. 

A kormányfő kiemelte, hogy a befektetők új, nagyobb sikerrel kecsegtető helyszíneket keresnek, és Magyarország benevezett ebbe a versenybe. Azok az országok és térségek indulnak jó eséllyel, amelyek kitartottak a válság alatt, volt stratégiájuk, nem építették le a kapacitásokat, tavaly is fejlesztettek, és amely országokban munkában maradtak az emberek - magyarázta. Hozzáfűzte: a közép-európai gazdasági térség - benne Szlovénia és Magyarország - ilyen hely.

Arról is beszélt, hogy a magyarok számára Szlovénia sohasem a Nyugat-Balkánhoz tartozott, a magyar gondolkodásban ugyanis létezik egy nagy közép-európai gazdasági tér, amely a lengyel tengerparttól húzódik le ide az Adriáig, egy kultúrkör, egy gazdasági térség, egy nagy közép-európai gazdasági térség, amely az igazi hátországát és biztonságát adja azoknak az országoknak, amelyek itt vannak. Ezért mi Szlovéniára mindig, mint egy hozzánk hasonló közép-európai országra tekintettünk, és ha együttműködünk, ha egyesítjük az erőinket, akkor mind a két ország az új világgazdasági korszak nyertesei közé fog tartozni a többi közép-európai országgal egyetemben - mondta.

Orbán Viktor magyar és Janez Jansa szlovén kormányfő tárgyal a szlovéniai Celjében 2021. szeptember 15-én. A miniszterelnök mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkáraForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor azt is mondta, hogy Szlovénia első félévi gazdasági számai ezt világosan bizonyítják. Janez Jansa miniszterelnök és kormánya megteremtette a feltételeit annak, hogy Szlovénia fantasztikus sebességgel térhessen vissza a korábbi gazdasági teljesítményének színvonalához  - fogalmazott.

Orbán Viktor kitért arra, hogy az elmúlt években a két ország együttműködése új dimenzióba került. Mióta Janez Jansa vezeti Szlovéniát, a szlovén-magyar kapcsolatok visszatértek a kölcsönös tisztelet talajára, és ebből mind a két nemzet sokat profitál - mondta.

Úgy látja, az idén minden bizonnyal megdől a kétoldalú kereskedelmi forgalom rekordja, a valaha volt legnagyobb kereskedelmi volument fogják elérni. A jövő év közepétől működik a villamosenergia-hálózatok összeköttetése, közös alapot hoztak létre a határmenti térségek fejlesztésére, nemzetközi tesztfolyosót építenek az önvezető autók tesztelésére, Magyarország készen áll a gázvezeték-hálózatok összekötésére, a legnagyobb magyar vállalatok pedig megjelentek a szlovén gazdaságban, a bankrendszerben és az üzemanyag-ellátásban is - közölte.

A kormányfő azt mondta, hogy a magyar-szlovén kereskedelmi mérleg Szlovéniának pozitív, a két ország közötti kereskedelemben Szlovénia nyer. De a volumennövekedés jó Magyarországnak is, ezért még egy ilyen mérleg mellett is Magyarország érdekelt a kereskedelmi volumen növelésében - mutatott rá.

Orbán Viktor azt is mondta, hogy 46 szlovén cég működik Magyarországon, várják a többit is.

Szlovénia és Magyarország partnerként működik együtt, sikerült átvészelniük a koronavírus-válságot

Másfél év kihagyás után Szlovénia együttműködhet partnerországként egy kiállításon egy olyan erős országgal, mint Magyarország, ami azt jelenti, hogy sikerült kellőképpen átvészelniük a koronavírus-válságot - mondta Janez Jansa szlovén kormányfő szerdán a szlovéniai Celjén, az 53. Nemzetközi Kisiparos és Vállalkozói Vásár megnyitóján, amelynek idén Magyarország a partnerországa.

Janez Jansa szlovén kormányfő fogadja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a szlovéniai Celjében az 53. Nemzetközi Kisiparos és Vállalkozói Vásár megnyitóján 2021. szeptember 15-énForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A kormányfő megköszönte, hogy Magyarország Szlovéniát gazdasági szempontból is partnerként ismeri el.  Reményének adott hangot, hogy tovább mélyítik a gazdasági együttműködést. Mint mondta: a két országot nagyon szétágazó mély baráti kapcsolat köti össze. Szlovénia az idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját, jövőre pedig nemzetközi elismerésének 30. évfordulóját, Magyarország pedig az elsők között ismerte el, és azóta is jó baráti kapcsolatot ápol vele - hangsúlyozta Jansa.