Az elmúlt másfél esztendőben a világjárvány elleni harccal voltunk elfoglalva, amelynek sok tanulsága volt - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a szlovéniai Celjében, a 53. Nemzetközi Kisiparos és Vállalkozói Vásáron, a magyar pavilon megnyitóján.

Magyarország idén partnerországa a régió legnagyobb kereskedelmi és üzleti kiállításának.
Soha ilyen világos bizonyítékot nem kaptunk arra, mennyire egymásra vagyunk utalva- hangsúlyozta a tárcavezető.

Szlovénok és magyarok az elmúlt esztendőkben nagyon sokat profitáltak a kétoldalú együttműködésből. Ma pedig olyan politikai kapcsolat van a két ország között, amely gyakorlatilag minden akadályt elhárított a kereskedelmi és gazdasági együttfejlődés útjából - szögezte le Szijjártó Péter.

Azt, hogy a további fejlődés alapjai hibátlanok, mutatja az a tény, hogy 2019-ben, a világjárvány előtti utolsó normális évben, minden idők legmagasabb kereskedelmi forgalmát bonyolítottuk, 2,5 milliárd euró értékben

- emelte ki a miniszter, hozzátéve, hogy minden jel arra mutat, hogy az idei esztendőben ez a rekord meg fog dőlni, hiszen már az első félévben sikerült 18 százalékra növelni a kereskedelmi forgalmat.
A külgazdasági és külügyminiszter miniszter szerint, különös összekötő kapocs van a két ország között, hiszen a magyar gazdaság legnagyobb vállalatai egyre nagyobb szerepet játszanak a szlovén gazdaság fejlesztésében.
A vállalatok felvásárlásának köszönhetően az OTP Csoport a szlovén bankpiac legnagyobb szereplőjévé, a Mol Nyrt. pedig a második legnagyobb tényezőjévé válik a szlovén piacon.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy 26 magyar vállalat mutatkozik be idén a nemzetközi vásáron az élelmiszer-, a gép-, és a divatiparból, valamint az informatika területéről.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (b2) és Janez Jansa szlovén kormányfő (j2) tárgyal a szlovéniai Celjében 2021. szeptember 15-én. A miniszterelnök mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b3) és Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára (b)Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher


Ezeken a területeken a hagyományos magyar képességek és kreativitás a világ élvonalát jelentik számunkra

- mondta.

A politikus hozzátette, 

A magyar emberek sportszeretete és innovációs képessége együttesen mutatkozik meg azokban a fejlesztésekben amelyek itt megjelennek 
A tárcavezető kiemelte, hogy a politikai feltételek adottak annak érdekében, hogy a pénzügyi feltételek is nyitottak legyenek, hiszen az Eximbank 370 milliós hitelkeretet nyitott a magyar és szlovén vállalatok együttműködéséhez.

Szijjártó Péter sok sikert kívánt a magyar vállalatoknak azon cél eléréséhez, hogy az esztendő végére "összejöjjön" az 5,5 százalékos gazdasági növekedés.
A miniszter külön megköszönte Zdravko Pocivalsek szlovén gazdaságfejlesztési és technológiai miniszternek az elkötelezettségét, s azt, hogy a két ország közötti kapcsolatok elmélyítésén dolgozik.
A koronavírus-járvány miatt, egy év kihagyás után rendezik meg a celjei 53. Nemzetközi Kisiparos és Vállalkozói Vásárt, a régió legnagyobb kereskedelmi és üzleti eseményét, amelynek partnerországa 2021-ben Magyarország.

A szeptember 15-19. között megrendezett vásáron Magyarország díszvendégként mutatkozik be. Az érdeklődők megismerhetik a magyar gazdasági, kulturális, turisztikai és gasztronómiai értékeket, illetve az új üzleti partnereket kereső legsikeresebb és legjelentősebb magyar vállalatokat.