Kövér László: Növelni kell a szülőföld megtartó erejét

KÖVÉR László
Budapest, 2020. július 14. Kövér László, az Országgyűlés elnöke a koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatos európai uniós gazdasági intézkedésekről szóló kormánypárti javaslatot ismerteti az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. július 14-én. A házelnök kijelentette, hogy az Országgyűlés nem fog az Európai Unió helyreállítási csomagjához kötött semmilyen politikai feltételt elfogadni. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Növelni kell a szülőföld megtartó erejét, mert az elmúlt harminc évben 25 millió munkavállaló távozott Nyugat-Európába Kelet- és Közép-Európából, és ez az elvándorlás legalább ezermilliárd eurójába került az érintett országoknak - erről is beszélt Kövér László, az Országgyűlés elnöke szombaton Salgótarjánban.
Vágólapra másolva!

A Nógrád Megyei Önkormányzat a XV. Nógrádi Megyenap alkalmából tartott ünnepi közgyűlést.

A rendezvényen Kövér László kifejtette: statisztikai adatok szerint

1990 óta a tágan értelmezett Kelet- és Közép-Európából 25 millió 25 és 45 év közötti munkavállaló hagyta el szülőföldjét

a máshol megszerezhető magasabb munkajövedelmek miatt.

Kövér László szerint növelni kell a szülőföld megtartó erejét Forrás: MTI/Kovács Attila

A házelnök hangsúlyozta: az előttünk álló időkben a politika egyik legfontosabb eredményességi mércéje az lesz, hogy mennyire tudja növelni a szülőföld gazdasági megtartó erejét, mennyire tudja elérni, hogy pénzügyi értelemben is racionálissá váljon visszatérni azoknak, akik elmentek, és maradni azoknak, akik fontolgatják a távozást.

A szülőföld megtartó ereje nem csak gazdasági kérdés

Kövér László hozzátette, a Világbank becslései szerint 2050-ig további 20 millió munkavállaló távozhat Nyugatra. Mint mondta, ez a nyugat-európai "kannibál munkaerő-politika" szakértői becslések szerint legkevesebb ezermilliárd eurójába került a keleti országoknak és adófizetőiknek, ennyi közpénzbe került kiképezni a hazájukat elhagyókat.

– fogalmazott.

Kiemelte: a szülőföld megtartó ereje nem csak gazdasági kérdés, és emlékeztetett, hogy az Országgyűlés 2020. június 4-én elfogadott határozatában kezdeményezi, hogy a szülőföld otthonosságának megőrzéséhez, illetve az anyanyelvhez és a nemzeti kultúrához való jog képezze tartalmát egy új emberi jognak, a nemzeti önazonossághoz való jognak, és ezt emeljük az egyetemes emberi jogok részévé.

Magyarország helyreállításában a nógrádiak is példát mutattak

Kövér László Salgótarjánban kifejtette: a nógrádi megyenap a palóc szülőföld szeretetének napja is, és ezt a napot a Rákóczi szabadságharc alatt tartott 1705-ös szécsényi országgyűlésre emlékezve is ünnepeljük.

Akkor Nógrádra figyelt az egész nemzet - mondta, hozzátéve:

a térség fontos szerepet játszott 1920-ban is, amikor az országgal együtt Nógrádot is megcsonkították.

Elvesztette közlekedési és gazdasági kapcsolatainak nagy részét, az ország közepéből az ország egyik sarkává vált. De az életképtelenségre szánt Magyarország helyreállításában a korabeli nógrádiak is példát mutattak - hangoztatta.

Kövér László beszéde végén úgy fogalmazott: "Ha kiállunk önmagunkért és mindazokért, akikkel összetartozunk, ha kitartunk nyelvünk és kultúránk, hitünk és szülőföldünk mellett, ha nem engedjük, hogy újra távoli birodalmi központokban döntsenek a sorsunkról, ha nem engedjük, hogy visszatérjenek a hatalomba azok, akik egyszer már tönkretették hazánkat, akkor biztosítani tudjuk, hogy a bizonytalanságokkal terhelt nagyvilágban és Európában Magyarország fejlődő, a magyar nemzet pedig lélekszámban és lélekben egyaránt gyarapodó pályán maradjon."

A nógrádiak pedig igencsak részt vállaltak az áldozatokból

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy a magyarság a szabadság, és az önfeláldozástól sem félő függetlenség népe, a nógrádiak pedig igencsak részt vállaltak az áldozatokból.

A példaként említette az 1956. december 8-i sortüzet, hozzátéve, hogy a helyszín ma már történelmi emlékhely, örök mementó.

A József Attila Művelődési és Konferencia Központ színháztermében tartott ünnepi közgyűlésen részt vett házigazdaként Fekete Zsolt (Salgótarján, Szeretem! Egyesület - DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd, Tarjáni Városlakó Egyesület), Salgótarján polgármestere, Becsó Károly, Balla Mihály és Becsó Zsolt, a megye fideszes országgyűlési képviselői, Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke, és Csúz Péter, a Besztercebánya Megyei Önkormányzat elnöki megbízottja is.