Második világháborús gránátot akart kalapácsnak használni, szomszédja mentette meg az életét

gránát
Vágólapra másolva!
A szomszédja mentette meg annak a férfinak az életét, aki a lötyögő kapanyelet egy második világháborús gránáttal szerette volna a helyére ütni - írta meg a MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred Facebook-oldala.
Vágólapra másolva!

A bejelentő kapálni szeretett volna az őrbottyáni családi ház mögötti kiskertben, de a szerszám feje lötyögött.

Bement tehát a régi szerszámos sufniba és keresett egy alkalmasnak tűnő eszközt, hogy ütve-kalapálva rá tudja szorítani a kapa fejét a nyélre.

Mielőtt hozzákezdett volna ehhez, a szomszédja észlelte, hogy egy robbanótestnek látszó eszközzel készült ütést mérni a kapa fejére.

A kerti szerszám kezelése helyett inkább kihívták a Magyar Rendőrséget, ők értesítették a tűzszerész ügyeletét arról, hogy feltételezett robbanótestet találtak.

Csorba Zoltán őrmester, tűzszerész járőrparancsnok a helyszínre érve megállapította, hogy

egy éles, duplafejjel és gyújtószerkezettel is ellátott, magyar gyártmányú, második világháborús eredetű, 42 M Vécsey típusú támadó kézigránát került elő,

amellyel szerencsére egyetlen ütést sem mért korábban a bejelentő a kapa fejére.

A tűzszerészek elszállították a kézigránátot a helyszínről a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére későbbi megsemmisítés céljából.

Fontos hangsúlyozni, hogy a világháborús robbanóeszközök még mindig veszélyesek, ezért nem szabad azokat semmilyen fizikai behatásnak kitenni.

Ha bárki robbanótesthez hasonló tárgyra bukkan, akkor azonnal bejelentést kell tenni a rendőrségen.