Teljes a káosz Budapesten: Karácsony most megint mindent összezavart a közlekedésben

dugó, közlekedés, forgalom, autó, belváros, Budapest, 2021.09.01.felüljáró, Keleti pályaudvar
Vágólapra másolva!
Hétfőtől megint átállítják a lámpákat, és újra másképp kell közlekedni a Nagykörúton és a környékén. Az autósok megint pórul járnak, hiába szabadulnak fel végre sávok a Blaha mellett: erre szintén mától lezárják fél Erzsébetvárost, hogy tuti dugó legyen. Teljes a koncepciótlanság a főváros vezetői körében, a vége mindig káosz és óriási torlódások az utakon – írta a Metropol.
Vágólapra másolva!

Karácsony Gergelyék láthatóan nem tudják, mit akarnak és éppen kinek akarnak kedvezni. Másfél évig nem történt semmi a felújításokkal, ezért elcsúsztak a határidőkkel, majd egyszerre zárták le a fél várost – aztán csodálkoztak, hogy még nyáron is óriási dugó lett és őket szidták az autósok.

Rájöttek, hogy óriási a baj, ezért gyorsan átállították a nagykörúti lámpákat, amik addig "villamosbarát" módon voltak programozva – hátha ettől kisebb lesz a káosz.

A dugó egyáltalán nem szűnt meg, hiszen továbbra is le van zárva a fél város, a pesti rakparttól a Lánchídig és a Blaha környékéig, és szintén százezrek a metrópótló busszal állnak a dugóban a metrófelújítás miatt – ám így ráadásul még több százezer tömegközlekedő is pórul járt.

Ráadásul a dugó miatt a villamosok is beszorultak, sorban állva feltartották egymást és az autókat.

Tovább folytatódik a budapesti közlekedési káosz Fotó: Koncz Márton - Origo

Miután már a villamoson ülők is elégedetlenkedtek, megint kapkodni kezdtek Karácsony Gergelyék: hétfőtől gyorsan visszaállítják a villamosbarát lámpaprogramot a Blaha-felújítás új szakaszára hivatkozva. Hétfőtől megnyílnak új sávok a Blaha környékén, így lett volna rá esély, hogy az autósok nem járnak pórul a lámpák visszaállításával – de ezt az enyhítést rögtön agyonvágja a városvezetés azzal, hogy azonnal le is zárja fél Erzsébetvárost a "forgalomcsillapítási mintaprojekt" jegyében: a környező utcák nem lesznek átjárhatók, így garantált a dugó. Mintha direkt csinálná Budapest vezetése.

Milyen változások lépnek életbe?

  • Hétfőtől visszaáll a villamosbarát lámpaprogram a Nagykörúton.
  • A Rákóczi úton mindkét irányba három sáv (két forgalmi sáv és egy buszsáv), a Nagykörúton pedig két-két sáv járható.
  • Belső-Erzsébetvárosban az autóval közlekedőknek nem lesz teljes hosszában átjárható a Wesselényi utca és a Dohány utca a Kiskörút, valamint a Nagykörút között.
  • A Wesselényi utcában a Klauzál utca és a Nyár utca közötti szakaszon csak a trolibuszok és a kerékpárral közlekedők haladhatnak a Kiskörút irányába.
  • A Dohány utcában a Nagy Diófa utca és a Nyár utca közötti szakaszon csak a buszok és a kerékpárral közlekedők haladhatnak a Nagykörút irányába.

Elképesztő válaszok Karácsonyéktól

Sértődötten reagálnak Budapest vezetői, ha valaki rákérdez náluk a dugókra, vagy javaslatot tesz.

- mondta Karácsony Gergely egy általa is kiposztolt YouTube-videóban, ahol egy blogger szóvá tette neki, hogy egy óra a közlekedés a Nyugatitól a Blaháig.

- mondta erre a blogger, ami Karácsonyt meglepte, és hosszú magyarázkodásba kezdett...

Karácsony csak nevet a dugókban állókon Forrás: MTI/Mohai Balázs

Hasonlóan cinikusan reagált Balogh Samu várostervező, a főpolgármester kabinetfőnöke arra, hogy Fürjes Balázs államtitkár a minap azt kérte, hogy legalább a túl sok egyidejű felújítás idejére szüntessék meg a kerékpársávokat. "A dugókat nem a Blahán jelenleg amúgy sem létező biciklisáv okozza, hanem a felújítás miatti 2×1 sávos korlátozás, no meg a sok autó. Ennyi erővel megszüntethetnénk a Kiskörúton lévő biciklisávokat is, több hatása annak sem lenne. Köszönjük a javaslatot" - posztolta Balogh. Fürjes másik javaslatát, a nagykörúti lámpaprogram visszaállítását amúgy elfogadták.