Lánczi Tamással és Schiffer Andrással beszélgettünk az Elk*rtuk című film előzeteséről

Vágólapra másolva!
Exkluzív trailer bemutatót tartottak az Elk*rtuk című politikai krimi Facebook oldalán. Az őszödi beszéd kiszivárgásának tizedötödik évfordulója kapcsán Lánczi Tamás politológus valamint Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő vett részt, és együtt nézték meg az október 21-én mozikba kerülő politikai krimi előzetesét. Az akciódús, néhol sokkoló képsorok mindkét szakértők meglepték, az előzetes hatására visszarepültek 2006-ba és felidézték a rendszerváltás utánilegnagyobb politikai és erkölcsi botrányt, amikor egész Magyarország egy emberként kapta fel a fejét az ex- miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc mára már elhíresült „Elk*rtuk" felkiáltására, vagy az olyan mondataira, mint „Hazudtunk éjjel,hazudtunk nappal"
Vágólapra másolva!

„Hétvége volt, a döbbenet után az első gondolatom az volt: irány a Kossuth tér. Spontán gyülekezett a tömeg, egy békés, de azért elszánt tömeg. Emlékszem, hogy az emberek szemében az volt, hogy ez nem történhet meg. Ha ez megtörtént, akkor ezt nem lehet ennyiben hagyni" – idézte fel 2006 őszét Lánczi Tamás.

„Teljesen abszurd volt, szürreálisnak tűnt a helyzet, de egy idő múlva kiderült, hogy ez a valóság, amiről akkor még nem tudtam, hogy a véres valóság... Nekem a napnál is világosabb volt, hogy a következmény az lesz, hogy Gyurcsány Ferenc reggel felballag a Sándor-palotába és beadja a lemondását. A napnál is világosabb volt, hogy ilyen esetben, egy európai országban nem kérdés, hogy a miniszterelnök azonnal távozik. Nem csak a miniszterelnöki székből, hanem a politikából is távozik" – emlékezett Schiffer András.

De vajon miért fontos nagyjátékfilmet forgatni egy 15 éve történt, politikai eseményről?

„Azt látom, hogy a felnövekvő generáció számára nagyon halovány gyerekkori élmény 2006. Ezért kell különböző megközelítésekből feleleveníteni az eseményeket...Egyébként a huszadik század második felének nagy filmalkotásai az ötvenes évekről, ötvenhatról illetve a hatvanas-hetvenes évekről születtek és maradandó alkotásokká lettek" – mondta Schiffer.

Felmerül a kérdés, miért érezhette úgy a magyar társadalom, hogy kapott egy gyomrost az őszödi beszéddel?

A rendező, Keith English, amikor elolvasta a forgatókönyvet, azt mondta, hogy „ebben a sztoriban kristályosodik ki, hogy itt akkor, mármint a beszéd után, valami összetört, az emberek csalódtak a politikai vezetőkben, a választásokban, abban, hogy egyáltalán beléptünk-e a rendszerváltozás után a demokráciába."

„Látok előnyt abban, hogy valaki kívülről tekint rá a magyar történelemre, lehet, hogy leegyszerűsítve élesebben lát bizonyos kontúrokat. Néha kívülről egyszerűbb egy sok szálon futó eseményre ránézni" – mondta Lánczi arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy a film alkotói angol rendezőt kéretek fel a történet elmesélésére.

„Szerintem a film alkotói akkor végezték jól a dolgukat, ha nagy hörgés lesz a baloldalon. Ha ez a film megmutatja, mi történt 2006 őszén és úgy mutatja meg, ahogy történt, akkor ennek sértenie kell a jelenlegi ellenzéket"- jelentette ki Lánczi Tamás.

A teljes beszélgetés ITT tekinthető meg.