Miközben a baloldali sajtó megpróbálta politikai üzenetként értelmezni a pápa budapesti látogatásának időtartamát, valójában az a ritkaság, hogy a katolikus egyházfő részt vegyen egy eucharisztikus kongresszus zárómiséjén. Ferenc pápának tehát sokkal inkább a jelenléte volt üzenetértékű - írja a Mandiner. 

A baloldali sajtó Ferenc pápa budapesti látogatásával kapcsolatosan úgy vélte, annak időtartama üzenetértékű volt (a pápa körülbelül 7 órát töltött a magyar fővárosban). 

Ferenc pápa az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjén a Hősök terén 2021. szeptember 12-én.Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Noha az egyházfő korábban több nyilatkozatában is jelezte, hogy ezúttal nem állami látogatásra, hanem kifejezetten a kongresszust lezáró, úgynevezett statio orbis szentmisére érkezik, nem árt szem előtt tartani, hogy ezúttal nem a nálunk töltött idő hossza, hanem sokkal inkább maga a látogatás ténye volt kiemelkedő értékű üzenet.

Amint arra a Mandiner hetilap a legfrissebb számában is rámutatott: egyáltalán nem magától értetődő, hogy a mindenkori egyházfő részt vesz az (általában négyévenként megrendezett) eucharisztikus kongresszusokon. Sőt, sokkal inkább kivételesnek nevezhető, ha személyes jelenlétével is kitünteti az eseményt, nem csupán delegátusán keresztül képviselteti magát.

A legutóbbi öt kongresszus közül például csak egyen, a minap lezárult budapestin volt jelen a katolikus egyház feje.

Ferenc pápa pontifikátusa alatt a budapesti volt a második nemzetközi eucharisztikus kongresszus. Öt évvel ezelőtt a Fülöp-szigetek látta vendégül a világ katolikusait, ám pápalátogatás akkor nem szerepelt a programban. XVI. Benedek uralkodásának idejére két kongresszus esett (Québec és Dublin), az azóta emeritus pápa mindkettőt a Vatikánból követte figyelemmel. Dublinba egy előre rögzített videóüzenetet küldött, amelyet a záróeseményen levetítettek.

Őt megelőzően Szent II. János Pál pápa kifejezetten szívén viselte ezeket a rendezvényeken, ám ő sem lehetett jelen mindegyiken. Bő húsz évet kell visszatekintenünk az időben, ha a legutóbbi pápai részvételt keressük; a 2000-es jubileumi szentévben Róma városában rendezték az eucharisztikus kongresszust, melyen természetesen jelen volt a világtörténelem egyik legnépszerűbb pápája.

A nagy tiszteletnek örvendő egyházfő nem véletlenül kapta „az utazó pápa" megnevezést, ám őt megelőzően sem magától értetődő, sokkal inkább ritkaság volt a pápai részvétel egy-egy eucharisztikus kongresszuson.