Magyarországon 2010 óta mind a nemzeti, mind az állami vagyon jelentősen nőtt, ám amikor az ellenzék volt kormányon, mindkettő csökkent - mondta Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában hétfőn. A kormányfő arról is beszélt, ha a költekezést abbahagyjuk, nem lesz például 13. havi nyugdíj, és nem lesz 200 ezres minimálbér.

Orbán Viktor Jakab Péternek azt mondta, nyilvánvalóan az Egyesült Államok elnöke összekeverte Magyarországot Ukrajnával. A kormányfő arról is beszélt, ha a porondmester nincs itt, akkor a kérdések sem mennek. Magyarországon 2010 óta jelentősen nőtt az állami vagyon, míg a Jobbik szövetségesének a kormányzása alatt csökkent.

"Önök alatt csődbe ment Magyarország"

Orbán Viktor Tóth Bertalannak (MSZP) azt válaszolta, 2022. január 1-jétől a minimálbér magasabb lesz, mint az Önök idején az átlagbér.
Elvettek egyhavi nyugdíjat, elvettek egyhavi fizetést és csődbe ment Magyarország.

A kormányfő arról is beszélt, hogy az Önök javaslatát azért nem szavazzuk meg, mert egyszer az Önök adórendszere már tönkretette Magyarországot. Ha valaki 10-szer többet keres, az 10-szer több adót fizet - hívta fel a figyelmet a kormányfő. A gyermeknevelés esetén térünk el ettől - tette hozzá. Ez a rendszer működik, és segíti a családokat.

Orbán Viktor: Ha valaki 10-szer többet keres, az 10-szer több adót fizetForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán: Nem lesznek megszorítások

Orbán Viktor Varju Lászlónak (DK) azt válaszolta, hogy az Ön beszéde egy kommunista beszéd, azzal vádolták meg az ellenfeleiket, amit elkövetni akarnak. Orbán közölte, hogy a magyar adósság az Unióban a kezelhető sávú adósságú országok közé tartozik. A devizában fennálló adósság 20 százalék körül van - tette hozzá. A kormányfő szólt arról is, hogy ha a költekezést abbahagyják, akkor nem lesznek béremelések, nem fog fejlődni az ország. A megszorítások útjára nem lépünk vissza - tette hozzá.

Orbán Viktor Csárdi Antalnak (LMP) azt válaszolta, hogy az elmúlt években számos alapvető élelmiszer esetében volt áfacsökkentés. Az élősertés-, a szarvasmarha-, a juh-, a kecske-, a baromfihúst, a tojást, a halat és a tejet sorolták alacsonyabb áfakulcsba  - tette hozzá. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nem véletlenszerűen választották ki az előbbi termékeket. A következő időszakban nem lesznek áfacsökkentések, hanem a munkát terhelő adókat akarják lejjebb vinni - hívta fel a figyelmet a kormányfő.

A baloldalon a szokás, hogy milliárdosok a kormányfők

Orbán Viktor Tordai Bencének (Párbeszéd) azt mondta, hogy halottakkal és a rokonok érzelmeivel játszani ízléstelen és visszataszító dolog, ezt meghagyom Önnnek. Azzal, hogy az MTI nem tudósít az előválasztásról, az az ellenzéknek kedvez.A nemzetbiztonsági bizottság üléseinek megfelelő szabályai vannak - tette hozzá. Orbán arról is beszélt, hogy a mostani rendszer a munka felé tereli az embereket, és nem támogatja az álláskeresési járadék 9 hónapra emelését. Orbán arról is szólt, hogy ne becsülje le a közmunkát.
Amikor a baloldal volt kormányon, akkor 23 800 forintot kaptak.

Orbán Viktor Szilágyi Györgynek (Jobbik) azt válaszolta: "van egy vagyonnyilatkozatom. Minden egyes mondata a vagyonnyilatkozatomban leellenőrizhető. Nem megyek el üzletembernek, az a baloldalon szokás, hogy a miniszterelnökök milliárdosok" - tette hozzá. A gyerekek nem beszélnek bele a szülők dolgaiba  - mondta a kormányfő Hatvanpusztáról. Orbán arról is beszélt, Ön volt az a képviselő, aki hibbant Nérónak nevezte Gyurcsányt, most meg ott gazsulál. Egy ilyen embertől a provokáció sem ér el idáig.

Orbán: Erkölcsi kérdésekben nem oktathat ki Gyurcsány

Orbán Viktor még a napirend előtti felszólalások során az őszödi beszédből idézett, és közölte, hogy ezek után Gyurcsány Ferenc, "aki a baloldal mostani vezetője, hiába tolta maga elé a feleségét és Karácsony Gergelyt", nem oktathatná ki a kormányt erkölcsi és kormányzási kérdésekben.