2 év és 10 hónap börtönre ítélték Lagzi Lajcsit

Galambos Lagzi Lajcsi Lajos tárgyalás
Vágólapra másolva!
Nem ment el a mai tárgyalására Lagzi Lajcsi, annak ellenére, hogy most lenne arra lehetősége, hogy az utolsó szó jogán megvédje magát a bíró előtt. Nem ez volt az első eset. Előfordult már, hogy nem jelent meg a Budapest Környéki Törvényszék budaörsi tárgyalótermében, de olyan is, hogy rosszul lett és ezért el kellett napolni a pert. Júliusban már első fokú ítélethirdetésre készültek, de az áramlopás miatt indult per elhúzódott, ma viszont a bíróság ítéletet hirdetett. Lagzi Lajcsit bűnösnek mondta ki a bíró lopás és felbujtóként elkövetett vesztegetés miatt, amiért 2 év 10 hónapot kell rácsok mögött töltenie.
Vágólapra másolva!

Nagy sajtóérdeklődés mellett kezdődött Lagzi Lajcsi mai tárgyalása a Budaörsi Járásbíróságon.

A sajtó munkatársai azonban hiába várták a zenészt a bíróság bejáratánál, nem jött el, mint kiderült, lemondott a részvételi jogáról.

A kilencből mindössze két vádlott van jelen, a többieket az ügyvédjeik képviselik.

A bíró Fotó: Polyák Attila - Origo

A tárgyalóterem szinte megtelt. Az ügyvédek, jogi képviselők közül páran a hallgatóság mellett ültek le, mivel a sok vádlott, valamint a járványhelyzet miatti óvintézkedések miatt nem fértek el a kijelölt helyükön.

Ügyészi viszontválasszal kezdődött a mai nap.

Az ügyésznő sérelmezte, hogy az ügyvédek kétségbe vonták az objektivitásukat, kritizálták a vádiratot, a szakvéleményeket hiányosak és szakszerűtlenek titulálták.

Erre később az ügyvédek egyesével válaszoltak.

A vádlottak védői Fotó: Polyák Attila - Origo

Mivel Lagzi Lajcsi nem jött el a tárgyalásra, így az utolsó szó jogáról is lemondott. A harmadrendű vádlott viszont élt a lehetőséggel. Az utolsó szó jogán azt mondta, hogy nem igazán tud többet mondani az eddigieknél,

az egyetlen bűne az ügyészség szerint az, hogy régóta jó barátságban van a zenésszel.

A negyedrendű vádlott Lajcsi egyik cégének ügyvezetőnője. Saját bevallása szerint hetente mindössze pár órát dolgozott, az áramlopásról pedig sosem tudott. Azt is mondta, lehet, hogy tévedett, de ártani sem akart senkinek.

Arra hivatkozott, hogy magának sem lopott soha, akkor miért tenné meg másnak, ha még csak haszna sincs belőle.

A bíró ezek után szünetet rendelt el, ami után ítélethirdetés várható.

A szünet után a bíróság ítéletet hirdetett.

Lagzi Lajcsit bűnösnek mondta ki a bíró lopás és felbujtóként elkövetett vesztegetés miatt, amiért 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte.

A büntetésének kétharmada letöltése után szabadulhat feltételesen. Ezen felül pénzbüntetésre, valamint 11 milliós vagyonelkobzásra ítélte a bíró, valamint a több százezer forintos bűnügyi költséget is meg kell fizetnie. A feleségét, az ügy másodrendű vádlottját felmentették a vádak alól.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Az ügy harmadrendű vádlottját, Lagzi Lajcsi barátját lopásban és vesztegetésben miatt mondták ki bűnösnek, amiért 2 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélték.

A negyedrendű vádlott bűnsegédként elkövetett lopás miatt 2 év börtönt kapott. A hetedrendű vádlott, aki egy villanyszerelő volt, őt 1 év 6 hónap börtönre ítélte a bíróság, valamint 6 évre eltiltották a szakmája gyakorlásától. Lagzi Lajcsi nyolcadik társa 200 ezer forintos pénzbüntetést kapott, amit részletekben is kifizethet.

A kilencedik vádlott az egyik közműszolgáltató ellenőre, akit a bíróság a vesztegetés elfogadása vádpontban mondott ki bűnösnek, amiért 1 év 2 hónap szabadságvesztésre ítélt 3 év próbaidőre felfüggesztve.

A tizedrendű vádlottat is vesztegetés elfogadása miatt ítélte el a bíróság. Ő 1 év szabadságvesztést kapott, amit 3 év próbaidőre felfüggesztettek.

Áramot lopott a vád szerint

Ahogy arról írtunk, Lagzi Lajcsit

gazdálkodó szervezet részére tevékenységet végző, önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban elkövetett vesztegetéssel és más bűncselekményekkel

vádolják a bíróságon.

A vádirat szerint Lajcsi a kilencvenes években elhatározta, hogy szabálytalanul köti be a közműveket mocsai házába és más hozzá köthető ingatlanokba, illegális rácsatlakozásokat építtetett ki a mérőórák megkerülésével. Ezzel a módszerrel éveken keresztül lopta a vizet, az áramot és a gázt. Összesen kilenc vádlottja van az ügynek, ő maga az elsőszámú.

Lagzi Lajcsi tavaly januárban még bíró elé állt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Még korábban az ügyész perbeszédében azt mondta, fenntartja azon állítását, miszerint a zenész kezdeményező, irányító szerepe az évek során végig tapasztalható volt, a felügyelete és irányítása alatt álltak a szabálytalan bekötések. Már júniusban arra készültek, hogy a nyár közepén ítélethirdetés várható, ami egészen máig elhúzódott.